amethistmijn in Luosto

Op pad in Pyhä-Luosto vanuit onze Silver Pine Cabin

Pyhä en Luosto zijn twee wintersportgebieden in Fins Lapland die ongeveer 20 minuten rijden van elkaar af liggen. Luosto had ik al een tijd lang op mijn bucketlist staan om te bezoeken. Daar is behalve allerlei outdoor-activiteiten namelijk een bijzondere bezienswaardigheid te vinden: een amethistmijn. Ik was dus superblij toen we tijdens onze reis naar Fins Lapland gingen verblijven in een Silver Pine Cabin in Luosto. Eindelijk konden we de mijn met eigen ogen gaan bekijken – en natuurlijk wat andere mooie plekjes in Luosto en Pyhä. Hieronder vertel ik je wat we daar allemaal beleefden.

Slapen in een Siver Pine Cabin

Voigt Travel had voor ons een huurauto van Europcar geregeld en daarmee kwamen we halverwege de middag aan in Luosto. We meldden ons bij de receptie van Lapland Hotel Luostotunturi, waar deze bungalows bij horen. De Silver Pine Cabins staan op loopafstand van het hotel, waar we elke ochtend konden aanschuiven voor een heerlijk Scandinavisch ontbijtbuffet. Er is ook elke avond een uitgebreid dinerbuffet. En het hotel heeft een spa, waarvan je tegen betaling gebruik kunt maken. Wij zijn er zelf niet geweest, maar ik heb begrepen dat ook deze spa een amethist-thema heeft.

Nadat we bij de receptie de sleutel hadden gekregen, parkeerden we de auto bij onze Finse blokhut. In de gang kwamen we eerst een kist met haardhout en de droogkast voor natte skikleding tegen. Daarna stapten we de woonkamer binnen, waar ook de bedden, een openhaard, een eettafel en de keuken te vinden zijn. Achter de badkamer (met douche, wastafel en toilet) zat onze eigen privésauna verstopt. Heerlijk om elke avond na een dag in de sneeuw lekker in op te warmen voor het slapengaan.

Wandeling vanuit Luosto

Maar het was nog vroeg, dus we gingen er nog even uit. Van de vvv van Pyhä-Luosto had ik een tip gekregen over een korte wandeling die we konden maken vanuit onze vakantiewoning. Het pad was verlicht en werd onderhouden, dus dit zouden we zonder sneeuwschoenen en zelfs in het donker kunnen doen. We gingen op weg en vlak bij het hotel zagen we inderdaad bordjes staan die de weg wezen naar het wandelpad rondom het meertje Ahvenlampi.

wandelen in Luosto

De informatie die ik had gekregen klopte helemaal: het pad was goed onderhouden en verlicht, wat deze wandeling heel toegankelijk maakt.

Onderweg kom je ook nog een hut tegen waar je kunt opwarmen, en een shelter op een klein schiereilandje. Die laatste plek schijnt ideaal te zijn om het noorderlicht te spotten (maar toen wij er waren, was het helemaal bewolkt).

Deze wandeling was maar 2 km. Wil je een pittigere wandeling, dan kreeg ik nog de tip om naar Ukko-Luosto te lopen. Hiervoor heb je in de winter wel sneeuwschoenen nodig. Houdt er ook rekening mee dat deze wandeling bergopwaarts gaat en dus behoorlijk pittig is.

Naar de amethistmijn

De volgende ochtend, na ons ontbijt in Lapland Hotel Luostotunturi, was het dan zover: we zouden de amethistmijn gaan bezoeken. Deze mijn ligt op een berg en je kunt er niet met de auto naartoe. Wel rijdt er een pendolino: een voertuig op rupsbanden dat verschillende haltes heeft. Je kunt bijvoorbeeld in Luosto zelf instappen, maar ook op parkeerplaats Ukkoluosto (2,5 km van Luosto) of café Lampivaara (5 km van Luosto en alleen (sneeuwschoen)wandelend, fietsend of langlaufend bereikbaar).

Wij stapten in op parkeerplaats Ukkoluosto. Alleen al de rit per pendolino door het witte landschap was een hele belevenis, vonden wij. Het was wel een beetje een wilde rit – dat zie je in deze video die ik maakte over ons verblijf in Luosto. Na een tijdje stopten we bij café Lampivaara, waar we even de tijd hadden om rond te kijken en eventueel iets te drinken.

amethistmijn in Luosto

Binnen in het café konden we alvast wat stenen uit de mijn bewonderen. Voor de deur zagen we het pad naar de mijn verder de berg op slingeren.

