schommel op de berg van Yllas

Zien en doen in Ylläs (Fins Lapland): dit zijn mijn tips

Of je nu in de zomer of in de winter in Ylläs bent, je wilt vast lekker eten en slapen tijdens je verblijf in Fins Lapland. Naast die tips heb ik ook mijn ervaringen met verschillende outdoor-activiteiten in Ylläs voor je op een rij gezet die ik deed toen ik in de zomer in Ylläs was. Sommige, zoals het fatbiken en de sauna-avond, kun je ook in de winter doen. Maar dan mis je wel iets dat de zomer in Ylläs heel bijzonder maakt: het eindeloze schijnsel van de middernachtzon!

Ylläs, Ylläsjärvi, NP Pallas-Yllästunturo en Äkäslompolo

Eerst even over de namen. Ik was namelijk een beetje in de war toen ik naar Ylläs kwam en overal de naam Äkäslompolo zag staan. Hoe zat dat?

Een local legde het me uit. Ylläs is een berg (de Yllästunturi). Het skiresort dat daarbij is aangelegd, heet Ylläs. Het is het grootste wintersportresort in Finland – en het skiresort met het hoogste punt. Het nabijgelegen dorpje waar wij het meest kwamen, heet Äkäslompolo. Daar vind je winkels, restaurants en de uitvalsbases van meerdere outdoorbedrijven. Om het nog een beetje ingewikkelder te maken, ligt Äkäslompolo aan en meer dat óók Äkäslompolo heet. Aan de andere kant van de Ylläs-berg ligt nog een dorpje, dat Ylläsjärvi heet en aan het meer Ylläsjärvi ligt. Maar veel mensen zeggen (ook als ze in Äkäslompolo verblijven) voor het gemak: Ik ga op vakantie naar Ylläs.

Ylläs en de 6 andere bergen eromheen (die hier tunturi worden genoemd en in het Engels fell (naar het Zweedse fjäll en het Noorse fjell), omdat ze van boven plat zijn en er geen bomen op groeien) maken deel uit van nationaal park Pallas-Yllästunturi. Dit is het twee na grootste nationale park van Finland en het schijnt het populairste te zijn onder de Finnen. Je vindt er 350 km aan wandelpaden en 500 km aan langlaufroutes. Zelf ging ik er fietsen en kajakken.

Wanneer schijnt de middernachtzon in Ylläs?

Veel mensen komen dus naar Ylläs voor de wintersport. Maar ook in de lente en de zomer is Ylläs de moeite waard. In mei ligt er vaak nog sneeuw, maar je hoort overal smeltwater stromen. Dieren komen uit hun winterslaap en de vogels beginnen te fluiten. Ongeveer vanaf juni is de sneeuw weg en kun je gaan wandelen en fietsen in Ylläs (waarover later meer). Daar heb je meteen alle tijd voor, want rondom de langste dag van het jaar schijnt de zon hier 24 uur per dag. Wanneer dat precies is, kun je zien op deze website. Daaromheen ligt nog een periode waarin de zon wel onder gaat, maar heel kort en/of tot maar net onder de horizon, zodat je nog steeds heel veel licht hebt.

Dat de zon na een tijdje weer ondergaat heeft trouwens ook een voordeel: vanaf eind augustus maak je alweer kans om het noorderlicht te zien in Ylläs. Verder is dit het perfecte seizoen om bessen en paddenstoelen te plukken. Vanaf september wordt Ylläs in herfstkleuren gehuld – dat noemen ze hier ruska. Vanaf oktober kan koning Winter zijn gezicht laten zien.

Zien en doen in Ylläs

Omdat ik in Ylläs was in de periode waarin de zon nooit ondergaat, waren de dagen lekker lang en had ik volop de tijd om allerlei activiteiten te ondernemen. Als je in de zomer naar Fins Lapland komt voor je vakantie, kom je waarschijnlijk vooral voor de rust, de ruimte en de uitgestrekte natuur. Die vind je hier inderdaad genoeg. En er zijn zelfs speciale ‘Instagram hotspots’ in Ylläs! Hieronder zet ik mijn tips in Ylläs voor je op een rij.

Met de kabelbaan omhoog

Het eerste wat ik deed nadat ik in Ylläs was aangekomen, was de gondellift naar het hoogste punt nemen. Daar, op 719 meter hoogte, kun je een leuk rondje lopen om aan alle kanten het uitzicht te bewonderen. Je kijkt hier helemaal tot in Zweden.

kabelbaan op de berg van Yllas

Hier bevindt zich ook een van de fotogenieke schommels in Ylläs.

schommel op de berg van Yllas

Als je echt een durfal bent, kun je je fiets meenemen met de lift en dan afdalen via Ylläs Bike Park – al moet je soms even wachten tot er een rendier is gepasseerd voordat je kunt starten.

bike park op de berg van Yllas

In de zomer is de gondellift open vanaf Midzomer tot begin oktober. Hier vind je meer informatie.

