nationaal park Linnansaari in het Finse Merengebied

Nationaal Park Linnansaari in het Finse Merengebied

Nationaal park Linnansaari in Zuid-Finland is bijzonder. Het bestaat uit een netwerk van water en beboste eilanden en is alleen per boot bereikbaar. Je kunt er wandelen, overnachten, Finse kaneelbroodjes (en meer) eten en als je geluk hebt ook wild spotten. Ik was er maar kort, maar vertel je hieronder alles wat ik weet over nationaal park Linnansaari in het Finse Merengebied.

Hoe kom je in nationaal park Linnansaari?

Zoals ik al schreef, is nationaal park Linnansaari alleen over het water bereikbaar. Je kunt er dus bijvoorbeeld zelf naartoe kanoën, de watertaxi nemen of een excursie naar het nationale park boeken. Een goede uitvalsbasis hiervoor is Oravi Village (en een fijne accommodatie op loopafstand van Oravi is Kanava Resort). Maar als je (net als ik) met Voigt Travel naar Zuid-Finland gaat, zit er misschien wel al zo’n excursie bij je reis inbegrepen of kun je die makkelijk bijboeken bij je reis.

nationaal park Linnansaari in het Finse Merengebied
Met de boot op weg naar nationaal park Linnansaari

Voorzieningen bij Sammakkoniemi

Een goede plek om aan land te gaan is het ‘hoofdeiland’, dat ook Linnansaari heet. Hier, bij Sammakkoniemi, vind je (bijna) alle voorzieningen in dit nationale park, zoals aanlegplaatsen, een kiosk, grillplaatsen waarvan je gratis gebruik mag maken, toiletten en hangtenten en blokhutjes die je kunt huren.

nationaal park Linnansaari in het Finse Merengebied

Wandelen op Linnansaari

Zelf was ik maar kort in nationaal park Linnansaari, maar lang genoeg om een korte wandelingetje te maken. Bij de aanlegplaats stonden de wandelingen en bijbehorende afstanden gelukkig duidelijk aangegeven. De wandelroutes op Linnansaari variëren van 2 tot 8 kilometer. Linnonpolku en Linnonkorkistus zijn perfect voor een relaxte wandeling door de natuur op het eiland. Linnavuoren kierros is pittiger, want dit is een wandeling met een klim naar een punt waar je uitkijkt over de meren en eilandjes rondom het eiland Linnansaari (Linnavuori).

wandelen in nationaal park Linnansaari

Ik maakte de korte wandeling Torpanpolku naar Louhimaa Torppa, een oude boerderij uit de tijd dat dit eiland nog werd bewoond. De laatste bewoners vertrokken rond 1950.

nationaal park Linnansaari in het Finse Merengebied

De route naar deze oude boerderij loopt door een bos en dan weet je dat je wel wat meer risico loopt op overlast van muggen. In mijn geval had het die middag ook nog geregend, waardoor het behoorlijk vochtig was in het bos. De muggen waren dan ook even flink aanwezig. Ik raad je dus aan om voor de zekerheid iets tegen de muggen mee te nemen. Ik was in ieder geval blij met mijn lange mouwen en lange broek.

nationaal park Linnansaari in het Finse Merengebied

Wild spotten in nationaal park Linnansaari

Nationaal park Linnansaari is ook een goede plek als je graag wild wilt zien. Zo kun je hier de indrukwekkende visarend spotten, die een spanwijdte van wel 1,5 meter kan hebben (zelf zag ik deze tijdens een rondvaart vanuit Savonlinna). In de lente is Linnansaari sowieso de ‘place to be’ als vogelspotter, want behalve de visarend komen er nog veel meer vogelsoorten broeden.

Tussen april en juli maak je de beste kans om de Saimaa-ringzeehond tegen te komen. Deze bijzondere zeehond kwam hier 8000 jaar geleden vast te zitten toen de verbinding met de Oostzee wegviel. De soort heeft zich aangepast aan het leven in het zoete water, maar de laatste decennia werd het voortbestaan ervan bedreigd. Maar in 2022 zijn er veel gezonde pups geboren, dus het gaat de goede kant uit met de populatie. Vanuit Oravi vertrekken speciale safari’s om deze zeehonden te spotten. Zelf had ik dat geluk helaas niet.

Ga jij ook naar deze regio of wil je er meer over weten? Bekijk dan dit Stralend Finland Magazine Savonlinna en het Saimaameer in Zuid-Finland. Daarin vind je al mijn tips over dit deel van Finland handig bij elkaar. in één pdf-bestand

Picknicken bij Sammakkoniemi

Als je zelf met de kano nationaal park Linnansaari gaat verkennen, neem dan zeker ook een tasje met eten en drinken mee in je boot. Bij Sammakkoniemi op Linnansaari zijn namelijk grillplaatsen en picknicktafels aangelegd. Zoals je ziet, ligt er ook genoeg brandhout klaar. (Het is wel handig om lucifers mee te nemen, en een mes om houtkrullen en aanmaakhoutjes te kunnen snijden. Wij hebben ook wel eens aanmaakblokjes meegenomen uit een Finse supermarkt, die een soort luciferkop hadden, zodat je ze aan kon strijken. Heel handig!)

nationaal park Linnansaari in het Finse Merengebied

Regent het te hard om buiten te zitten? Dan is er ook een openbare keuken met plekken om overdekt te zitten (die zie je op de foto achter de wandelborden staan).

Heb je zelf niets of niet genoeg meegenomen? Tussen Midzomer en half augustus is de kiosk van Linnansaari elke dag open van 10-18 uur. Daar kun je terecht voor bijvoorbeeld een kop koffie en een Fins kaneelbroodje, of een portie gerookte muikku (een vissoort die je hier overal tegenkomt). Je kunt ook kano’s, sup-planken en roeiboten huren bij de kiosk. In de winter wordt er trouwens volop geschaatst rondom Linnansaari en dan is de kiosk dé plek om een Finse pannenkoek te gaan eten.

Als groep kun je ook een outdoor-diner boeken. Hier lees je meer over eten en drinken in nationaal park Linnansaari.

nationaal park Linnansaari in het Finse Merengebied
De kiosk op Linnansaari

Overnachten op Linnansaari

Wil je niet alleen blijven eten, maar ook blijven slapen, dan kun je ook terecht bij Sammakkoniemi voor de voorzieningen. Hier bevindt zich namelijk een natuurcamping waar je zelf je tent kunt opzetten, of een hangtent of blokhut kunt huren. Boeken kan hier. Je kunt gebruikmaken van de openbare keuken en grillplaatsen die ik al eerder noemde. Ook is er een toiletgebouw en een sauna die je kunt boeken.

Maar nogmaals: als je met Voigt Travel naar het Finse Merengebied gaat, dan is een excursie naar nationaal park Linnansaari misschien wel al inbegrepen bij je reis of kun je die er makkelijk bijboeken. Vraag er gewoon even naar. De reisspecialisten van Voigt gaan zelf ook regelmatig op pad en kennen de bestemmingen goed. Ze kunnen je dus goed adviseren.

Hier vind je de reizen van Voigt Travel naar Zuid-Finland in de zomer.

En had je mijn video over zomer in Savonlinna en het Finse Merengebied al gezien?

Ik werd uitgenodigd om het Finse Merengebied te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.