Ik vond het heerlijk om in de zomer in het Finse Merengebied te zijn. Er was van alles te zien & te doen (kijk hier maar), ik sliep op de mooiste plekken (die vind je hier) en ik vierde ook nog eens Midzomer in Finland. Maar Savonlinna en omgeving hebben nog een troef achter de hand: je kunt er ontzettend lekker eten. Water, lucht en bodem zijn hier heel schoon en dat proef je terug in de seizoensgebonden streekgerechten die hier met lokale ingrediënten worden klaargemaakt. Of je nu een vers visje wilt halen bij de viskraam, Finse biertjes wilt proeven of wilt aanschuiven voor een toplunch van zes gangen, het kan allemaal. Als je wilt, leren de Finnen je zelfs hoe ze dat lekkers klaarmaken tijdens een kookworkshop. Kortom: hou je van lekker eten, dan zit je goed in Zuid-Finland. Het is dan ook niet voor niets dat deze regio voor 2024 uitgeroepen is tot Europese gastronomische regio. Hieronder deel ik mijn adresjes. Hyvää ruokahalua/Eet smakelijk!
- Bekijk hier mijn top 10 mooiste plekken in Finland
- Hier vind je tips over wat je kunt doen in Finland en hier reisgidsen voor Finland
- Kijk hier voor adresjes om te overnachten in Finland
- Lees hier over de mogelijke routes naar Finland
- Hier verzamel ik mooie reizen naar Finland van verschillende reisorganisaties en hier actuele kortingen en gratis extra’s
Lörtsy op de markt Savonlinna
Laten we simpel beginnen: met de lörtsy. Dit is een pasteitje in de vorm van een halve cirkel, dat een hartige of een zoete vulling kan hebben. Het is echt een specialiteit uit deze regio, dus ik wilde per se een lörtsy proeven. Bij dit marktkraampje vond ik verschillende varianten. (Handig om te weten: omena is appel, liha is vlees en lohi is zalm. Vege zal vegetarisch zijn.
Oké, twee dan: één met appel en één met kruipbraam (in het Fins blijkbaar lakka). Lekker hoor! Maar wel machtig. Het deeg dat om deze vulling heen zat, deed heel erg denken aan een gesuikerde donut.
Ik ga ervan uit dat die suiker bij de hartige variant wel weggelaten zal worden. De meest voorkomende hartige vulling is rijst met rundvlees. Net als bij een hotdog kun je er ketchup, mosterd, rauwe ui en augurk bij eten.
Lörtsyt komen uit Savonlinna en omstreken, maar zijn tegenwoordig ook op andere plekken in Finland verkrijgbaar. Je kunt ze gewoon bij de supermarkt tegenkomen, maar ik kocht de mijne op de markt van Savonlinna – sowieso leuk om even overheen te lopen.
Wist je trouwens dat de Finnen ook gek zijn op drop? Deze lange dropveters kwam ik ook tegen op de markt van Savonlinna.
Muikku bij de viskraam in Puumala
Iets anders wat je overal in de regio rondom Savonlinna tegenkomt, is muikku. Dit is een kleine vis die hier veel wordt gevangen en gegeten – de Nederlandse naam is kleine marene. Deze visjes worden met staart en al gebakken of gerookt en je kunt ze ook in hun geheel opeten. (De eerste keer dat ik zo’n staart in mijn mond stak, was ik wel bang dat het in mijn keel zou prikken, maar dat was echt helemaal niet zo.)
Een uitstekende manier om kennis te maken met het eten van muikku is een bezoekje aan de viskraam op Puumala Satamatori (Havenplein). Bij deze viskraam stonden ook een muikku-burger en een muikku-wrap op het menu.
Muikku is ook in blik verkrijgbaar, mocht je het mee naar huis willen nemen. Dat deed ik zelf ook en ik was er blijkbaar al aan verslingerd, want al heel snel nadat ik was thuisgekomen uit Zuid-Finland, was de muikku uit blik alweer op.
