rondvaart Helsinki

In de ruska zijn de kleuren van Finland op hun mooist

Hoe vaak ik er ook kom, Finland blijft me fascineren – in alle jaargetijden. Deze zomer bewonderde ik nog de middernachtzon in Levi en Ylläs, en binnenkort ga ik naar Oulu de prachtige kleuren van de ruska bewonderen. Heb je daar al eens van gehoord? Dat is de periode waarin de beginnende herfst Lapland in schitterende kleuren hult – echt een geweldig moment om het Hoge Noorden te bezoeken dus. De ruska duurt ongeveer van eind augustus tot begin november. De natuur hult zich dan al in herfstkleuren, maar de temperaturen zijn nog aangenaam. En als je geluk hebt, kun je zelfs het noorderlicht zien! Veel Finnen uit het zuiden van het land kiezen er dan ook voor om juist in deze periode het noorden te bezoeken – dus waarom zouden wij dat niet doen?

Bos vol herfstkleuren

Wanneer de bossen in Lapland van groen veranderen in oranje, geel en rood, voelt het er soms net als een sprookje. De ruska is dan ook de perfecte periode om de Noord-Finse bossen in te trekken. En hoewel dit dus ook voor Finnen een populaire periode is om naar het Noorden af te reizen, is het nog altijd heerlijk rustig in de natuur. Toch kan het heel goed dat je onderweg samen met de Finnen aan een kampvuurtje komt te zitten, om worstjes of marshmallows te grillen.

rondvaart Helsinki
Foto: Visit Finland/Mariia Kauppi via USP

De ruska is trouwens ook een goed moment om het water op te gaan. Je kunt in het najaar nog prima suppen of kanoën, want het water is nog lekker warm van de zomer.

Nog meer kleur: het noorderlicht

Een andere reden om tijdens de ruska het Hoge Noorden te bezoeken, is vanwege het noorderlicht. Zodra de zon het ‘s avonds weer donker wordt in Fins Lapland, maak je weer kans om dit natuurfenomeen te zien. Op de poolcirkel is dat ongeveer vanaf 20 augustus en wat noordelijker is dat begin september.

Er zijn veel voordelen aan het spotten van het noorderlicht tijdens de ruska. Zo zijn de temperaturen in deze periode een stuk milder en hoef je niet door een dik pak sneeuw te ploegen. Dankzij die aangename temperaturen hoef je je ook niet in meerdere lagen warme kleding te hullen voordat je naar buiten rent. Verder zijn de meren en wateren nog niet bevroren. Hierdoor krijg je eigenlijk twee keer het noorderlicht in een keer; in de lucht én weerspiegeld in het water. Dit is een uniek beeld dat je nooit meer zult vergeten. En het levert hele gave foto’s op! Daarover gesproken, de ruska is sowieso een beter moment om het noorderlicht te fotograferen. Diat komt doordat er dan nog geen ijsdeeltjes op je cameralens zullen groeien en je batterij het veel langer volhoudt. Handig!

noorderlicht
Foto: Juha Kauppinen via USP

Extra voordelen

Het zijn dus vooral de prachtige kleuren die de ruska in Finland zo de moeite waard maken. Maar je krijgt er ook een paar praktische voordelen bij. Zo zijn er bijna geen muggen meer, omdat de temperaturen al wat lager liggen dan een paar weken ervoor. Je kan dus makkelijk een tijd op een steiger zitten relaxen zonder gezoem om je heen. Als je het moeilijk vindt om te slapen als het licht is, is het fijn dat de eindeloze zomerdagen voorbij zijn en het ‘s nachts weer donker wordt. Ten slotte heb je in september al kans om de eerste sneeuwvlokken van het jaar langs te zien komen, zonder dat het ijzig koud is. De sneeuw zal niet lang blijven liggen, maar toch is het heel bijzonder om te zien.

Beleef de ruska zelf

Lijkt de ruska jou ook zo mooi? Dan heeft Lapland-specialist Voigt Travel een paar prachtige herfstreizen. Tijdens de reis Ruska en noorderlichtavontuur Ruka ontdek je in 8 dagen alles wat Lapland te bieden heeft:

  • Je gaat wandelen in nationaal park Riisitunturi
  • Maakt een tocht op een mountainbike
  • En een kanotocht in nationaal park Oulanka
  • Natuurlijk bezoek je ook een echte Finse sauna
  • Heel bijzonder is een ochtendje river floating
  • Bij je accommodatie is gratis gebruik van roeiboten, kano’s en SUP-planken inbegrepen
  • Je maakt een noorderlichtwandeling
  • En je slaapt één nacht in een glasvilla voor nog meer kans op het noorderlicht

Dit lijkt me echt een prachtige reis! Meer informatie (ook over prijzen en beschikbaarheid) vind je op de website van Voigt Travel.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.