rondvaart langs het kasteel van Savonlinna

Zien en doen in Savonlinna en het Finse Merengebied

Zomer in het Finse Merengebied – ik vond het heerlijk. Aangename temperaturen, eindeloze zomerdagen waarop het nooit écht donker wordt, volop natuur, rust en ruimte – wat wil je nog meer? Maar misschien vraag je je af: wat kun je dan zoal zien & doen tijdens zo’n zomervakantie in Zuid-Finland? Na mijn eigen heerlijke tijd in Savonlinna (aan het Saimaameer) en op andere mooie plekken in het Finse Merengebied zet ik graag de bezienswaardigheden die ik bezocht voor je op een rij. En ik heb nog wel wat extra tips voor leuke activiteiten, fijn overnachten, lekker eten en de beste reistijd voor Savonlinna en het Saimaameer.

Let op: als je uiterlijk 30 juni boekt, krijg je nu van Voigt Travel tot wel 200 euro pp korting op je reis. Hier vind je de aantrekkelijke lastminute-reizen van Voigt Travel.

De stad Savonlinna

De stad Savonlinna (die in de tijd dat het hier nog Zweeds was Nyfors heette) heb ik ervaren als een gezellige zomerstad. Savonlinna ligt op meerdere eilanden, die met elkaar zijn verbonden door veel bruggen. Of ik nu ‘s avonds op het terras zat of een ochtendwandelingetje maakte, er waren altijd wel bootjes op het water. Ook waren er mensen aan het zonnen en zwemmen op het strandje en zag ik veel Finnen die hun dag begonnen met een duik in het Saimaameer.

bootjes aan het Saimaameer in Savonlinna

Mijn hotel stond in een van de oudste gedeeltes van de stad: aan de straat Linnankatu (de Kasteelstraat). Je kunt aan deze straat goed zien dat het een van de oudste straten van Savonlinna is, dankzij de bestrating met kasseien en de traditionele houten huizen die er staan. Aan deze straat vind je ook leuke restaurants, cafés en winkeltjes.

oude houten huizen in Savonlinna

Als je Linnankatu uit loopt, kom je vanzelf bij het kasteel van Savonlinna. Daarover lees je verderop meer. Ook staat hier het Riihisaari-museum (makkelijk te herkennen aan de museumschepen die erbij aangemeerd liggen), waar ook de plaatselijke vvv gevestigd is. Je kunt daar een plattegrond halen met een wandeling over de vele bruggen van Savonlinna.

openluchtmuseum in Savonlinna

Als je de andere kant op de Linnankatu uit loopt en dan het water aan je linkerhand houdt, kom je vanzelf uit op het marktplein (Kauppatori): dé plek om souvenirs en plaatselijke lekkernijen te kopen, maar ook om op een van de rondvaartboten te stappen voor een rondvaart over het Saimaameer. Ook hier vind je weer gezellige terrassen die uitkijken op het Saimaameer.

Een van de onverwachte bezienswaardigheden van Savonlinna zijn de prachtige vogelhuisjes die her en der in de stad hangen. In het parkje bij het kasteel kun je bijvoorbeeld een vogelhuisje in de vorm van het kasteel bewonderen. Maar er zijn nog meer van deze kunstige vogelhuisjes verstopt in de stad, en ook in andere plaatsen in de buurt. Ze hebben vaak de vorm van een bestaand bekend gebouw. De vogelhuisjes in Savonlinna worden gemaakt door de plaatselijke grafdelver. Bij de vvv kun je een plattegrond halen waarop de vogelhuisjes staan aangegeven.

bijzonder vogelhuisje in Savonlinna

Voor kinderen is Pikku Kakkonen met zijn speeltuin, strand en ijskraam misschien wel de fijnste plek van Savonlinna.