En het grappige is: zoals de Engelsen bij het maken van een foto zeggen: “Say cheese!”, zo zeggen de Finnen: “Sano muikku!” – “Zeg muikku!” dus. Muikku heeft net als kaas niets met lachen of fotograferen te maken, maar het is wel om te lachen vond ik. De medewerkers van de viskraam droegen ook T-shirts met “Sano muikku” erop.
Ga jij ook naar deze regio of wil je er meer over weten? Bekijk dan dit Stralend Finland Magazine Het Finse Merengebied. Daarin vind je al mijn tips over dit deel van Finland handig bij elkaar. in één pdf-bestand
Outdoor-diner op Linnansaari
Muikku at ik ook tijdens een outdoor-diner op het eiland Linnansaari in het gelijknamige nationale park. De muikku werd daar vers gerookt in de openluchtkeuken op het eiland – omdat de visjes zo klein zijn, zijn ze heel snel klaar.
Verder stond er onder andere op het menu van dit speciale Midzomerdiner:
- Rieska (Fins plat brood) met pulled reindeer
- Eiersalade met haring
- Jonge aardappelen
- Heerlijk donker en zoet roggebrood
- Behalve gewone mayonaise ook mayonaise met dille, iets waar ze dol op zijn in Noord-Europa
En dan zou ik bijna nog de makkara vergeten. Dat kan natuurlijk niet! Want worstjes grillen, daar zijn de Finnen dol op. Die kun je dan ook in elke supermarkt volop kopen (ook vegetarische varianten), mocht je zelf wel eens een worstje willen grillen bij zo’n openbare grillplaats in de Finse natuur.
Hier vind je informatie over het boeken van een wildernisdiner in nationaal park Linnansaari.
Restaurant Niinipuu en Karelische pasteitjes maken
Nog een plek waar ik muikku at, was bij het lunchbuffet in restaurant Niinipuu, dat hoort bij de vakantievilla’s van Okkolan Lomamökit. Ook in tomatensaus blijken ze erg lekker.
Maar voordat ik kon aanschuiven voor deze lunch, leerde eigenares Paula me hoe je nog een typisch gerecht uit deze streek maakt: de Karelische pasteitjes. Hiervoor nodigde ze ons uit in haar huis, een boerderij uit 1790 met een enorme oven in de woonkamer. Paula vertelde ons dat in Oost-Finland traditioneel veel gerechten in de oven worden bereid, terwijl er in West-Finland juist veel meer wordt gekookt. Finnen uit het Oosten bakken dan ook regelmatig vers brood, terwijl ze in het Westen vroeger maar een paar keer per jaar brood bakten en dit dan lang bewaarden in de vorm van knäckebröd.
Paula’s boerderij staat op een eiland met maar 36 permanente bewoners, dat alleen met de veerboot bereikbaar is. Het is maar goed dat de Finnen niet zo snel uit het veld geslagen zijn als bijvoorbeeld onze spoorwegen. De ferry vaart gewoon het hele jaar door en 24 uur per dag. In de winter kan het hier flink vriezen, maar de ferry baant zich wel een weg door het ijs. Om de vaarweg open te houden, blijft hij juist heen en weer varen, zelfs als er geen passagiers zijn.
Na een glaasje limonade van zwartebessenblad legde Paula ons uit hoe je Karelische pasteitjes oftewel Karjalanpiirakka maakt. Deze Karelische pasteitjes kun je in verschillende formaten maken: van zo groot dat het een hele maaltijd is tot iets kleiner voor een bijgerecht of nog kleiner om als borrelhapje te eten. Het begint allemaal met een bodem van roggedeeg, dat je met een deegroller (de piirakkapulikka) heel dun uitrolt. Zo dun, dat je je vingers erdoorheen kunt zien als je het deeg tegen het licht houdt.
