kajakken in Ylläs

Kajakken in Ylläs: packraften door NP Pallas-Yllästunturi

Nationaal park Pallas-Yllästunturi heeft een veelzijdig landschap: van rotsachtige bergen tot bossen vol bosbessenplantjes. Maar in Finland, het land van de 1000 meren, wil je natuurlijk ook het water op – en dat kan ook in de omgeving van Ylläs. Ik ging op pad met Sisu Outdoor voor een heel relaxt kajaktochtje. Maar dit was niet zomaar een kajak: we gingen packraften en wat dat precies was, daar zou ik nog wel achter komen…

Start bij Sisu Outdoor

We verzamelen met een klein groepje bij Sisu Outdoor, vlak bij het winkelcentrum van Äkäslompolo (Jounin Kauppa). Waardevolle spullen die echt niet in het water mogen vallen – onze paspoorten bijvoorbeeld – kunnen we voor de zekerheid achterlaten als we dat willen. Wat we in ieder geval wel moeten meenemen, is water en bescherming tegen de zon. Want wat is het weer een stralende dag in Ylläs! We zullen ons tijdens het kajakken de hele tijd in de volle zon bevinden.

Nog iets waaraan we zullen blootgesteld, zijn de muggen, die op het moment dat ik in Ylläs ben net hun topseizoen doormaken. Daar heeft mijn gids nog wel een paar tips voor – al valt het op het water wel mee, omdat daar meestal wel wat wind staat en je armen de hele tijd in beweging zijn. Het is vooral als je aan de kant stilstaat dat je wel wat bescherming tegen muggen kunt gebruiken.

Dan zijn we klaar om te gaan. Met de auto worden we naar onze startplek gebracht. Die is zo gekozen dat we tijdens deze kajaktocht alleen maar met de stroom mee hoeven peddelen. Op deze prachtige plek aan het meer Kesänkijärvi krijg ik uitleg over wat we precies gaan doen.

kajakken in Ylläs

Wat is packraften?

Want ik heb wel eens eerder gekajakt, maar… Waar zijn onze kajaks eigenlijk? Ik had gedacht dat ze misschien wel aan de waterkant voor ons klaar zouden liggen, maar daar lagen alleen een paar roeiboten. Ook zaten de kajaks niet op het dak van de auto, of op een trailer erachter.

Dan steekt de gids een paar pakketjes ter grootte van een rugzak in de lucht. “Hiermee gaan we zo het water op.” Wat blijkt: een packraft is een opblaasbare kajak die heel compact op te vouwen en mee te dragen is. Op die manier kun je wandelen en kajakken makkelijk combineren: je loopt een stuk, blaast je kajak op en vaart een stuk, en switcht dan weer naar lopen.

packrafting in Yllas
Eenmaal uitgerold ziet het packraft er zo uit

Het vaarklaar maken van onze packrafts is deel van de excursie. Nou heb ik thuis altijd een hele kluif aan het oppompen van onze SUP-plank, dus dat is niet bepaald iets waar ik naar uitkijk. Maar wat blijkt: er zit een heel slim opblaassysteem bij de packrafts. Met een grote zak schep je in één keer een heleboel lucht op, die je vervolgens de opblaasboot in ‘duwt’ door de zak eens flink te omarmen. Als je daar een beetje handig in bent, zijn drie zakken lucht voldoende – ik had er nog iets meer nodig. Maar ik stond echt versteld van hoe makkelijk het ging.

Varen van meer naar meer

Voor het laatste beetje stevigheid moeten we nog een klein stukje met onze mond bijblazen. Maar dan zijn we echt klaar voor vertrek. Het in- en uitstappen vind ik altijd het spannendst, maar de gidsen van Sisu Outdoor zijn echt ontzettend vriendelijk, geduldig en geruststellend. Voor ik het weet, dobbert iedereen op het meer.

We zullen vanaf het Kesänkijärvi over het kronkelende riviertje de Kesänkijoki naar een ander meer (dat net als het dorpje hier Äkäslompolo heet) varen. Omdat het helemaal stroomafwaarts is, is het meer sturen dan hard peddelen wat we hoeven doen. Perfect wat mij betreft – ik word er helemaal ontspannen van. De kajak – of het packraft – zit ook eigenlijk heel comfortabel en voelt ondanks dat het een opblaaskajak is zeker stevig genoeg aan.

kajakken in Ylläs

Onderweg vertellen de gidsen over kajaktechniek (moeie armen? haal de kracht uit je romp!), het landschap en de dieren die hier leven. Zo zien we onderweg een berg die de ‘klokkenberg’ wordt genoemd. Rendierdieven dreven in het naastgelegen dal namelijk nogal eens rendieren bijeen om ze te kunnen grijpen. Als iemand op de berg dat in de gaten had, kon hij of zij als alarm de noodklok op de berg luiden.

Verder komen we langs een beverdam, die vorig jaar in de loop van het zomerseizoen zo groot werd dat het niet meer mogelijk was om deze route over het water af te leggen. De ingang van de nabijgelegen beverburcht ligt onder water en de beverdam moet ervoor zorgen dat die – ook bij droogte – onder water blijft.

kajakken in Ylläs

Veel te snel voorbij

Ik ging zo op in het kajakken of packraften, dat ik niet zoveel foto’s heb gemaakt. Maar dat wil zeker niet zeggen dat het niet mooi was – in tegendeel. De hele tocht was gewoon een ontzettend relaxte ervaring. Voordat ik het in de gaten had, waren we alweer op het andere meer (Äkäslompolo) aangekomen. Daar staat, net als op de berg van Ylläs, een fotogenieke schommel. Een leuke afsluiter van ons tochtje. Vanaf hier was het maar een klein stukje terug lopen naar Sisu Outdoor.

schommel in Yllas
Foto: Heidi Vandenbussche – Living by the sea

Ook kajakken in Ylläs?

Lijkt zo’n kajak- of packrafttocht jou ook wel wat als je in de zomer in Ylläs bent? Op de website van Sisu Outdoor lees je alles over de mogelijkheden. En op de website van Visit Ylläs vind je nog meer excursies en activiteiten op het water.

Meer leuke outdooractiviteiten in Ylläs vind je in deze blogpost vol met tips voor als je hier bent. Had je mijn video over Levi en Ylläs al gezien? Die geeft je alvast een eerste indruk van hoe het is in Fins Lapland in de zomer. Voor meer video’s uit Finland kun je je abonneren als je wilt.

Ook in de zomer naar Levi en/of Ylläs? In dit Stralend Finland Magazine vind je al mijn tips over deze bestemmingen bij elkaar.

Wil je toch in de winter naar Fins Lapland? Kijk dan eens bij deze winterreizen naar Ylläs.

Ik werd uitgenodigd om Ylläs te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.