restaurant van Lapland Hotel Saaga in Yllas

Lapland Hotel Saaga: het hotel in Ylläs voor lekkerbekken

Nadat ik een paar dagen in Levi had verbleven, verhuisde ik naar Ylläs. Naar Lapland Hotel Saaga om precies te zijn. Onderweg realiseerde ik me dat het uitzicht vanuit mijn hotelkamer in Levi wel heel moeilijk te overtreffen zou zijn. Maar Lapland Hotel Saaga in Ylläs bleek weer heel andere troeven voor me in petto te hebben. Wat kun je hier fantastisch lekker eten -zowel bij het ontbijt als bij het diner! Dus ben je een echte lekkerbek, dan kan ik dit hotel zeker aanbevelen. De overige plussen en minnen deel ik hieronder ook met je.

Mijn kamer in Lapland Hotel Saaga

Zoals ik al zei: mijn kamer in Levi, een Sky Suite nog wel, was moeilijk te overtreffen. Mijn kamer in Lapland Hotel Saaga bood alles wat ik nodig had: een bed met schone lakens en een badkamer met een toilet, een douche en schone handdoeken. Maar wat de inrichting betreft kon de kamer misschien wel een keer een opfrisbeurt gebruiken. Het mooiste was nog wel het uitzicht op de berg van Ylläs.

Lapland Hotel Saaga in Ylläs

Ik vond het jammer dat ik geen koffie of thee kon maken op mijn kamer. Maar wat met temperaturen van rond de 30 graden pas echt jammer was, was dat er geen manier was om de temperatuur in de kamer te regelen. Er was maar één klein raampje (op de foto rechtsonder) dat een hor had. Ik was in Ylläs op het toppunt van het muggenseizoen (dat erger was dan het in jaren was geweest, aldus de plaatselijke bewoners), dus de balkondeur wagenwijd open zetten wil je dan eigenlijk ook niet. Het was fijn geweest als ik wat meer had kunnen luchten, of als er airconditioning was geweest.

Lapland Hotel Saaga in Ylläs

Qua locatie zit je hier natuurlijk wel top: het benedenstation van de gondellift naar de top van Ylläs is direct aan de overkant van het hotel. En ik heb gelezen dat de appartementen van Lapland Hotel Saaga juist modern en van alle gemakken voorzien zijn. Daar heb je zelfs je eigen sauna.

Sauna en zwembad

Genoeg gemopperd dus over mijn wat gedateerde en warme kamer – laten we het eens over de pluspunten hebben. Die zijn er namelijk genoeg. Neem om te beginnen de spa van Lapland Hotel Saaga. Die is met een sauna, een stoombad, twee whirlpools en een binnenzwembad behoorlijk uitgebreid. Als je van de spa gebruik wilt maken, is het wel handig als je slippers meeneemt: een badjas was aanwezig op mijn hotelkamer, slippers niet.

Goed om te weten: neem op weg naar de spa een armbandje met de sleutel voor een kluisje mee. Er zit een bandje aan waarmee je hem om je pols of enkel kunt doen. Verder is het de bedoeling dat je zonder badkleding naar de sauna of het stoombad gaat. Mannen en vrouwen hebben ieder hun eigen sauna en stoombad. Ga voor de hygiëne wel op je handdoek zitten, of scheur een zitmatje voor éénmalig gebruik af van de grote rol naast de sauna. In het zwembad en de jacuzzi’s draag je wel badkleding.

Het zwembad is groot genoeg om (kleine) baantjes te trekken. Naast de ruimte om baantjes te trekken is nog een ondieper gedeelte, waar op een telvisiescherm aquarobics-oefeningen te zien waren de je kon nadoen. Er was zelfs een badmeester aanwezig, die vanuit zijn kioskje ook ijsjes en chips verkocht.

Bijzonder eten in Lapland Hotel Saaga

En dan nu de belangrijkste reden waarom ik een verblijf in Lapland Hotel Saaga zou aanraden: het eten en drinken in dit hotel.

Het ontbijt was al veelbelovend: in een sfeervolle ruimte met passende muziek stonden naast bekende ook bijzondere ingrediënten voor het ontbijt klaar. Heb je wel eens bosbessensoep gedronken? Of sparrentop- of vossenbessenpoeder over je yoghurt gesprenkeld? Zo niet, dan is dit je kans.

(Wist je trouwens dat aan sparrentoppen een weldadige werking wordt toegeschreven? De Sami gebruikten dit al heel lang geleden als plantaardig geneesmiddel.)

Lapland Hotel Saaga in Ylläs

Maar het ontbijt bleek nog maar een klein voorproefje van wat een diner in Lapland Hotel Saaga voor bijzonders in huis heeft.

restaurant van Lapland Hotel Saaga in Yllas

Ik begon die avond met een alcoholvrije cocktail (oftewel mocktail) met oranje bosframboos, sparrentoppoeder, berkensiroop (wat ook heel goed voor je schijnt te zijn) en citroen. Jammer dat ik geen professionele culinaire recensent ben, want deze smaak zou ik graag voor je willen omschrijven. Maar ik kom niet verder dan: ontzettend lekker!

restaurant van Lapland Hotel Saaga in Yllas

Daarna kregen we dit voorafje: een kommetje koude tomatensoep met knäckebröd en lekker donker brood en voor daarop opgeklopte boter met sparrentoppoeder.

restaurant van Lapland Hotel Saaga in Yllas

Als hoofdgerecht koos ik voor de salade met Lapse kaas. Als het niet zo warm was geweest, had ik denk ik voor de rendierburger gekozen. Maar deze salade was bij dit weer precies wat ik nodig had.

restaurant van Lapland Hotel Saaga in Yllas

Het toetje was ook weer iets bijzonders: berkencake met berkenijs en vanillesaus. Waar eet je dat nou anders dan in Fins Lapland?

restaurant van Lapland Hotel Saaga in Yllas

Ik heb dus echt genoten van het eten en drinken in Lapland Hotel Saaga en vond het echt een toevoeging aan mijn zomerse reis naar Fins Lapland.

Hier vind je Lapland Hotel Saaga

Lijkt een verblijf in Lapland Hotel Saaga jou ook wel wat? Dan kun je op deze website makkelijk prijzen en beschikbaarheid bekijken – en vergelijken met andere accommodaties in Ylläs. Ga je in de winter naar Fins Lapland? Kijk dan ook eens bij deze complete winterreizen naar Ylläs.

Kijk hier wat ik nog meer deed (en at) in Ylläs. En had je mijn video over Levi en Ylläs al gezien? Die geeft je alvast een eerste indruk van hoe het is in Fins Lapland in de zomer. Voor meer video’s uit Finland kun je je abonneren als je wilt.

Ook in de zomer naar Levi en/of Ylläs? In dit Stralend Finland Magazine vind je al mijn tips over deze bestemmingen bij elkaar.

Ik werd uitgenodigd om Ylläs te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.