Dan is het tijd voor de vulling. Wij maakten Karjalanpiirakka met rijstepap erin, maar je kunt ze ook maken met een vulling van aardappel of gerst. Je legt een lepel van de vulling midden in een rondje dun deeg (dat kun je heel makkelijk uitsnijden met een glas). En dan komt het moeilijkste: dan vouw je de randen van het plakje deeg naar binnen. Dat is nog best even een kunstje om te leren, waardoor die van ons er (nog) niet helemaal uitzagen zoals de Karelische pasteitjes die je in Finland in de restaurants en winkels ziet. Maar ze smaakten wel goed! Om het helemaal af te maken, doe je er nog wat eierboter (boter met fijngesneden gekookt ei) op.
Toen de pasteitjes uit de oven waren, konden we aanschuiven voor het lunchbuffet in Paula’s restaurant Niinipuu, waar elke dag behalve maandag een buffet voor gasten klaarstaat. Op zondag is dat een speciaal uitgebreid buffet boven in de schuur, de rest van de week is het buffet beneden. Wij aten er als aanvulling dus onze eigen Karelische pasteitjes bij. En we dronken kotikalja, een donkerbruine, alcoholvrije roggedrank die ik al een beetje kende uit Rusland (waar het kvas heet).
Wil je ook samen met Paula Karelische pasteitjes maken? Informatie over de kookworkshop vind je op de website van Okkolan Lomamökit.
Paula heeft ook 17 villa’s waar je kunt verblijven tijdens je vakantie in Zuid-Finland – daarover lees je hier.
Bier proeven bij brouwerij Karvilan Panimo
Over drinken gesproken: de Finnen zijn bierdrinkers en daarom ook bierbrouwers. Zelf ging ik op bezoek bij brouwerij Karvilan Panimo, waar ik eerst een rondleiding door de brouwerij kreeg en daarna enkele van de biertjes mocht proeven. De brouwerij gebruikt water uit eigen bron en hoewel de hop meestal uit Duitsland wordt gehaald, is er ook één biertje dat helemaal met lokale ingrediënten wordt gemaakt. Mijn favoriete biertjes waren die met dennentopjes (wild spruce) en de rode, zurige met bosbes, zwarte bes en framboos (sour ale).
Ben je ook geïnteresseerd in een rondleiding door de brouwerij inclusief een proeverij? Hier kun je contact opnemen met Karvilan Panimo – dat kan ook in het Engels.
Karvilan Panimo maakt trouwens ook biertjes voor evenementen of restaurants die graag hun eigen biertje willen hebben. Als je net als ik op meerdere plekken gaat eten in het Finse Merengebied en zo’n plek heeft een bierflesje met een eigen etiket, dan kan het dus heel goed zijn dat dat biertje van Karvilan Panimo komt.
Vissoep en zalm bij Ruokkeen Lomakylä
Dat was in ieder geval zo bij Ruokkeen Lomakylä. Daar kregen we een biertje van Karvilan Panimo met de naam van dit vakantiepark op het etiket. We dronken het bij de zalm die er vers op de plank voor ons werd gerookt. Dat gebeurt hier in het hoogseizoen elke woensdag en iedereen kan komen mee-eten. Op maandag wordt er vissoep gemaakt in de grote Finse kota aan het meer op dit vakantiepark.
We mochten niet alleen deze heerlijke zalm proeven (echt, zo lekker heb je zalm nog nooit geproefd), we kregen ook te zien hoe deze wordt bereid. Mika Laukkanen liet zien hoe hij de vis eerst bestrooit met zout en dille. Na een uur spoelt hij de zalm af en spijkert hij de stukken met houten spijkers op een plank.
We aten er aardappelsalade en brood met kruidenboter bij. Als toetje waren er Finse pannenkoekjes met huisgemaakte aardbeienjam.
Je kunt ook verblijven op de camping of in een van de vakantiewoningen van Ruokkeen Lomakylä – daarover lees je hier.