Discgolf/Frisbeegolf

Heb je wel eens frisbeegolf (ook wel discgolf) gespeeld? Ik ook niet – tot mijn zomervakantie in Ylläs. Hier lees je wat frisbeegolf is en wat ik ervan vond.

frisbeegolf spelen in Ylläs. Fins Lapland

Sauna en zwemmen

Naar de sauna gaan hoort eigenlijk wel bij een vakantie in Finland. Mijn hotel in Ylläs had een sauna, maar ik woonde ook een speciale sauna-avond bij, waar ik ook in een rooksauna kon zitten én afkoelde door te gaan zwemmen onder de middernachtzon. Echt een aanrader – zeker als je toch al een liefhebber van de sauna bent.

sauna in Finland

Is het zo warm dat je naar het strand wilt in Ylläs? Op de website van Visit Ylläs vind je de locatie van twee fijne strandjes.

Wandelen

Van juni tot september kun je prachtig wandelen op de duidelijk gemarkeerde wandelpaden in nationaal park Pallas-Yllästunturi. Over het algemeen vind ik de wandelpaden in Finland echt uitstekend onderhouden en dit nationale park is daarop geen uitzondering. Neem zeker spullen voor een picknick mee of bezoek een van de wilderniscafés onderweg.

Lapse mok

Fietsen

Zelf ging ik niet wandelen, maar fietsen toen ik in Ylläs was. Ook hiervoor is juni-september de beste tijd. Hier lees je alles over mijn ervaring met fietsen in nationaal park Pallas-Yllästunturi. Veel routes in het park lopen over gecombineerde wandel- en fietspaden, dus het kan ook handig zijn om mijn fietsverhaal te bekijken als je zelf liever gaat wandelen. Daarin vertel ik onder andere over de handige routekaart, de boscafés en de grilplaatsen.

kampvuur maken in Finland

Zelf fietste ik een rondje, maar je kunt ook van Ylläs helemaal naar Levi fietsen. En zoals ik al schreef kun je in Ylläs ook goed downhill biken.

Kajakken, suppen, roeien etc.

De meren bij Ylläs, zoals Äkäslompolo en Ylläsjärvi, zijn rustig en ideaal om op te gaan kajakken of suppen. Ook hiervoor is de beste tijd juni tot oktober. Zelf ging ik kajakken met Sisu Outdoor van een ander meer (Kesänkijärvi) naar Äkäslompolo.

kajakken in Ylläs

Op de rivieren Äkäsjoki en Aakenusjoki is het water wat wilder als je meer uitdaging zoekt.

Mooie autoroute vanuit Ylläs

Zit het weer even niet mee of wil je met de auto nog meer van de omgeving bekijken? Dan kun je de Maisematie (‘scenic route’) rijden. Zelf deed ik dit tegen middernacht om volop te genieten van de middernachtzon in Ylläs.

middernachtzon in yllas

Om te beginnen rij je over de weg van Ylläsjärvi naar Äkäslompolo. De foto hierboven en hieronder heb ik gemaakt op een parkeerplaats die in Google Maps terug te vinden is als Maisematie Parking & Viewpoint.

middernachtzon in yllas

Verderop richting Äkäslompolo kom je dan ook langs het bezoekerscentrum (luontokeskus) van Yllästunturi, Kellokas.

Eenmaal aangekomen in Äkäslompolo vind je bij de kerk enkele oude houten huizen.

houten huis in Fins Lapland
houten huizen in Finland

Even verderop heb je bij de tennisbaan aan de rechterkant van de weg een mooi uitzicht op het meer Äkäslompolo.

Yllastunturi vanuit Akaslompolo

Daarna kun je als je wilt nog verder rijden over de Tunturientie naar bezoekerscentrum Pallastunturi (Pallastunturin luontokeskus) en nog verder langs de rivier de Ounasjoki naar het Hetta Fell Lapland Nature Centre/Tunturi-Lapin luontokeskus (in de gemeente Enöntekio). En het leuke aan zo’n rit is dat je altijd de kans hebt dat je onderweg rendieren tegenkomt.

rendieren bij Yllas in Finland

Winkelen bij Jounin Kauppa

Ben je op zoek naar een souvenir van je vakantie in Ylläs of heb je iets tegen de muggen nodig? Bij de supermarkt in winkelcentrum Jounin Kauppa in Äkäslompolo hebben ze het allemaal. Zelfs servies va Iittala en alles wat je nodig heb voor thuis in de sauna vind je hier. Net als natuurlijk de worstjes die je kunt meenemen voor een picknick tijdens het wandelen of fietsen, of de Lapse ‘piepkaas’ die je misschien wel aan de achterblijvers thuis wilt laten proeven.

