Met Viking XPRS op dagtrip Tallinn vanuit Helsinki

Wist je dat je vanuit Helsinki heel makkelijk een dagtrip kunt maken naar Tallinn in Estland? Ik was nog nooit in Estland geweest en was eigenlijk wel heel nieuwsgierig. Dus toen ik in januari in Helsinki was, besloot ik het eens te proberen. Het bleek inderdaad net zo makkelijk als ik had gehoord. En ik kan je vertellen: een middagje in Tallinn maakte me zeker nieuwsgierig naar meer. Wat een mooie stad is dat! Hieronder vertel ik je precies hoe mijn dagtrip naar Tallinn eruit zag.

Vertrek vanuit Helsinki

Ik hoefde niet eens heel vroeg op te staan voor mijn dagtrip Tallinn: de boot vertrok pas om 10.30 uur vanuit Helsinki. Het vertrekpunt van de boot naar Tallinn is de Viking Line Terminal in de haven van Katajanokka (Katajanokan Terminaali), niet ver van het centrum van Helsinki. Je zou er zelfs naartoe kunnen lopen, maar er stoppen ook twee tramlijnen vlak bij dit vetrekpunt. Hier lees je meer over het openbaar vervoer in Helsinki en hoe je je reis per OV makkelijk kunt plannen en betalen.

Het eerste stuk van de boottocht naar Tallinn, die 2,5 uur zou gaan duren, was prachtig. De zee was bevroren en de ferry’s van Viking Line zijn sterk genoeg om het ijs te breken – een indrukwekkend gezicht én geluid. Langzaam zag ik het centrum van Helsinki steeds verder in de verte verdwijnen. We voeren ook nog langs forteiland Suomenlinna.

Het werd er allemaal nog mooier op toen de zon boven de horizon uit kwam.

Hut en brunch

Het is niet verplicht, maar voor extra comfort kun je voor de overtocht van Helsinki naar Tallinn ook een hut boeken. Zelf deelde ik een 4-persoonshut met collega’s en het was fijn om een plek te hebben om rustig te kunnen zitten of eventueel een dutje te doen. Ook heb je zo meteen een plek om veilig je bagage achter te kunnen laten terwijl je rondkijkt in Tallinn, want je gaat met dezelfde boot weer terug.

Maar ik zat zeker niet de hele tijd in die hut, want nadat ik bij het wegvaren had genoten van het uitzicht op Helsinki, ging ik lekker uitgebreid brunchen bij het  buffet aan boord.

Een middag in Tallinn

Om 13.00 uur kwamen we aan in Tallinn. De plek waar de boot aanlegt is vlak bij het centrum, dus we hadden ongeveer 3,5 uur de tijd om door de Middeleeuwse binnenstad van Tallinn te lopen. Dat is eigenlijk te kort, want Tallinn is echt mooi! Maar zo’n dagje Tallinn vanuit Helsinki is wel perfect om een eerste indruk te krijgen. Je kunt op eigen houtje wat gaan rondwandelen of een rondleiding met een gids volgen.

Terug naar Helsinki

Om 16.30 moest ik op de kade zijn om weer aan boord te gaan van de Viking XPRS naar Helsinki, die om 17.00 uur vertrok.

De 2,5 uur varen waren perfect om na te praten over deze mooie stad en iets te drinken aan de bar aan boord. Om 19.30 uur legden we weer aan in Helsinki, waar we als afsluiting van deze mooie dag nog even een hapje gingen eten.

Goed om te weten

Wil je ook vanuit Helinki Tallinn bezoeken? Dan is het volgende goed om te weten:

  • Als je wilt, kun je ook met de auto of camper mee met deze veerboot tussen Helsinki en Tallinn.
  • Veel mensen gebruiken deze overtocht om een dagje naar Tallinn te gaan, maar je kunt er ook een weekendje van maken.
  • Je kunt ook ‘s avonds vertrekken vanuit Helsinki. Je komt dan om 23.00 uur aan in Tallinn en kunt als je wilt aan boord blijven slapen voordat je Tallinn in gaat. De volgende ochtend vertrekt de boot om 7.00 uur richting Helsinki, dus je moet dan wel op tijd opstaan.

Kijk voor volledige en actuele informatie over deze overtocht op de website van Viking Line.

Ik werd uitgenodigd om deze dagtrip te maken om erover te schrijven op Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Maarten
Maarten

Mijn naam is Maarten van Breederoode en sinds 2014 ga ik regelmatig op pad voor Stralend Schrijven. In 2017 kwamen we voor het eerst in Finland en ik kan wel zeggen dat dat land mijn hart gestolen heeft. Wat een schitterende natuur en wat een pure en hartelijke mensen wonen er. Gelukkig valt er nog heel wat van Finland te ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.