Ga jij ook naar deze regio of wil je er meer over weten? Bekijk dan dit Stralend Finland Magazine Savonlinna en het Saimaameer in Zuid-Finland. Daarin vind je al mijn tips over dit deel van Finland handig bij elkaar. in één pdf-bestand

Kasteel Olavinlinna

Het kasteel van Savonlinna heet Olavinlinna en werd gebouwd door de Zweden, die het Olafsborg noemden. Het kasteel staat op het eilandje Kyrönsaari en is genoemd naar Olaf de Heilige. Olavinlinna is de best bewaarde middeleeuwse burcht in Noord-Europa (van de oorspronkelijke vijf torens staan er nog drie) en het bekendste kasteel van Finland.

kasteel Olavinlinna in Savonlinna

De Zweden begonnen in de 15e eeuw aan de bouw van Olavinlinna. Op dat moment bevond zich hier de oostgrens van het Zweedse rijk met Rusland. Pogingen om het kasteel te veroveren mislukten lange tijd, maar uiteindelijk verloor Zweden het in de 18e eeuw toch aan de Russen. Toen het kasteel niet meer op de grens tussen twee rijken lag, verloor het zijn strategische functie en werd het een tijdje gebruikt als gevangenis. Na enkele verwoestende branden is het kasteel nadat Finland in 1917 zelfstandig werd weer hersteld. Nu kun je het kasteel bezoeken en er een rondleiding volgen. Ook vindt er sinds 1912 elk jaar een bekend operafestival plaats.

kasteel Olavinlinna in Savonlinna

Bij mijn reis naar het Finse Merengebied met Voigt Travel was een welkomstdiner in het kasteel inbegrepen. Wat een mooie plek om te mogen dineren! Bovendien kwam een van de vele spoken die hier rondwaren ons nog iets over de geschiedenis van het kasteel vertellen. Het was een mooi begin van ons verkenningsrondje door deze regio.

kasteel Olavinlinna in Savonlinna

Bij de ingang van het kasteel kom je een beeld van een ram tegen. Het verhaal gaat dat deze ram cruciaal is geweest voor het behoud van het kasteel. Toen het namelijk een keer op het punt stond om ingenomen te worden, zag de belegeraar deze zwarte ram in het kasteel rondlopen. De schrik was groot, want het zou geen gewone ram zijn, maar de duivel. De aanvallers kozen het hazenpad en het kasteel bleef op een haartje na behouden.

Het Saimaameer

Savonlinna ligt direct aan het Saimaameer. Dit gebied vol met onderling verbonden meren en meertjes, met daarin heel veel beboste eilandjes, is al heel lang een populaire bestemming voor toeristen en kuurgasten, onder andere vanuit Sint-Petersburg. Zij kwamen hier al in de 19e eeuw met stoomschepen naartoe. Aan het water zijn dan ook volop hotels en sanatoria te vinden.

rondvaart langs het kasteel van Savonlinna

Een leuke manier om iets meer te zien van de archipel bij Savonlinna is een rondvaart vanaf het marktplein (Kauppatori) van Savonlinna. Op een stralend zonnige ochtend maakte ik een rondvaart van een uur. Ik ging niet met een van de klassieke stoomboten, maar met een gewone rondvaartboot.

rondvaart vanuit Savonlinna
Kleine en grote eilanden in het Saimaameer

Onderweg zagen we onder andere een visarend opvliegen van zijn nest. Wat we helaas niet zagen, waren de ringelrobben die hier leven. Deze speciale zeehondensoort werd met uitsterven bedreigd, maar de laatste jaren zijn mooie stappen gezet in het herstel van de populatie.

zeehonden in Zuid-Finland

Maar je kunt er ook voor kiezen om het water op te gaan met een roeiboot, kano of sup-plank. Zo kom je op plekken die op geen enkele andere manier bereikbaar zijn.

Nationaal park Linnansaari

Met al dat water kan het eigenlijk geen verrassing zijn dat het nationale park dat ik bezocht in het Finse Merengebied, nationaal park Linnansaari, ook bestaat uit meerdere eilanden. Je kunt er alleen met de boot komen. Zelf ging ik wandelen en picknicken op het grootste eiland van dit nationale park, waar je ook mag kamperen. Daarover lees je hier meer.

nationaal park Linnansaari in het Finse Merengebied
Met de boot op weg naar nationaal park Linnansaari

Punkaharju

Een van de mooiste plekjes in het Finse Merengebied is Punkaharju. Dit is een 7 kilometer lange smalle heuvelrug dwars door het water. Je zou denken dat deze smalle weg zo is gemaakt door mensen, net als bijvoorbeeld de Afsluitdijk. Maar dat is niet zo: deze heuvelrug van grind ontstond tijdens de laatste ijstijd en wordt sindsdien door dieren en mensen gebruikt als verbindingsroute. Het is dus eigenlijk een soort natuurlijke brug. Je kunt er prachtig wandelen en fietsen.

