bloemenkrans maken voor midzomer in finland

Midzomer vieren in Finland: zo vier je Juhannus

Midzomer is in heel Noord-Europa een belangrijke feestdag – samen met Kerstmis de belangrijkste van het jaar. Dat geldt ook voor Finland, waar dit feest Juhannus (Sint Jan) wordt genoemd. Centraal bij Midzomer staat de zonnewende: 21 juni is de langste dag van het jaar, waarna de dagen langzaam weer korter beginnen te worden (tot de kortste dag, 21 december). Toch luidt het Midzomerfeest eigenlijk pas de zomer in, want rond deze tijd krijgen veel mensen vakantie en begint het mooie weer pas goed. Na Midzomer volgt dan ook een periode vol buitenactiviteiten zoals wandelen, worstjes grillen en zwemmen in de vele meren van Finland. Zelf was ik dit jaar tijdens Midzomer in Savonlinna en het Finse Merengebied. Dat betekende dat ik eindelijk eens zelf kon meemaken hoe de Finnen Juhannus vieren. Hoe dat was, lees je hieronder.

(Bijna) niet donker

Ik was dus dankzij de reis naar Zuid-Finland die ik via Voigt Travel maakte op de langste dag van het jaar in het Finse Merengebied. In Zuid-Finland is het niet zo dat de zon helemaal niet onderging (zoals je wel kunt meemaken als je in de zomer naar Fins Lapland gaat). In de regio rondom Savonlinna ging de zon rond 11 uur ‘s avonds onder en kwam hij rond kwart over drie ‘s morgens weer op. Dat is dus maar kort en de zon zakt dan ook minder ver onder de horizon, zodat het eigenlijk nooit echt pikkedonker wordt.

Dat het zo lang licht blijft, draagt eraan bij dat mensen de hele nacht door blijven feesten met Juhannus. Volgens mijn lokale gids Tanja gaan veel mensen zelfs helemaal niet naar bed in de nacht van Midzomeravond en Midzomer (wat tegenwoordig altijd wordt gevierd op een vrijdag en zaterdag rondom 21 juni).

Hyvää Juhannusta

Er hing echt een feestelijk sfeertje in Finland, die vrijdag waarop ‘s avonds Midzomeravond zou worden gevierd. Overal hoorde ik mensen elkaar “Hyvää Juhannusta” wensen. Ook mijn Instagram-feed stond vol met Midzomer-posts – vooral uit Finland en uit Zweden. Toen ik op de zaterdag van het Midzomerweekend naar huis vloog, wenste de crew van Finnair alle passagiers ook nog een fijn Midzomerfeest. Het was wel duidelijk dat dit echt een hele belangrijke feestdag is in Finland.

Een bloemenkrans maken

Zelf begon ik die vrijdagochtend in Sahanlahti Resort met het maken van een bloemenkrans – een onmisbaar item bij de viering van Midzomer. Bloemen zijn sowieso belangrijk bij de viering van Midzomer. Zo schijnt gaat het verhaal dat als je zeven verschillende bloemen plukt en onder je kussen legt, je droomt van degene met wie je later gaat trouwen.

Om zo’n mooie bloemenkrans te maken, maak je eerst een rondje van ijzerdraad. Dat rondje moet goed op je hoofd passen, ook als je er rekening mee houdt dat je er nog takken omheen gaat wikkelen en bloemen in wilt steken. Voor dat toevoegen van takken en bloemen lagen er handige klosjes op tafel, waarom je wat draad kon wikkelen.

bloemenkrans maken voor midzomer in finland

Daarna kon je als basis bijvoorbeeld een tak met berkenblaadjes om je krans wikkelen en vastzetten met dat klosje. Heb je eenmaal een groene basis, dan kun je er bloemen in gaan steken en deze ook weer vastzetten. Net zo lang tot jij tevreden bent over jouw Midzomerkrans. Maak hem lekker stevig, want het complete Midzomerfeest duurt dus nog tot en met zaterdag!

