finse roggepasteitjes

Fins eten en drinken in Helsinki: de markthallen, Fazer en Regatta

Voordat ik mijn stedentrip Helsinki maakte, vroeg ik aan iemand die regelmatig in Finland komt wat nou typisch Fins eten en drinken is. Met dat lijstje op zak liep ik door de stad en steeds weer kwam ik terecht in de markthallen van Helsinki. Daar vind je typisch Fins eten, betaalbaarder dan in een restaurant en in een mooie, klassieke omgeving. Dit is wat ik zoal at en dronk – en waar. (En kijk zeker ook even hier voor tips over lekkere dingen in de Finse supermarkten.)

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Helsinki kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

Hietalahden kauppahalli (Hietalahti-markthal)

markthal in Helsinki

De eerste markthal in Helsinki die ik bezocht, was Hietalahden kauppahalli, vlak bij mijn hotel. Hier ontdekte ik dat de Finnen net als de Zweden houden van fika (al zullen ze het wel heel anders noemen). Ze drinken veel koffie en in de vitrines van de markthal lag allerlei lekkers dat ik uit Zweden ken: ‘dammsugare’, chocoladebollen en… kaneelbroodjes!

Typisch Fins eten

Bij Robert’s coffee probeerde ik de Finse kaneelbroodjes, die weer wat anders uitzien dan de Zweedse. In Finland heten ze korvapuusti. Voor het avondeten proefde ik er karjalanpiirakka: Karelische pasteitjes van roggedeeg, in dit geval met eiervulling. Rogge is sowieso erg populair: bij het ontbijt in mijn hotel at ik heerlijke, dunne roggecrackers.

Typisch Fins eten

Ook kocht ik in deze markthal een flesje salmiaklikeur (Salmiakki) en een blikje Gin lonkero. Daar zit een leuk verhaal aan vast. In 1952 werden de Olympische spelen gehouden in Finland. De drooglegging van 1919-1932 was weliswaar voorbij, maar het schenken van alcohol was nog steeds aan strenge voorwaarden gebonden. Om toch iets te kunnen schenken, werden twee kant-en-klare longdrinks geïntroduceerd. Een daarvan wordt nog steeds gemaakt door Hartwall. Deze long drink (= lonkero) is een mix van grapefruit en gin. Je kunt de lichtblauwe blikjes zelfs bij de AH kopen!

Stedentrip Helsinki

Ook voor de internationale keuken kun je hier goed terecht: wat vind je van deze loaded nachos?

street food in Helsinki

Vanha kauppahalli (Oude Markthal)

Stedentrip Helsinki

De Oude Markthal op Kauppatori (het Marktplein) werd zo’n beetje mijn vaste stek voor een pauze tijdens mijn wandelingen door het centrum van Helsinki. Hier nam ik plaats bij Story voor een Finse fika en zo kwam ik erachter dat de Finnen net als de Denen en de Zweden dol zijn op drop. (Vandaar ook die salmiaklikeur die ik in de eerdere markthal kocht.)

Markthal in Helsinki

Bij mijn koffie (zelf inschenken en naar behoefte bijvullen) proefde ik een zoet broodje met vanille en drop.  Een andere keer probeerde ik bij het Scandinavia Cafe mustikkapiirakka: bosbessengebak. Je moet er iets voor over hebben om typisch Fins eten te testen natuurlijk 😉

Typisch Fins eten

Hakaniemen kauppahalli (Hakaniemi-markthal)

In Hakaniemen kauppahalli kwam ik er eindelijk aan toe om de vissoep van Soppakeittiö te proeven, waarover ik online was getipt. En inderdaad, wat is die lekker zeg! Elke dag staan er bij Soppakeittiö maar een stuk of drie soepen op het menu, die je eet aan een soort bar met een glas water, een mandje brood en een kommetje olijfolie erbij. Als ik eraan denk loopt het water me alweer in de mond…

Typisch Fins eten

Hier zag ik ook de ronde schijven kaasbrood/broodkaas (in het Fins leipäjuusto/juustoleipä) liggen. Het ziet eruit als een soort gegrilde feta, maar ik ben er niet aan toegekomen om het te proeven dus ik heb geen idee hoe het werkelijk smaakt.