Lekker eten in het Finse Merengebied

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is voor een leuke vakantie, is Zuid-Finland voor 2024 ook nog eens uitgeroepen tot Europese gastronomische regio. En dat is niet voor niets! Dankzij het heldere water, de schone bodem en de zuivere lucht is alles wat hier groeit en bloeit (zoals de groenten, kruiden, paddenstoelen en bessen die hier in het wild groeien) heel puur en smaakvol. De Zuid-Finse keuken is dan ook helemaal gebaseerd op seizoensgebonden en lokale producten. Na de pluk wordt het eten vaak traditioneel bereid in de oven. Een mooi voorbeeld hiervan is het gezouten lamsvleesgerecht Särä. Anders gaat het met de typisch Finse worst saunamakkara. De naam verraadt het al: die wordt volgens oud gebruik in de sauna klaargemaakt. En met al die meren vlakbij is vis natuurlijk ook populair (vooral muikku (kleine marene), zalm en kaviaar). Je leest er alles over in deze post met mijn tips om lekker te eten in het Finse Merengebied. Hyvää ruokahalua/Eet smakelijk!

eten met midzomer

Accommodaties en meer activiteiten

Maar er is nóg meer te doen in het Finse Merengebied dan bezienswaardigheden bekijken en lekker eten. Op veel van de plekken waar ik verbleef werden namelijk ook activiteiten aangeboden en benodigdheden daarvoor verhuurd. Daarbij kun je denken aan yogasessies en rondvaarten, maar ook aan de verhuur van fietsen, sup-planken en kano’s. Hier vind je alle accommodaties waar ik verbleef in deze regio, inclusief de activiteiten die er worden aangeboden – in de zomer én in de winter.

rooksauna Sahanlahti in Zuid-Finland
Eerst de rooksauna in, dan een duik in het meer

Beste reistijd voor Zuid-Finland

Zelf vind ik Finland (inclusief het Finse Merengebied) een heerlijke bestemming voor in de zomer. Oké, je vindt er dan natuurlijk geen dikke pakken sneeuw en geen noorderlicht, wat voor veel mensen toch het eerste is waar ze aan denken bij Finland. Maar ook in de zomer is Finland fantastisch. De zomerdagen zijn heerlijk lang: in Fins Lapland gaat de zon een tijd lang helemaal niet onder, en in Zuid-Finland duurt de nacht dan maar heel kort en wordt het eigenlijk nooit helemaal donker. De kleuren van de Finse natuur mogen er ook zijn: van het frisse groen in de lente tot de warme kleuren in de herfst – en daarnaast okergele strandjes en het glinsterende of juist spiegelgladde blauwe water. In het licht van de laagstaande avondzon is alles nóg mooier.

Maar eerlijk is eerlijk: na mijn fijne zomervakantie in het Finse Merengebied ben ik wel heel benieuwd geworden naar hoe het er hier in de winter uitziet. Dan kun je in het Finse Merengebied volop schaatsen op de meren, maar ook langlaufen en op sommige plekken een beetje skiën. Een bezoek aan de sauna wordt extra speciaal als je daarna kunt afkoelen in een ijswak.

Zo kom je in Savonlinna

Zelf vloog ik met Voigt Travel naar Savonlinna en het Finse Merengebied. Dat had het grote voordeel dat ik rechtstreeks van Rotterdam-The Hague Airport naar het vliegveld van Savonlinna vloog. Onze vlucht duurde maar 2 uur en 20 minuten. De vlucht vertrok om 06.55 uur, dus de eerste dag hadden we al meteen lekker veel tijd om de regio te verkennen.

Wil je liever met eigen auto? Dat kan ook. Dan vaar je met de ferry naar Helsinki. Ook vliegen naar Helsinki en daar een auto huren of met de trein verder reizen naar Savonlinna is mogelijk.

Hier vind je alle zomervakanties in Zuid-Finland die worden verzorgd door Voigt Travel. Mij is het reizen met deze reisorganisatie al meerdere keren uitstekend bevallen. Ik heb nog geen ervaringen met een andere reisorganisatie die zó goed thuis is in Finland.

En had je mijn video over zomer in Savonlinna en het Finse Merengebied al gezien?

Ik werd uitgenodigd om het Finse Merengebied te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.