rotstekeningen hossa

Rotstekeningen in Finland: wandelen in nationaal park Hossa

De tweede rijdag van onze zomervakantie in Finland bracht ons van Vuokatti naar Salla. Onderweg reden we langs nationaal park Hossa, waar rotstekeningen uit de steentijd te zien zijn. Die tip van Voigt Travel voor onze familiereis Finland wilde ik zeker opvolgen! Klein detail: je moet er wel een wandeling van 8 kilometer voor over hebben. En zo werd het best een lange dag – maar wel mooi!

Bezoekerscentrum nationaal park Hossa

Onze eerste stop was het bezoekerscentrum van nationaal park Hossa. Maar daar waren we al gauw weer vertrokken, want ik had al wat informatie over de wandeling meegenomen bij onze tussenstop in Suomussalmi. Wel is dit een mooie gelegenheid om eventueel nog wat te eten en/of drinken en om je waterfles te vullen. Wij deden het niet en daar kregen we spijt van.

Ben je ook van plan om deze regio te bezoeken in de zomer? Dan is dit Stralend Finland Magazine over onze zomervakantie in Vuokatti en Salla misschien ook interessant voor je. Hierin vertel ik alles over onze route, leuke activiteiten die we ondernamen en fijne plekken waar we verbleven.

Verwelkomd door rendieren

We reden de parkeerplaats weer af en gingen linksaf richting het startpunt van de wandeling: Lihapyörre (klik voor routebeschrijving en download van de wandelkaart). Al gauw kwamen we weer rendieren tegen. Zouden we die tijdens het wandelen ook gaan zien?

Wandelen naar rotstekeningen in Finland

Eenmaal op de parkeerplaats stapten we uit en volgden we de gele stippen. Let op: de wandeling schijnt het beste te doen te zijn als je hem tegen de klok in loopt. Dat betekent dat je vanaf de parkeerplaats eerst de bordjes naar de Lyhapyörre-hut volgt. De rondwandeling langs de rotstekeningen van Varikallio heet Värikallion kaarros.

Wandelen naar rotstekeningen in Finland

Bosbessen en plankenpaden

Het begon al een bekend beeld te worden: we liepen meteen weer tussen de bosbessenplantjes en regelmatig waren er plankenpaden aangelegd. Wat worden de Finse wandelroutes toch netjes onderhouden!

Wandelen in Finland nationaal park Hossa

Langs de rivier

Na een tijdje lopen rustten we even uit in de schaduw van een grillhut (Ala-Ölkky). Wat was het weer warm! Onze jongste was druk met steentjes keilen en kijken naar de vissen in de rivier die voor de hun langs stroomde. De rest van ons bleef in de schaduw. Ik bladerde even het gastenboek in de grillhut door en voegde onze namen en herkomst toe.

Wandelen naar rotstekeningen in Finland

Het wandelpad ging verder langs de rivier. Ik zal eerlijk zijn: deze wandeling ging ons niet heel makkelijk af. We waren vroeg opgestaan en het was echt heel warm. Ons drinken raakte op en we wisten dat we na deze wandeling nog een stuk moesten rijden. Ik voelde me een beetje schuldig: ik moest en zou die rotstekeningen tenslotte per se zien…

Gelukkig liet een bord bij deze mooie en grote grillplaats (Värikallio) ons zien dat we er nu echt bijna waren.

Wandelen naar rotstekeningen in Finland

De rotstekeningen van Värikallio

En ja hoor, daar waren ze! Bij de rotstekeningen is een stalen loopbrug aangelegd, zodat je ze goed kunt bekijken. Ze bevinden zich namelijk op een rotswand in het meer Somerjärvi. Je kunt deze rotstekeningen dan ook per kano bekijken en misschien zijn ze zo’n 4000 jaar geleden ook wel vanuit een prehistorische kano gemaakt. Of de makers hebben op het ijs gestaan… Misschien dienden ze zelfs als wegwijzers, want dit was vroeger een knooppunt van waterwegen naar de Botnische Golf en de Witte Zee. En Finse rotstekeningen bevinden zich meestal aan belangrijke waterwegen. Maar het kan ook zijn dat de makers bepaalde gebeurtenissen wilden vastleggen, hoopten op vruchtbaarheid of een heilige plaats wilden aanduiden.

Hoe dan ook, de rotstekeningen van Värikallio, die werden gevonden in 1977, zijn de oudste een van de meest uitgebreide prehistorische rotstekeningen in Finland. Als je voor het eerst kijkt, zie je misschien alleen wat rode vlekken. De rotstekeningen zijn dan ook niet uitgehouwen in de rotsen, maar alleen geschilderd (onder andere met behulp van ijzerhoudende klei en bloed).

Wandelen naar rotstekeningen in Finland

Hoe langer je kijkt, hoe meer figuren je ziet. In totaal zijn het 61 mensen en dieren. Ze zijn aan het jagen of voeren sjamanistische rituelen uit. Er zijn sjamanen met rendiergeweien op of dierevellen aan, en vrouwen die aan het bevallen zijn. Opvallend voor Värikallio is dat er geen boten voorkomen in de afbeeldingen. Ook de koppoter-achtige elanden en driehoekige mensenhoofden inclusief ogen en neus zijn uniek in Finland.

Wandelen naar rotstekeningen in Finland

Nog 4 kilometer terug

Jammer genoeg hadden we geen zwemkleding onder onze kleren aan, en zijn we ook net iets preutser dan de gemiddelde Fin. Alle Finnen die we tegenkwamen bij de rotstekeningen, maakten namelijk van de gelegenheid gebruik om een duik te nemen en even af te koelen in het water.

Wij liepen de 4 kilometer via Mieskallionvaara en Korkeakangas terug naar Lihapyörre. De rotstekeningen liggen namelijk ongeveer halverwege de rondwandeling. Let op: je loopt eerst terug naar de grote grillhut en neemt dan niet hetzelfde pad richting Lihapyörre, maar een pad aan de rechterkant van de hut.

In de omschrijving van de wandeling stond ongeveer 3-4 uur voor de wandeling. Toen ook de laatste 4 kilometer erop zaten, zag ik dat we inderdaad 3 uur weg waren geweest. We stapten in voor het laatste stuk rijden naar Salla. De chocolade die in de auto op ons wachtte, was compleet gesmolten en echt niet meer te eten zonder lepels. Onderweg deden we boodschappen bij een hele grote supermarkt in Ruka: pizza voor als we in onze vakantiewoning waren, maar vooral veel drinken en een ijsje voor in de auto (Magnum mint – meteen onze nieuwe favoriet). Nooit gedacht dat we in Finland zo zouden snakken naar verkoeling!

We maakten deze familiereis Finland in samenwerking met Voigt Travel.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.