Kaasbrood in markthal Helsinki

Bij mijn tweede stedentrip Helsinki kwam ik hier natuurlijk weer terug voor een heerlijk bord soep, deze keer met uitzicht op vintage design van Iittala, Arabia en Marimekko. Soppakeittiö heet inmiddels Soup & More.

markthal in Helsinki

En ik haalde er een Fins kaneelbroodje, een pistachebroodje en een broodje met bananencrème bij Konditoria pH7. Niet allemaal voor mij alleen hoor – deze keer waren we met z’n tweeën.

kaneelbroodjes Helsinki

Fazer

Stedentrip Helsinki

Naast de markthallen van Helsinki is de chocola van Fazer een vermelding waard. De naam Fazer kom je overal tegen in Helsinki, al is het alleen maar door de chocolaatjes die je her en der bij de koffie krijgt. Maar het echte Fazer-walhalla is het Karl Fazer Cafe op Kluuvikatu 3, vlak bij Esplanadi. Daar vind je lange vitrines vol gebak en bakken vol met chocolaatjes. Ik at er op aanraden van een inwoner van Helsinki chocoladetaart met een snufje rode peper. Bijzonder!

Fazer in Helsinki

Toen mijn man en ik samen in Helsinki waren, vierden we ons 12,5-jarige huwelijk met een gebakje bij Fazer.

Karl Fazer cafe Helsinki

Dit is ook een mooie plek om souvenirs te kopen voor jezelf of voor de thuisblijvers.

Karl Fazer winkel Helsinki

Café Regatta

Een ander plekje dat je eigenlijk niet mag missen, is Café Regatta, vlak bij het Sibelius-monument.

cafe Regatta Helsinki

Je zit hier heerlijk aan het water en als je wilt, kun je er ook kano’s huren.

cafe Regatta Helsinki

Wij bestelden er een stukje Finse bosbessencake met vanillesaus.

cafe Regatta Helsinki

Als het fris is, kun je hier ook bij het kampvuur zitten.

cafe Regatta Helsinki

Meer typisch Fins eten

In die paar dagen dat ik in Helsinki was, kon ik natuurlijk niet al het typisch Finse eten proeven. De Finse keuken kent nog meer gerechten die je misschien wel kent uit de Zweedse keuken, zoals grillworstjes (grillimakara), haring met nieuwe aardappelen (silli ja uudet perunat) en rivierkreeftjes (rapu). Vis, eland en rendier staan regelmatig op het menu, net als (zelfgeplukte) bessen en paddenstoelen. Maar er zijn ook Russische invloeden in terug te zien, bijvoorbeeld in de vorm van zure melkproducten zoals piimä en pasteien zoals kalakukko.

Deze kasjes die sommige restaurants tijdens corona hebben geplaatst zouden ook wel eens van pas kunnen komen tijdens het frisse voorjaar en najaar in Helsinki. Ik ben benieuwd of ze blijven!

eten in Helsinki

Wil je weten waar je deze adresjes kunt vinden? Bekijk dan de plattegronden bij deze 4 stadswandelingen door Helsinki

Had je de video van mijn stedentrip Helsinki al gezien? En ben je al geabonneerd op mijn YouTube-kanaal?

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

 1. So Nice and Helsinki is nice Place to visit 🙂
  Really good written Sandra and nice photographs too :)!
  gin have think on one´s own to begin write own blog… ( litle timeproblem …)..
  You have really good Blog Sandra ! 🙂
  Thank You for that!
  And greeting from Polvijärvi / Pohjois- Karjala near Koli nature park !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.