wandelen Helsinki Arabiastrand

Word jij wereldkampioen boomknuffelen in Fins Lapland?

Een uur wandelen in de natuur kan al een positief effect hebben op je brein. Een ‘bosbad‘ nemen is inmiddels een bekend fenomeen. Maar waarom zou je niet nog een stapje verder gaan? Boomknuffelen schijnt ook heel goed voor je te zijn – en je wordt er nog vrolijk van ook. Op zaterdag 19 augustus 2023 vindt in Levi in Finland het WK boomknuffelen plaats en iedereen mag meedoen. Het leukste is natuurlijk om ook echt naar Fins Lapland te gaan om mee te doen, maar je kunt ook gewoon in Nederland een boom knuffelen en meedoen aan de online competitie. Welke boom ga jij knuffelen?

Hoe werkt het WK boomknuffelen?

Het WK boomknuffelen wordt georganiseerd door de Nederlandse Steffan Wunderink en de Finse Riitta Raekallio-Wunderink. Zij runnen in Fins Lapland het familiebedrijf HaliPuu, waarmee ze gasten meenemen op avontuur in de Finse natuur. Steffan en Riita organiseerden dit wereldkampioenschap voor het eerst tijdens de coronapandemie. Toen was het bedoeld om mensen op te vrolijken met behulp van het positieve effect dat de natuur op mensen heeft. Destijds werd de wedstrijd online gehouden en gestreamd vanuit de bossen in Fins Lapland, om zo toch verbinding te kunnen voelen met de natuur en elkaar.

Maar sinds vorig jaar wordt het WK boomknuffelen ook fysiek gehouden, en wel in het Finse Levi. Het wereldkampioenschap omvat drie onderdelen:

  • snelheidsknuffelen;
  • toewijding;
  • en freestyle.

De winnaar wordt gekozen op basis van de prestaties in alle drie de categorieën en mag zichzelf een jaar lang wereldkampioen boomknuffelen noemen.

aliPuu: bomen als ont-stresser

“Het is een wedstrijd, maar eigenlijk is iedereen een winnaar. Het is gewoon heerlijk om bomen te knuffelen,” vertelt Riitta. Ze wil met dit WK vooral graag mensen bewust maken van de gunstige werking die de natuur heeft op onze gezondheid: ‘’Met dit WK willen we mensen uitnodigen om plezier te hebben in de natuur en mensen met elkaar te verbinden.”

“Bij mij begon het boomknuffelen ooit als grapje. Maar toen voelde ik zelf de gezondheidsvoordelen en de aardende effecten van het boomknuffelen. Het is eigenlijk een gratis ontstresser. Daarnaast produceren onze Arctische dennen phytonciden. Dit zijn organische stoffen met antibacteriële eigenschappen, die bomen uitstoten om zichzelf te beschermen tegen allerlei schimmels en infecties. Wanneer mensen dit stofje inademen, geven ze een boost aan hum immuunsysteem. Boomknuffelen is dus een gezonde hobby voor iedereen,’’ aldus Steffan.

Doe jij ook mee?

Natuurlijk kun je overal boomknuffelen. Maar het WK boomknuffelen in Finland is extra bijzonder omdat in Levi (in het hoge noorden van Finland) de bomen ook nog eens groeien in de schoonste lucht van de (bewoonde) wereld. Daarnaast schijnt in de zomer een paar weken lang 24 uur per dag de zon.

Tijdens het evenement wordt voor alles gezorgd. Steffan is een ware kampvuurbarista en maakt koffietjes van bronwater en biologische koffiebonen. Riitta zorgt voor marshmallows gemaakt van bessen regelrecht uit de natuur. Ze hebben er zelfs een Global Culinary Travel Award mee gewonnen.

En het leuke is: iedereen kan zich inschrijven. HaliPuu selecteert de deelnemers die gratis mogen meedoen aan dit event. Word je niet uitgekozen? Dan is er nog geen man overboord. Je kunt ook meedoen aan de online fotowedstrijd, waarbij je een natuurfoto moet plaatsen met de hashtag #TreeHugging2023. Ook daarmee kun je mooie prijzen winnen.

Doe je mee? Je vindt alle informatie en het aanmeldformulier op Halipuu.com en op de website van Visit Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.