frisbeegolf spelen in Ylläs. Fins Lapland

Frisbeegolf (discgolf) spelen in Ylläs: laagdrempelig en leuk

Heb jij wel eens frisbeegolf (ook wel discgolf) gespeeld? Ik was het al meerdere keren tegengekomen, vooral in Scandinavië en Finland. Zelf had ik het nog nooit gedaan, maar ik werd er wel steeds nieuwsgieriger naar. Ik greep dan ook mijn kans toen ik het tijdens mijn zomervakantie in Fins Lapland in Ylläs kon proberen. En ik vond het zo leuk dat ik het zeker vaker wil gaan doen!

Wat heb je nodig voor frisbeegolf?

Nou ja… een frisbee natuurlijk. Nou heb ik thuis op zolder bij de vakantiespullen nog een frisbee uit mijn jeugd liggen, en nog eentje die ik een keer als relatiegeschenk heb gekregen. Maar de frisbees die ik in Finse winkels zag liggen, zien er toch wel wat anders uit dan die exemplaren. Waar mijn oude frisbees de vorm hadden van een babybordje (met een opstaande rand), zijn dit meer een soort platte UFO’s. Ze voelen ook wat zwaarder en steviger aan.

disc golf spelen in Ylläs

Als je discgolf wilt gaan spelen, kun je je eigen frisbees kopen, of ze huren. Dat is meestal niet zo duur. Actuele informatie over waar je ze kunt huren en kopen, vind je hier op de website van Visit Ylläs. Speel je met je eigen frisbees? Dan is het handig om je naam en telefoonnummer erop te zetten. Raak je ze dan kwijt, dan heb je nog kans dat iemand anders ze vindt en contact met je opneemt.

En verder heb je niets nodig! De banen voor discgolf/frisbeegolf zijn namelijk gratis te gebruiken. Ook zijn ze 24 uur per dag toegankelijk, wat er in de zomer in Fins Lapland dus op neerkomt dat je 24 uur per dag kunt spelen omdat het toch dag en nacht licht blijft.

Hoe speel je discgolf?

Ik had dus wel eens doelkorven zien staan die bedoeld waren om discgolf mee te spelen, maar hoe je frisbeegolf nou precies speelt, dat wist ik niet. Wat blijkt (ik had het kunnen weten)? Het lijkt heel veel op (mini)golf. Een DiscGolfPark bestaat meestal uit zo’n 12-18 holes en door die te doorlopen, ga je het hele park door. En de bedoeling is dan dat je dat met zo min mogelijk worpen doet.

frisbeegolf spelen in Ylläs, Finland

Elke hole heeft een startpunt in de vorm van een groen plateau. De echt fanatieke frisbeegolfers gooien namelijk niet uit stilstand, maar met een klein aanloopje.

frisbee golf spelen in Ylläs

Gelukkig had ik een ervaren discgolfer bij me die me aanwijzingen kon geven en het even kon voordoen. Ik stond ervan te kijken hoe ver hij kon gooien! Als je wilt zien hoe hij gooit, kun je dat zien in mijn video over Levi en Ylläs. Die geeft je meteen een indruk van hoe het is in Fins Lapland in de zomer. Voor meer video’s uit Finland kun je je abonneren als je wilt.

Soms zijn er trouwens nog extra aanwijzingen om het je wat moeilijker te maken. Zo hingen er hier en daar bordjes op het DiscGolfPark dat je worp per se tussen twee bomen door moest gaan om te tellen. Daar hebben we voor deze eerste keer maar even niet al te streng op gelet.

Eerste doel bereikt

Voor het ‘putten’ leerde ik er weer een andere werptechniek bij en ja hoor, na niet eens zoveel worpen zat mijn frisbee in het mandje. Ik had de smaak te pakken!

frisbeegolf spelen in Ylläs. Fins Lapland
Foto: Eetu Leikas, Visit Ylläs

Ook frisbeegolf spelen in Ylläs?

Kortom: discgolf/frisbeegolf spelen is zeker iets wat ik met mijn man en kinderen zou willen doen als we weer met het hele gezin in Finland zijn in de zomer. Lijkt jou dat ook wel wat? Ylläs heeft twee frisbeegolfbanen:

  • Äkäslompolo Disc Golf Park (makkelijk)
  • Ylläs Ski Resort Ylläsjärvi Disc Golf Park (moeilijker vanwege het hoogteverschil)

Meer informatie over frisbeegolf in Ylläs vind je op de website van Visit Ylläs. In het niet zo ver weg gelegen Levi kun je ook disc golf spelen.

Frisbeegolf is natuurlijk niet het enige dat ik deed toen ik in de zomer in Ylläs was. Meer tips, ook over waar je goed kunt eten, drinken, winkelen en slapen, heb ik hier voor je op een rij gezet.

Ook in de zomer naar Levi en/of Ylläs? In dit Stralend Finland Magazine vind je al mijn tips over deze bestemmingen bij elkaar.

Wil je toch in de winter naar Fins Lapland? Kijk dan eens bij deze winterreizen naar Ylläs.

Ik werd uitgenodigd om Ylläs te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.