Daarna was het nog een klein stukje rijden en toen stonden we op een kale, witte vlakte met een klein hutje dat toegang tot de mijn bood.

amethistmijn in Luosto

Over de amethistmijn in Luosto

Maar eerst kregen we in een ander gebouwtje nog wat uitleg over de amethistmijn. Deze wordt bewust kleinschalig gehouden. Daarom zijn de inkomsten uit het toerisme heel belangrijk voor het voortbestaan van de mijn. Onze verwachtingen werden alvast gemanaged: we moesten geen hele grote stenen verwachten. De meeste amethisten hier zijn klein en dat heeft verschillende oorzaken. Ten eerste heeft deze berg bij de vorming van de aarde zoals we die nu kennen al een hele reis afgelegd: het was oorspronkelijk een berg van zo’n 5000 meter hoog op de plek waar nu de Himalaya ligt. Tijdens de weg naar de huidige locatie door bewegingen van de tektonische platen van de aarde liep het gesteente natuurlijk al wat barsten op. Daarna kwam er tijdens de ijstijd ook nog eens een kilometers dikke ijslaag op te liggen, die het gesteente in elkaar perste. En nog steeds zorgt het klimaat hier in Fins Lapland ervoor dat het gesteente regelmatig barsten oploopt. Want elk jaar in de herfst loopt er regenwater tussen de kleinste spleetjes in het gesteente, en elk jaar in de winter bevriest dat water en laat het ijs het gesteente barsten. We moesten dus vooral op zoek naar kleine stukjes.

Zelf zoeken naar amethist

Met deze informatie liepen we zelf de mijn in.

De tip was: niet hakken, maar graven. Als je kleine stukjes amethist ziet glinsteren tussen het zand, ga dan daar verder graven, dan vind je misschien wel meer. Zo gezegd, zo gedaan. En ja hoor, we vonden ze echt.

Het was weliswaar niet zo’n joekel als de amethist die gids Kevin van Lapland Safaris hier ooit heeft gevonden (en die wij even van hem mochten ‘lenen’). Maar we waren best tevreden met onze vondst!

Na afloop helpt iemand van de mijn je om de beste stenen uit je vondsten te selecteren. Die mag je mee naar huis nemen – maar niet meer dan in een gesloten vuist past. Dus als je toch geluk hebt en een reusachtige steen vindt, dan moet die helaas achterblijven in de mijn.

Winterfietsen door de sneeuw

Na ons bezoek aan de amethistmijn in Luosto gingen we die middag winterfietsen met Lapland Safaris. En ja, het sneeuwde nog steeds, dus dat werd fietsen door een heel dik pak sneeuw. Maar dat was geen probleem: we hadden een zeer ervaren gids, die precies wist waar de moeilijkere en makkelijkere fietsroutes van Luosto liggen en ook nog eens helemaal rekening hield met wat wij aandurfden. Nog beter: hij sprak nog Nederlands ook!

De in 2018 naar Fins Lapland verhuisde Kevin zorgde ervoor dat het fietsen echt een fantastische ervaring was, ook al was het soms best even wennen met zo’n dikke laag poedersneeuw. Om te beginnen voorzag hij de winterfietsen van volgeladen accu’s, blies de sneeuw ervan af met een bladblazer en pompte de extra dikke banden nog even goed vol. Daarna voorzag hij ons van een bivakmuts, een helm en warme wanten. Nu waren we klaar om te gaan.

winterfietsen in Luosto

Vanwege het dikke pak sneeuw besloten we in ieder geval makkelijk te beginnen: op de verharde paden. Toen dat goed ging, probeerden we ook een stukje door het bos.

Alle verse sneeuw maakte het fietsen er misschien niet makkelijker op, maar zorgde er wel voor dat we volop genoten van het prachtige winterlandschap.

winterfietsen in Luosto

Intussen kregen we ook nog wat lesjes over het verkeer in winters Fins Lapland, zoals absoluut niet lopen over langlaufroutes en bij het oversteken altijd goed uitkijken voor sneeuwscooters.

Het was een mooie rit met een fantastische gids. Deze en andere activiteiten kun je boeken bij Lapland Safaris in Luosto. Dat kan ter plekke, maar dan wel alleen als er nog vrije plekken zijn. Als je zeker wilt zijn van een plekje, kun je je excursies ook al van tevoren regelen via Voigt Travel.

Lapland Safaris heeft trouwens ook een aantal elektrische sneeuwscooters – een interessante ontwikkeling om in de gaten te houden. Ze zijn heerlijk stil, maar hebben wel een kleinere actieradius.