Maar je vindt in Jounin Kauppa ook nog een aparte souvenirwinkel, een winkel met veel Marimekko-spullen en een outdoor-winkel. Lekker eten kan hier bij de pub (zie verderop). En heb je dat allemaal echt niet nodig, dan wil je misschien wel even op de foto met dit enorme rendier.

souvenirs kopen in Ylläs

Eten en drinken in Ylläs

Fins Lapland is geen bestemming waar je vanzelf struikelt over de gezellige terrasjes. Toch zijn er zeker leuke adresjes te vinden om een hapje te eten. Hieronder vind je de plekken waar ik tijdens mijn zomervakantie in Ylläs lekker lunchte of dineerde.

Lapland Hotel Saaga

Het restaurant van Lapland Hotel Saaga was voor mij het grootste pluspunt van dit hotel. Wat een bijzondere ingrediënten en gerechten! Je leest er alles over in mijn review van dit hotel.

restaurant van Lapland Hotel Saaga in Yllas

YlläsKammi

Op de top van de Ylläs vind je dit pisterestaurant. Het is een knusse plek, ideaal voor als je even bij wilt tanken met een kaneelbroodje of een munkki (een soort donut).

pisterestaurant in yllas, fins lapland

Jolie Lounge & Café

Vlak bij winkelcentrum Jounin Kauppa, tegenover Sisu Outdoor, zit het leuke lunchcafé/restaurant Jolie. De inrichting is frisser en moderner dan de vaak juist erg rustieke restaurants die je hier verder tegenkomt. En de vitrine staat vol met de lekkerste zoete en hartige taarten.

restaurant Jolie in Yllas, Lapland

En laten we de limonades niet vergeten: dat gaat er wel in op een warme dag in Fins Lapland.

restaurant Jolie in Yllas, Lapland

De menukaart van Jolie staat vol met plaatselijk geplukte ingrediënten. Er staat zelfs een speciale woordenlijst met bessen, planten en bomen in.

restaurant Jolie in Yllas, Lapland

Ook bij Jolie kun je zo’n lekkere salade met Lapse kaas bestellen.

restaurant Jolie in Yllas, Lapland

Maar ik koos voor de Flammkuchen met wilde kruiden en bloemen – wat een plaatje.

restaurant Jolie in Yllas, Lapland

Restaurant Rouhe

Rouhe is een goed voorbeeld van zo’n rustiek restaurant waar ik het eerder over had. Hier bestelde ik een poro-pizza met rendiersalami, Lapse kaas en cranberry’s. En als ik Baked Alaska op de dessertkaart zie staan, kan ik daar maar heel moeilijk nee tegen zeggen…

restaurant rouhe in Ylläs

Selvä Pyy Pub

Äkäslompolo heeft ook een pub en wat zou ik hier graag een keertje terugkomen als Finland een belangrijke wedstrijd speelt. Dan is het er vast stampvol. Maar ook zonder dat is het een fijne plek voor een biertje en een burger.

eten in de pub in Ylläs, Fins Lapland

Bonustip: ga picknicken

Maar mijn ultieme maaltijd in Ylläs was toch wel de picknick met worstjes van de gril tijdens onze fietstocht. Worstjes, broodjes en mosterd uit de supermarkt smaken zo lekker als je van de Finse natuur aan het genieten bent!

worstjes grillen in Finland

Meer eetgelegenheden vind je op de website van Visit Ylläs.

Overnachten in Ylläs

Zo. dat waren ze, mijn tips voor Ylläs. Ik hoop dat je er iets aan hebt! Oh ja: ik overnachtte tijdens mijn vakantie in Ylläs in Lapland Hotel Saaga, onder aan de gondellift. Maar er zijn nog veel meer accommodaties in de buurt van dit populaire wintersportresort.

Route naar Ylläs

Zelf vloog ik vanaf Schiphol via Helsinki naar Kittilä (ongeveer 40 minuten rijden van Äkäslompolo) voor mijn vakantie in Ylläs. Op de heenweg maakten we een tussenstop in Ivalo, dat nog iets noordelijker ligt. Op de terugweg vlogen we rechtstreeks naar Helsinki. De heenweg duurt dan ook langer dan de terugweg.

Marimekko-vliegtuig van Finnair
Overstap op Helsinki

Als je Helsinki nog niet kent en je daar net als ik een overstap hebt, zou ik die zeker gebruiken om de Finse hoofdstad te leren kennen. Hier heb ik alvast wat stadswandelingen langs de belangrijkste bezienswaardigheden voor je.

vertrekhal van vliegveld Kittilä
Vliegveld Kittilä

Hier vind je actuele prijzen en beschikbaarheid voor tickets naar Kittilä. Er is ook een nachttrein vanuit Helsinki naar Fins Lapland – die zou ik zeker ook eens willen uitproberen. Hier vind je meer informatie over mogelijke routes naar Finland, bijvoorbeeld met de veerboot of helemaal over de weg.

Ook in de zomer naar Levi en/of Ylläs? In dit Stralend Finland Magazine vind je al mijn tips over deze bestemmingen bij elkaar.

Wil je in de winter naar Fins Lapland? Kijk dan eens bij deze winterreizen naar Ylläs.

Ik werd uitgenodigd om Ylläs te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.