Restaurant Koskivahti op Sahanlahti Resort
Ook Sahanlahti Resort, waar net als bij Ruokkeen Lomakylä een camping en vakantiewoningen zijn, heeft een goed restaurant met een prachtig terras en een mooie eetzaal.
Ik at daar zelf een heerlijk diner met als voorgerecht gans, als hoofdgerecht snoekbaars en als dessert een met blauwaderkaas gevuld pannenkoekje met vanillemousse en rabarsorbet. Maar waar de hele tafel ook enorm enthousiast over was, was het superlekkere, donkerbruine brood.
Toen ik de volgende ochtend dezelfde eetzaal binnen kwam voor het ontbijt, kwam ik twee bekende Zuid-Finse gerechten tegen: Karjalanpiiraka en muikku.
Lees hier mijn ervaringen met overnachten in Sahanlahti Resort.
Restaurant Solitary op Kuru Resort
Zoals je ziet, heb ik een heleboel lekkere dingen gegeten in het Finse Merengebied. Maar restaurant Soliary van chef Remi Trémouille, waar ik at toen ik Kuru Resort kwam bekijken, is wel een categorie apart. Er wordt hier gekookt met de seizoenen en lokale ingrediënten. Je krijgt een verrassingsmenu van de chef van zes gangen (+ 2 extra gerechtjes) voorgeschoteld. Uiteraard kan er wel rekening worden gehouden met diëten en allergieën.
Eerst sta je versteld van hoe mooi het eruitziet En dan komt de smaak… Wauw! Hier eten is echt een belevenis.
En je kunt hier dus ook blijven slapen – dan word je ook nog eens verwend met de lekkerste wellness. Alles ziet er, net als het restaurant, prachtig uit. Hier lees je meer over verblijven op Kuru Resort.
Cocktails en ontbijt bij Hotel Hospitz
Wat ik ook zeker nog even wil noemen, is het heerlijke terras van Hotel Hospitz in Savonlinna. Dit is dé plek voor een cocktail of een ander koel drankje terwijl je uitkijkt over het Saimaameer.
Even verderop, bij de speeltuin, staat trouwens ook nog een ijskraam.
Ook bij het ontbijt in Hotel Hospitz zit je goed: je ontbijt hier in een klassieke eetzaal met een ‘ontbijtboot’ waarin onder andere de bessenmix stond die ik zo graag eet als ik in Finland ben. Verder kun je onder andere je eigen wafels bakken voor het ontbijt.
Lees hier mijn ervaringen met een verblijf in Hotel Hospitz.
Dineren op kasteel Olavinlinna
Tot slot wil ik nog een ervaring met je delen die ik had omdat ik met Voigt Travel naar Zuid-Finland reisde. Bij die reis was namelijk behalve de rechtstreekse vlucht van Rotterdam naar Savonlinna en mijn verblijf ook een welkomstdiner in kasteel Olavinlinna inbegrepen. Eten in een middeleeuwse zaal, bezoek van ‘kasteelspook’ Angelina en ook nog eens heerlijke gerechten zoals zalm met venkelsalade en cheesecake met limoncellomascarpone en een kruimige bodem met lakritsi (drop)… Wat een goed begin van de reis was dit!
Meer over dit kasteel lees je in deze blogpost over bezienswaardigheden in Savonlinna en het Finse Merengebied.
Wat ga jij eten in het Finse Merengebied?
Ik hoop dat ik je een beetje een voorproefje heb kunnen geven van wat er allemaal voor lekkers te eten en te drinken is in het Finse Merengebied. Vergeet niet deze adresjes te noteren als je zelf die kant op gaat!
En had je mijn video over zomer in Savonlinna en het Finse Merengebied al gezien?
Hoera! Mijn reisgids met al onze tips voor Zuid-Finland is nu verkrijgbaar:
Ik werd uitgenodigd om al dit lekkers te proeven om erover te schrijven op Stralend Finland.
Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.