Pannenkoeken eten bij Aarnikota

We kregen van Kevin ook nog een leuke tip mee: we moesten tijdens onze wintersportvakantie in Luosto zeker ook pannenkoeken gaan eten bij Aarnikota. Dat gingen we doen! Op weg naar Luosto hadden we al een vrolijk bordje zien staan en het was dan ook makkelijk om deze ‘pannenkoeken-kota’ te vinden. Binnen bleken alle gasten in een kringetje te zitten en er werd met man en macht gewerkt om iedereen van een pannenkoek en een drankje te voorzien.

Aarnikota is duidelijk populair – het kan dus zijn dat je even moet wachten voordat er een plekje voor je is. Afhankelijk van het weer zijn er ook zitplaatsen buiten. Je kunt kiezen voor een pannenkoek met zoet beleg, of een hartige met rendier- of paddenstoelenragout.

Rendieren in Pyhä-Luosto

Na weer een fijne avond in onze Finse blokhut, met natuurlijk een sauna-sessie voordat we naar bed gingen, reden we de volgende ochtend naar rendierboerderij Kopara tussen Pyhä en Luosto. Het leuke aan deze rendierfarm is dat je er geen excursie voor hoeft te boeken: je kunt gewoon binnen de openingstijden langskomen. Bij de parkeerplaats is een café en winkel waar je een kaartje kunt kopen voor het rendierpark. Daar kun je dan op eigen gelegenheid rondlopen en onderweg de rendieren zien en voeren met voer uit de kist. Ideaal als je niet aan de tijden van een excursie wilt vastzitten, of geen excursie op een passend tijdstip kunt vinden. Het is ook nog eens goedkoper dan een excursie met een gids. De route die je daarbij loopt is ongeveer 700 meter lang, dus goed te doen voor gezinnen.

Maar wij hadden wel een afspraak voor een excursie. We liepen verder het terrein van rendierboerderij Kopara op en gingen eerst een paar vrouwtjes-rendieren voeren.

Daarna mochten we een kijkje nemen in een traditionele hut voor rendierhoeders. De deur was klein en het plafond laag, allemaal om zo zuinig mogelijk om te gaan met de warmte onder bar koude omstandigheden.

Toen stelde onze gids Mia ons voor aan de rendieren waarmee we die dag op pad zouden gaan. Er volgde een prachtige rit.

rendierpark Kopara in Pyhä-Luosto

We eindigden bij een groepje rendieren dat we mochten verwennen met een lekkernij waar ze dol op zijn: korstmos.

Wij hadden er helaas geen tijd voor omdat we nog een paar uur moesten rijden naar onze volgende bestemming in Fins Lapland, maar je kunt je rendierexcursie bij Kopara ook afsluiten met een lunch in een knusse blokhut.

Praktische tip voor rijden in Lapland

Het heeft niets met specifiek Pyhä-Luosto te maken, maar op de parkeerplaats van rendierboerderij Kopara zagen we een mooie illustratie van een truc die we inmiddels hadden geleerd op het gebied van autorijden in Lapland: zet als je parkeert je ruitenwissers omhoog. Zo vriezen ze niet vast aan je voorruit en zijn ze nog bruikbaar als je weer weg wilt rijden.

autorijden in Lapland

Skiën in Luosto en Pyhä

De skipistes van Luosto waren vlak bij onze Silver Pine Cabin, maar we hebben ze nauwelijks gezien. Het sneeuwde namelijk bijna de hele tijd enorm toen wij er waren. Hier vind je informatie over skiën in Luosto.

Op weg van Kopara naar onze volgende bestemming stopten we ook nog even in Pyhä en daar was het wel wat helderder. Van de skipistes van Pyhä hebben we dus iets meer gezien. Hier vind je informatie over skiën in Pyhä.

Als je toch in Pyhä bent, stap dan ook even natuurcentrum Naava binnen. Dat is nog gratis ook en je komt er meer te weten over de planten en dieren in deze omgeving.

nationaal park Pyhä-Luosto

Ook naar Pyhä-Luosto?

Een verblijf in Silver Pine Lodge is heel makkelijk te boeken hier bij Voigt Travel. Wij vonden dat zelf ideaal, want alles is dan in één keer voor je geregeld. De reisspecialisten van Voigt kennen de bestemmingen en accommodaties door en door en kunnen je dus uitstekend adviseren. Ook vond ik het erg fijn om te weten dat we tijdens de reis 24 uur per dag iemand konden bereiken mocht er iets aan de hand zijn. Voigt Travel regelt dan je vlucht (met Transavia), zonodig een huurauto (Europcar), je accommodatie en ook nog de maaltijden die bij je accommodatie zijn inbegrepen en activiteiten (soms al inbegrepen, soms bij te boeken).

Hoera! Mijn reisgids met al onze tips voor Zuid-Finland is nu verkrijgbaar. Binnenkort komt ook mijn reisgids over Fins Lapland uit.

Wij werden uitgenodigd om Fins Lapland te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.