musea in tampere

Musea in Tampere: op bezoek bij Lenin, de Moomins en de Angry Birds

Als ik één ding zou moeten kiezen dat me heeft verrast aan Tampere, is dat het aanbod aan musea. Daar zijn er veel van en eigenlijk overtroffen ze keer op keer mijn verwachtingen – waardoor ik trouwens wel tijd tekort kwam om ze allemaal goed te bekijken. Er was gewoon veel meer te zien dan ik van tevoren had gedacht! Onderstaande musea zou ik je zeker aanraden tijdens een stedentrip Tampere.

Museumcentrum Vapriiki

Dit oude fabrieksgebouw van Tampella – Vapriiki is familie van ons woord fabriek – heeft een vloeroppervlak van zo’n 14.000 vierkante meter en bundelt allerlei musea en tijdelijke tentoonstellingen.

Museumcentrum Vapriiki in Tampere

Je kunt er makkelijk een hele dag doorbrengen. Vergeet niet bij de kassa een (gratis) parkeerkaartje te halen om in je auto te leggen als je voor de deur parkeert. Dan koop je één toegangskaartje voor het hele complex en kun je gaan rondkijken. Vapriiki beschikt over een groot restaurant voor als je in de loop van de dag trek krijgt.

Deze musea vind je in Vapriiki:

 • Het Natuurhistorisch Museum van Tampere
 • Mediamuseum Rupriikki over de ontwikkeling van informatie- en communicatietechnologie – erg interessant!
 • Het Mineralenmuseum vol prachtige stenen in allerlei kleuren
 • De Finse Hockey Hall of Fame
 • Het Poppenmuseum
 • Het zeer uitgebreide Postmuseum
 • Het Finse Game-museum waar je Angry Birds kunt spelen, maar ook op allerlei speelautomaten zoals een flipperkast, autoracespellen en een skispel. Het is dat we die dag nog veel meer gepland hadden, anders hadden we hier heel lang kunnen blijven spelen!
 • Tammerkoski en het verhaal van Tampere over het ontstaan van de stad
Museumcentrum Vapriiki in Tampere

Verder bezochten we de volgende tijdelijke tentoonstellingen:

 • Birckala 1017: een kijkje in het dorpje Tursia, dat 1000 jaar geleden weerstand bood tegen de Vikingen en plunderaars uit Novgorod.
Museumcentrum Vapriiki in Tampere
 • Tampere 1918 – wat weet ik toch weinig over de geschiedenis van Finland en de relatie met Zweden en Rusland. Dankzij dit soort tentoonstellingen begrijp ik er langzaam iets meer van.

Werstas en Finlayson Art Area

Op loopafstand van Vapriiki, in het Finlayson-gebied, vind je ook nog eens het gratis toegankelijke arbeidersmuseum Wertsas. Hier stap je binnen in het arbeids- en sociale leven van de fabrieksarbeiders van Tampere.

Musea in Tampere: Werstas

Je loopt zo door naar het Stoommachinemuseum met een gigantische stoommachine.

Musea in Tampere: stoommachinemuseum

Rondom Werstas ligt de Finlayson Art Area (FAA). Je komt de kunstwerken gewoon op straat, tegen zoals het Heilige Kalf van Miina Äkkijyrkkä, maar ook in de galerieën in de fabrieksgebouwen.

Finlayson Art Area

Een plattegrond wijst je de weg en de toegang is gratis.

Finlayson Art Area

Spionagemuseum

In het Finlayson-gebied kom je vanzelf de borden van het Spionagemuseum tegen. Het is even zoeken en het is niet zo groot, maar wij vonden het erg de moeite waard. Hoewel spionage natuurlijk geen spelletje is maar keiharde realiteit, voel je je toch ook wel een beetje alsof je de wereld van James Bond binnenstapt. In de vitrines liggen lippenstiften en pakjes sigaretten met camera’s en microfoontjes erin, ringen waarin je poeder of briefjes kunt bewaren en complete coderingsmachines. Aan de muren hangen posters die de bevolking aan beide kanten van de Koude Oorlog waarschuwde om niet te loslippig te zijn. Ook kun je zelf je stem vervormen en andere bezoekers bespieden door een raam dat er aan de andere kant uitziet als een spiegel.

Helaas is het niet toegestaan om foto’s te maken in het spionagemuseum. Misschien moeten al die spionagesnufjes eigenlijk nog steeds geheim blijven?

Leninmuseum

Het Leninmuseum van Tampere bestaat al sinds 1946 en alleen het gebouw waarin het is gevestigd is een bezoekje waard. Op deze plek ontmoetten Lenin en Stalin elkaar in 1905 voor het eerst. In de aanloop naar de Russische revolutie weken de Bolsjewieken namelijk regelmatig uit naar Finland om elkaar in het geheim te ontmoeten. Omdat ik Russisch heb gestudeerd, wilde ik dit museum echt niet missen.

Leninmuseum in Tampere

Ik werd niet teleurgesteld. Behalve indrukwekkende geschiedenis kom je er de raarste dingen tegen, zoals een paar puntschoenen van The Leningrad Cowboys en (in de winkel) een spaarvarken met daarop Capitalist Pig. Erg grappig, vond ik. En je kunt op de foto met Lenin en Stalin…

Leninmuseum in Tampere

Arbeidershuisjesmuseum Amuri

Nog zo’n museum dat mijn verwachtingen overtrof: arbeidershuisjesmuseum Amuri. Ik had het zelfs bijna uit mijn planning gehaald, maar ik en de rest van mijn gezin waren blij dat we dat niet hadden gedaan. Al was het alleen om het café, dat rondom de openingstijd van het museum druk bezocht werd door ontbijtgasten. Een goed teken. Dit is een ideaal plekje als je nog geen Fins kaneel- of kardemombroodje hebt geproefd. Het café is trouwens ook toegankelijk zonder dat je het museum in gaat.

Museum Amuri Tampere

Maar goed, het museum dus. Dat bestaat uit drie binnenplaatsen met daaraan houten huizen die zijn ingericht als arbeiderswoningen uit verschillende periodes. Lopend van de ene woning naar de andere en van de ene binnenplaats naar de andere zie je de tijden veranderen. Het heeft iets spannends om steeds weer een nieuwe deur door te gaan of een nieuwe trap te beklimmen terwijl je je afvraagt: hoe zou het dagelijks leven er hier uitzien? Niet overslaan dus.

Museum Amuri Tampere

Moomin-museum

Het Moomin-museum is de nieuwste aanwinst van Tampere. Er is genoeg over te zeggen, maar dat lees je in deze blogpost over Tampere met kinderen. Laat dat je er vooral niet van weerhouden om er als volwassene naartoe te gaan 😉

Meer musea in Tampere

Maar dit is nog niet alles! Er zijn nog meer musea in Tampere. Je vindt ze op de website van Visit Tampere. Je ziet de musea die wij in Tampere bezochten ook voorbijkomen in deze video.

Wil je nog meer weten over twee stedentrips in Finland die verrassend leuk zijn? Dan is dit Stralend Finland Magazine over Oulu en Tampere misschien interessant voor je.

Wij werden uitgenodigd om Tampere te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

 1. I was go on to visit Lenin museo two years ago In Tampere …but we arived too late …they have closet museum after 16:00 clock …maybe next time ….interesting I think so Thanks !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.