beren spotten

Beren spotten in Finland: muisstil in een schuilhut bij de Russische grens

Je moet er wat voor over hebben, maar dan heb je ook wat. Beren spotten in Finland overkomt je meestal niet zomaar vanzelf. Maar als je een paar uur stil kunt zitten, dus zonder al te veel te bewegen en zeker zonder geluid te maken, kun je van heel dichtbij beren zien. Ik ging op pad met Konstantin (door zijn Finse collega’s Kosti genoemd) en bracht een avond door in een speciale schuilhut in de hoop beren in het wild te zien. En het spande erom of het wel zou lukken…

Goed begin

We vertrekken aan het begin van de avond. Het begint meteen goed, want als we met ons busje over de Via Karelia van Ruka richting de Russische grens rijden, komen we eerst een vos tegen. Even verderop staat er opeens een wel heel opvallende vogel in de berm. Nog opvallender is het ‘dansje’ dat deze grote vogel maakt. Steeds weer steekt hij zijn nek uit, richt deze naar voren en sprint dan ineens een stukje vooruit. Het blijk een auerhoen te zijn. Nog weer verderop staat een groep rendieren langs de weg. Die kom je heel regelmatig tegen in Noord-Finland en dat blijft leuk. Elanden heb ik in Finland helaas nog niet gezien – wel keutels die bewezen dat ze wel degelijk in de buurt waren.

Rendieren in Finland

Fluisteren en sluipen

We passeren de eerste tekenen dat we nu echt vlak bij Rusland zijn (zoals veiligheidscamera’s langs de weg) en stappen ergens in het bos uit. Kosti heeft het in het busje al eens gezegd: het is heel belangrijk om helemaal stil te zijn. Beren kunnen ontzettend goed horen en zullen zich niet laten zien als ze horen dat er mensen in de buurt zijn. We moeten dus echt heel stil zijn terwijl we het laatste stukje naar de schuilhut lopen. Daarnaast heb ik van tevoren het advies gekregen geen deodorant of andere dingen met luchtjes te gebruiken, want goed ruiken kunnen beren ook. En zelfs als we binnen zijn, mogen we geen onverwachte bewegingen maken, want ook dat kan ze afschrikken.

Beren spotten in Finland
De schuilhut met ronde gaten voor cameralenzen.

“Please, be real quiet!”

Dat valt allemaal nog niet mee. Als je erover denkt om deze excursie te doen, bedenk dan van tevoren of je echt helemaal stil kunt zijn. Geen geluid èn geen bewegingen dus! In mijn groep lukte dat niet iedereen en daardoor was het extra spannend of we wel beren te zien zouden krijgen. Aan Konstantin lag het niet: hij fluisterde nog maar eens, bijna smekend: “Now, please be real quiet!” Zelf durfde ik me niet te verroeren, zelfs niet om van de boterhammen en kaneelbroodjes te pakken die Konstantin voor ons had meegenomen. Hij was zelfs zo aardig om een deken over me heen te leggen. Want koud wordt het wel, als je je urenlang niet durft te bewegen.

Beren spotten in Finland
Mijn uitzicht die avond. In de houten kisten is zalm neergelegd.

Moederbeer en jong

En ja hoor, daar waren ze! Een moederbeer met haar jong liet zich in de verte zien – nog te ver om ze vanaf mijn plek in de schuilhut goed te kunnen zien en fotograferen. Stilletjes hoopte ik dat ze dichterbij zouden komen. Maar moeder beer hoorde vast het rumoer dat haar komst in de schuilhut veroorzaakte. Ze had in ieder geval drommels goed in de gaten dat we er waren, want ze maakte een omtrekkende beweging – helaas aan de andere kant van de schuilhut dan waar ik zat. Gelukkig kon ik af en toe een glimp van de beren opvangen tussen de bomen, tot ze gauw weer verdwenen en niet meer terugkwamen. Wat een prachtige dieren!

Beren spotten in Finland
Geen beste foto, maar toch. Wat een prachtige dieren!

We bleven nog een tijdje zitten. Beren lieten zich niet meer zien, maar er kwamen nog wel wat zeearenden op bezoek op het veld voor de schuilhut. Ook mooi om te zien!

Terug naar de bus

Laat op de avond gaven we het op en liepen door het bos terug naar de bus. Aan de ene kant was het extra spannend om daar te lopen nu ik eenmaal met eigen ogen had gezien dat hier vlakbij beren rondlopen. Aan de andere kant had ik nu ook zelf ervaren dat beren schuchter genoeg zijn om een ontmoeting met mensen zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Het geluid van onze voetstappen zou ze wel uit de buurt houden.

Conclusie: aanrader als je stil kunt zijn

Een avond in de schuilhut is een onvergetelijke ervaring en het is indrukwekkend om beren in het wild te zien. Zeker doen dus! De excursie van Ruka Safaris was perfect geregeld en volgens hun website is de kans om beren te spotten 99%! Mits je echt helemaal stil kunt zijn dus. Moet lukken toch, als je als beloning deze mooie bruine beren te zien krijgt? Zelf reisde ik met Voigt Travel en op de website van Voigt Travel vind je alle informatie over reizen naar zomers Noord-Finland, van rechtstreekse vluchten vanaf Schiphol tot accommodaties en excursies.

Ik maakte ook wat bewegende beelden van mama beer. Die zie je voorbijkomen in deze video.

Ga jij ook in de zomer naar Rovaniemi en/of Ruka? Dan vind je het misschien handig om alle tips bij elkaar te hebben in dit Stralend Finland Magazine.

Ik werd uitgenodigd om Fins Lapland te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.