Typisch Fins eten en drinken doe je in de markthallen van Helsinki – en bij Fazer

Geschreven door Sandra van Bijsterveld
Finland met Voigt Travel

Voordat ik mijn stedentrip Helsinki maakte, vroeg ik aan iemand die regelmatig in Finland komt wat nou typisch Fins eten en drinken is. Met dat lijstje op zak liep ik door de stad en steeds weer kwam ik terecht in de markthallen van Helsinki. Daar vind je typisch Fins eten, betaalbaarder dan in een restaurant en in een mooie, klassieke omgeving. Dit is wat ik zoal at en dronk – en waar.

Hietalahden kauppahalli (Hietalahti-markthal)

Markthal in Helsinki

De eerste markthal in Helsinki die ik bezocht, was Hietalahden kauppahalli, vlak achter mijn hotel. Hier ontdekte ik dat de Finnen net als de Zweden houden van fika (al zullen ze het anders noemen). Ze drinken veel koffie en in de vitrines van de markthal lag allerlei lekkers dat ik uit Zweden ken: ‘dammsugare’, chocoladebollen en… kaneelbroodjes!

Typisch Fins eten

Bij Robert’s coffee probeerde ik de Finse kaneelbroodjes, die weer wat anders uitzien dan de Zweedse. In Finland heten ze korvapuusti. Voor het avondeten proefde ik er karjalanpiirakka: Karelische pasteitjes van roggedeeg, in dit geval met eiervulling. Rogge is sowieso erg populair: bij het ontbijt in mijn hotel at ik heerlijke, dunne roggecrackers.

Typisch Fins eten

Ook kocht ik in deze markthal een flesje salmiaklikeur (Salmiakki) en een blikje Gin lonkero. Daar zit een leuk verhaal aan vast. In 1952 werden de Olympische spelen gehouden in Finland. De drooglegging van 1919-1932 was weliswaar voorbij, maar het schenken van alcohol was nog steeds aan strenge voorwaarden gebonden. Om toch iets te kunnen schenken, werden twee kant-en-klare longdrinks geïntroduceerd. Een daarvan wordt nog steeds gemaakt door Hartwall. Deze long drink (= lonkero) is een mix van grapefruit en gin. Je kunt de lichtblauwe blikjes zelfs bij de AH kopen!

Stedentrip Helsinki

Vanha kauppahalli (Oude Markthal)

Stedentrip Helsinki

De Oude Markthal op Kauppatori (het Marktplein) werd zo’n beetje mijn vaste stek voor een pauze tijdens mijn wandelingen door het centrum van Helsinki. Hier nam ik plaats bij Story voor een Finse fika en zo kwam ik erachter dat de Finnen net als de Denen en de Zweden dol zijn op drop. (Vandaar ook die salmiaklikeur die ik in de eerdere markthal kocht.)

Tip: wil jij ook lekker gaan wandelen in Finland? Bereid je dan goed voor. Op dewandeltrainer.nl kun je een gratis ebook met wandeltips downloaden. Er zijn ook online wandeltrainingen voor beginners, 10 km, 20 km en meerdaagse hikes.

Markthal in Helsinki

Bij mijn koffie (zelf inschenken en naar behoefte bijvullen) proefde ik een zoet broodje met vanille en drop.  Een andere keer probeerde ik bij het Scandinavia Cafe mustikkapiirakka: bosbessengebak. Je moet er iets voor over hebben om typisch Fins eten te testen natuurlijk 😉

Typisch Fins eten

Hakaniemen kauppahalli (Hakaniemi-markthal)

In Hakaniemen kauppahalli kwam ik er eindelijk aan toe om de vissoep van Soppakeittiö te proeven, waarover ik online was getipt. En inderdaad, wat is die lekker zeg! Elke dag staan er bij Soppakeittiö maar een stuk of drie soepen op het menu, die je eet aan een soort bar met een glas water, een mandje brood en een kommetje olijfolie erbij. Als ik eraan denk loopt het water me alweer in de mond…

Typisch Fins eten

Hier zag ik ook de ronde schijven kaasbrood/broodkaas (in het Fins leipäjuusto/juustoleipä) liggen. Het ziet eruit als een soort gegrilde feta, maar ik ben er niet aan toegekomen om het te proeven dus ik heb geen idee hoe het werkelijk smaakt.

Kaasbrood in markthal Helsinki

Fazer

Stedentrip Helsinki

Naast de markthallen van Helsinki is de chocola van Fazer een vermelding waard. De naam Fazer kom je overal tegen in Helsinki, al is het alleen maar door de chocolaatjes die je her en der bij de koffie krijgt. Maar het echte Fazer-walhalla is het Karl Fazer Cafe op Kluuvikatu 3, vlak bij Esplanadi. Daar vind je lange vitrines vol gebak en bakken vol met chocolaatjes. Ik at er op aanraden van een inwoner van Helsinki chocoladetaart met een snufje rode peper. Bijzonder!

Fazer in Helsinki

Meer typisch Fins eten

In die paar dagen dat ik in Helsinki was, kon ik natuurlijk niet al het typisch Finse eten proeven. De Finse keuken kent nog meer gerechten die je misschien wel kent uit de Zweedse keuken, zoals grillworstjes (grillimakara), haring met nieuwe aardappelen (silli ja uudet perunat) en rivierkreeftjes (rapu). Vis, eland en rendier staan regelmatig op het menu, net als (zelfgeplukte) bessen en paddenstoelen. Maar er zijn ook Russische invloeden in terug te zien, bijvoorbeeld in de vorm van zure melkproducten en pasteien zoals kalakukko.

Wil je weten waar je de markthallen en het Karl Fazer Café kunt vinden? Bekijk dan de plattegronden bij deze 4 stadswandelingen door Helsinki

Had je de video van mijn stedentrip Helsinki al gezien? En ben je al geabonneerd op mijn YouTube-kanaal?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

2 thoughts on “Typisch Fins eten en drinken doe je in de markthallen van Helsinki – en bij Fazer

 1. Birit Keva says:

  So Nice and Helsinki is nice Place to visit 🙂
  Really good written Sandra and nice photographs too :)!
  gin have think on one´s own to begin write own blog… ( litle timeproblem …)..
  You have really good Blog Sandra ! 🙂
  Thank You for that!
  And greeting from Polvijärvi / Pohjois- Karjala near Koli nature park !

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *