Kajakken op het Saimameer in Zuid-Finland

Zomer in Savonlinna en aan het Saimaameer in Zuid-Finland

Dat wij fans van Finland zijn, zal je inmiddels wel hebben gemerkt. Waar we ook komen, in de hoofdstad Helsinki, in Tampere, Vuokatti, Oulu of Rovaniemi op de poolcirkel – we genieten er altijd volop. En dan zijn er nog zoveel stukjes Finland die we nog niet kennen! Zo stuitte ik deze week bij Finland-expert Voigt Travel op de nieuwe zomerse bestemming Savonlinna en het Saimameer. Wat ziet dat er mooi uit zeg (kijk hier maar eens)! Je zou meteen je koffers willen pakken en willen vertrekken…

Heerlijke zomer in Finland

Hier schreef ik al eens waarom het ook in de zomer heel bijzonder is om naar Finland te gaan. Oké, je vindt er dan natuurlijk geen dikke pakken sneeuw en geen noorderlicht. Maar je kunt in de zomer wel een heleboel wauw-ervaringen hebben in Finland. De zomerdagen zijn heerlijk lang. Boven de poolcirkel gaat de zon zelfs een tijdje helemaal niet onder, maar ook in Zuid-Zweden lijken de zomeravonden eindeloos. En… een zomervakantie in Finland is in wel meer opzichten toch nét een beetje anders dan in bijvoorbeeld Frankrijk. Dat zorgt ervoor dat je een vakantie in zomers Finland gegarandeerd nooit meer zult vergeten.

Juist omdat het zo anders is, vind je het misschien lastig om je er iets bij voor te stellen als je nog nooit in de zomer in Finland bent geweest. Nou, voor Zuid-Finland kun je denken aan:

  • Temperaturen rond de 21 graden
  • Een middernachtzon die dus nauwelijks ondergaat, met als gevolg eindeloos avondrood.
  • Een ongerepte natuur die in de zomer prachtige kleuren heeft. De avondzon geeft alles een warme gloed, van de groene naaldbossen met een tapijt van wilde bloemen tot de helderblauwe meren met gouden strandjes erlangs.
  • Heerlijk eten (heb je wel eens een rendierstoofpotje geproefd?)
  • Lokale tradities ontdekken in de kleurrijke stadjes en dorpjes (waarbij een saunabezoek met daarna een frisse duik natuurlijk niet mag ontbreken)
  • Wandelen, kanoën, zwemmen, fietsen en wilde dieren spotten in een van de nationale parken.
Kajakken op het Saimameer in Zuid-Finland
Het Saimameer in Zuid-Finland. Foto via Voigt Travel/USP

Savonlinna en het Saimaameer

Finland heeft niet voor niets de bijnaam ‘het land van duizend meren’. Je vindt er meer dan 188.000 meren vol met helder, schoon water en talloze eilandjes. De nieuwe Zuid-Finse bestemming die ik tegenkwam bij Voigt Travel, de stad Savonlinna, ligt midden in dit prachtige merenlandschap. Vlakbij ligt het Saimaameer met daarin ontelbaar veel beboste eilandjes.

Harjualue in Zuid-Finland
Harjualue – foto via Voigt Travel/USP

In de stad Savonlinna kun je de torens van het middeleeuwse kasteel Olavinlinna (op een klein eilandje in de stad) beklimmen om uit te kijken over de stad en het glinsterende water van het Saimaameer. Daarna wil je vast wel het water op met een kano. Zo kom je op plekken die op geen enkele andere manier bereikbaar zijn. Let onderweg wel goed op, want de kans is groot dat je zeehonden tegenkomt.

Zeehond in het Saimameer in Zuid-Finland
Foto Visit Saimaa/Vesa Nikkanen via Voigt Travel/USP

Finse excursies zijn top

Ik vind de excursies die je in Finland kunt doen altijd top. Een van de redenen daarvoor is dat je onderweg bijna altijd wel pauze houdt bij een kampvuur, voor bijvoorbeeld een glaasje bessensap en een zelf gegrild worstje met Finse mosterd. Zo gezellig!

worstjes grillen in Finland
(Vegetarische) worstjes grillen tijdens een wandeling in Finland

Wat ook leuk is om te doen, is bessen plukken rondom het meer. Omdat de natuur zo ongerept is, kun je ze zo opeten. Heb je een heel mandje vol verzameld, dan kun je er natuurlijk ook een lekkere taart van bakken in je vakantiewoning.

Nog wat ideetjes: ga wandelen in nationaal park Linnansaari, fietsen of kanoën in Harjun Portti, zwemmen of suppen in het Saimaameer, bezoek de rotsschilderingen van Astuvansalmi en (dit wil je echt niet missen) ga een avondje zweten in een traditionele rooksauna in Sahanlaht.

Finse rooksauna
Finse rooksauna

De smaak van de Zuid-Finse keuken

Alsof het zo nog niet leuk genoeg is, is Zuid-Finland voor 2024 ook nog eens uitgeroepen tot Europese gastronomische regio. Dankzij het heldere water, de schone bodem en de zuivere lucht is alles wat hier groeit en bloeit (zoals de groenten, kruiden, paddenstoelen en bessen die hier in het wild groeien) heel puur en smaakvol. De Finnen leven nog veel meer in harmonie met de natuur dan wij hier in Nederland. De Zuid-Finse keuken is dan ook helemaal gebaseerd op seizoensgebonden lokale producten. Na de pluk wordt het eten traditioneel bereid in de oven. Een mooi voorbeeld hiervan is het gezouten lamsvleesgerecht Särä. Anders gaat het met de typisch Finse worst saunamakkara. De naam verraadt het al: die wordt volgens oud gebruik in de sauna klaargemaakt. En met al die meren vlakbij is vis natuurlijk ook populair (vooral kleine marene, zalm en kaviaar). Hyvää ruokahalua/Eet smakelijk!

Zo kom je in Savonlinna

Deze mooie bestemming in Zuid-Finland is vanaf dit jaar wel heel makkelijk bereikbaar vanuit Nederland. Vanaf deze zomer kun je met Voigt Travel voor het eerst vanaf Rotterdam The Hague Airport rechtstreeks naar Savonlinna vliegen. Deze vluchten worden aangeboden op 7, 14 en 21 juni met vertrek om 06.55 uur.

Ik vond bij Voigt Travel twee reizen naar Savonlinna:

Zelf zou ik voor de tweede kiezen, want ik vind zo’n mökki zo noem je die blokhutten in Finland volgens mij) echt horen bij een zomervakantie in Finland. En jij?

Wil je liever met de auto? Dat kan ook! Dan vaar je met de ferry naar Helsinki.

Hier vind je trouwens nog veel meer zomervakanties in Finland die worden verzorgd door Voigt Travel. Mij is het reizen met deze reisorganisatie al meerdere keren uitstekend bevallen. Ik heb nog geen ervaringen met een andere reisorganisatie die zó thuis is in Finland.

Tip: download ook het gratis zomermagazine en/of weekendmagazine van Voigt Travel.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.