golfbaan in levi

Golf in Levi: golfen tussen de rendieren in Fins Lapland

Golf spelen in Fins Lapland – ik moet eerlijk toegeven dat dat tot voor kort nog nooit in me was opgekomen. Het kan dan ook maar vier maanden per jaar – de rest van het jaar is het hier te koud en/of te nat. Maar als het dan kan, dan kan het ook lang. Toen ik in Levi was, scheen de zon 24 uur per dag – een verschijnsel dat wel de middernachtzon wordt genoemd. Maar liefst 45 dagen lang gaat de zon in Levi ‘s zomers helemaal niet onder. Daaromheen ligt dan nog een periode waarin de zon wel onder gaat, maar vlak onder de horizon blijft, zodat het nog steeds niet echt donker wordt. En dat betekent: 24 uur per dag de mogelijkheid om te golfen op een unieke locatie, waar je bovendien profijt kunt hebben van de rendierregel…

Welcome to the club

Het is voor mij de eerste keer dat ik op een golfbaan ben. Het clubgebouw van Levi Golf biedt meteen een mooi uitzicht op de baan en de koffie staat al klaar – in Marimekko-bekers uiteraard. Dat het clubgebouw ook een sauna heeft, daar verbaas ik me allang niet meer over. Sauna hoort er nu eenmaal altijd bij in Finland, dus ook bij een dag op de golfbaan.

golfclub in lapland

Levi Golf is de noordelijkste 18-holes golfbaan in Finland. Hij ligt tussen Levitunturi (de berg van Levi die door zijn platte, boomloze top in het Engels fell wordt genoemd, zoals ze in Noorwegen fjells hebben en in Zweden fjälls) en de rivier de Ounasjoki. Midden op het gevarieerde terrein ligt het meer Taalojärvi, wat het golfterrein extra mooi maar ook extra uitdagend maakt.

Ik word hier hartelijk ontvangen door PGA Pro Tomi Tolsa, die me gaat laten zien hoe het is om te golfen in Levi. Ik heb in mijn hele leve nog nooit een golfclub vastgehouden, dus het zal blijven bij de driving range. Ik krijg een club en een hele emmer ballen en mag mijn best gaan doen.

Doe de flamingo

Het golfen gaat me niet bepaald van nature makkelijk af. Ik maai vaker over de bal dan ertegenaan. Maar aan de instructies van Tomi ligt dat zeker niet! Hij legt het allemaal even duidelijk uit, van de grip waarmee je je golfclub vasthoudt tot je houding en de manier waarop je polsen, armen, romp en benen tijdens de slag moeten bewegen. Ik krijg er zelfs veel meer lol in dan ik van tevoren had gedacht – ook al laat het resultaat dus te wensen over. Daarvoor is gewoon nog wat meer oefening nodig.

Het gaat gelukkig allemaal heel stapsgewijs: steeds krijg ik er weer een aanwijzing bij die me dichter in de buurt van de juiste beweging moet brengen. Op een gegeven moment hoeven we niet eens de bal te raken: als we maar zo hard met de club door de lucht zwiepen dat je hem door de lucht hoort suizen.

golfbaan in finland
Foto: Maarit Koelle, Visit Levi

Ik krijg er steeds meer lol in en raak ook steeds vaker dat kleine, witte balletje. Mijn favoriete oefening is ‘de flamingo’: een oefening die me moet stimuleren om niet alleen mijn armen en romp te bewegen, maar ook mijn gewicht te verplaatsen van mijn achterste naar mijn voorste been. Om te controleren of ik echt al mijn gewicht heb verplaatst naar mijn voorste been, moet ik na de slagbeweging mijn achterste been optillen en eindigen alsof ik een flamingo met één opgetrokken been ben.

Golfen in Levi met de rendierregel

Over dieren gesproken: op de golfbaan in Levi lopen regelmatig rendieren rond. Ze hangen hier graag rond omdat op de open stukken minder muggen zijn dan in het bos, omdat daar een briesje staat. Vanwege de aanwezigheid van rendieren geldt bij het golfen in Levi een extra regel: de rendierregel. Als je bal te dicht in de buurt van renderen komt of dreigt te komen, mag je hem zonder negatieve gevolgen een stukje verplaatsen. Als je geluk hebt, kun je zo zelfs wegkomen uit een bunker, want daar liggen ze nogal graag,

Rondje over de golfbaan van Levi

Zo ver komt het bij mij nog niet, want na een tijdje oefenen op de driving range ben ik zeker nog niet goed genoeg om de baan op te gaan. Hoewel… ik mag wel het terrein gaan verkennen met zo’n elektrisch golfkarretje.

golfen in lapland
Foto: Heidi Vandenbussche, LivingByTheSea.be

Tomi heeft niets te veel gezegd: het terrein is inderdaad mooi gevarieerd zo tussen de berg en de rivier. Ik sta er versteld van hoe groen het gras is, terwijl het toch niet zo ontzettend lang geleden is dat hier de sneeuw nog aan het wegsmelten was.

golfen in levi, finland

Halverwege ons ritje stoppen we even bij Paviljonki voor een kopje koffie. Ik begin me er een voorstelling van te kunnen maken hoe een dag op de golfbaan eruit kan zien. Lekker buiten zijn op een mooie plek, lekker bewegen (in goed gezelschap) en ook nog aan je balvaardigheid werken… Zeker geen slecht idee! En als je dan ook nog eens rendieren kunt tegenkomen, is dat helemaal een plus, toch?

golfbaan in fins lapland

Als je een echte golffanaat bent en je volop wilt profiteren van deze golfbaan, dan zijn er trouwens zelfs accommodaties direct bij de golfbaan van Levi.

golfbaan in levi

Kom jij golfen in Levi?

Lijkt golfen tussen de rendieren in Levi jou ook wel wat? Op de website van Levi Golf vind je alle informatie om het te regelen. Of kijk op de website van Visit Levi.

Ben je benieuwd wat ik verder nog deed in Levi? Lees dan deze blogpost boordevol tips over zien & doen in Levi, uit eten gaan en overnachten. En had je mijn video over Levi en Ylläs al gezien? Die geeft je alvast een eerste indruk van hoe het is in Fins Lapland in de zomer. Voor meer video’s uit Finland kun je je abonneren op mijn YouTube-kanaal als je wilt.

Ook in de zomer naar Levi en/of Ylläs? In dit Stralend Finland Magazine vind je al mijn tips over deze bestemmingen bij elkaar.

Wil je toch in de winter naar Fins Lapland? Kijk dan eens bij deze winterreizen naar Levi.

Ik werd uitgenodigd om Levi te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.