bloemenkrans maken voor midzomer in finland

Feest in het dorp

Op Midzomeravond ging ik eerst naar het dorpje Oravi. Daar was ik net op tijd voor het feestelijke hijsen van de Finse vlag, waarbij ook werd gezongen. Later op de avond werd hier een vreugdevuur (in het Fins: kokko) aangestoken. Dit jaar was het een bescheiden vreugdevuur, want de weken ervoor was het erg droog geweest en het was onzeker of het vuur wel veilig kon worden aangestoken. Omdat het vlak voor Midzomer toch nog even ging regenen, mocht dat uiteindelijk wel. Maar er was dus niet een hele toren gebouwd, zoals wij ook wel kennen van Paasvuren of de vreugdevuren met oud & nieuw.

Oorspronkelijk waren deze vuren trouwens bedoeld om kwade geesten te verjagen en zo een goede oogst veilig te stellen.

De natuur in

Een andere populaire manier om Juhannus te vieren is door de natuur in te trekken en daar tijd door te brengen met vrienden of familie. Veel Finnen gaan naar hun zomerhuisje en in de steden is het tijdens Midzomer heel rustig. Wel handig als je in alle rust Helsinki wilt verkennen, maar aan de andere kant kunnen er dan ook wel dingen gesloten zijn vanwege Midzomer.

En met al die meren in Finland gaan veel Finnen natuurlijk ook het water op als ze kiezen voor deze manier van Juhannus vieren. Ook dit beleefde ik mee, want na het hijsen van de vlag stapte ik op de boot naar nationaal park Linnansaari voor een relaxte avond in de natuur.

Ga jij ook naar deze regio of wil je er meer over weten? Bekijk dan dit Stralend Finland Magazine Savonlinna en het Saimaameer in Zuid-Finland. Daarin vind je al mijn tips over dit deel van Finland handig bij elkaar. in één pdf-bestand

Lekker eten

Lekker eten speelde daarbij een belangrijke rol – en ook dat past weer helemaal bij Juhannus. Midzomer is niet compleet zonder lekker eten en lekker eten betekent voor de Finnen al gauw barbecuën. Andere dingen die vaak gegeten worden, zijn (net als in Zweden) jonge aardappelen, aardbeien en haring(salade). Al dit lekkers zat ook in het outdoor-diner dat ik mocht bijwonen op Linnansaari.

outdoor-diner

Dansen en muziek

Zelf ging ik na het diner weer terug naar Oravi, waar ik kon zien hoe Midzomeravond in de steden en dorpen verder wordt gevierd. Het vreugdevuur brandde en daaromheen zaten mensen op picknickkleedjes. In de plaatselijke kroeg was de livemuziek inmiddels begonnen en werd er steeds meer gedanst.

Sauna en zwemmen

Maar op de weg terug van Linnansaari naar Oravi zag ik ook weer de andere manier van Juhannis vieren: in de natuur met vrienden of familie. We voeren langs een sauna aan het water, waar net een groep mannen de sauna uit kwam. Sommigen sprongen in het meer, anderen kozen ervoor om af te koelen aan de lucht – met een biertje in de hand en uitkijkend over het meer. Zij waren er vroeg bij, maar het schijnt dat de Finnen ook als ze wel meedoen aan een feestavond vol dansen en zingen na afloop graag nog even de sauna en het water in duiken. Het blijft toch (bijna) de hele nacht licht…

Juhannus vieren in Finland
Zo blij dat ik Midzomer/Juhannus nu zelf kon meemaken!

Meer over hoe de Finnen Midzomer oftewel Juhannus vieren lees je hier op de website van Visit Finland.

En had je mijn video over zomer in Savonlinna en het Finse Merengebied al gezien?

Ik was uitgenodigd om met Midzomer in Finland te zijn om erover te schrijven op Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

  1. Hai Sandra erg mooie site over finland heb je.
    Wij gaan 15 juni naar Finland en kijken erg uit na de midzomerfeest, is er ergens een programma te vinden wat er allemaal te doen is in Oulanka.
    Alvast Bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.