schaatsen in Finland

De beste plekken om te gaan schaatsen in Finland

Snak je zo naar een strenge winter dat je erover denkt om eens in het buitenland te gaan schaatsen? Dan zou je kunnen overwegen op te gaan schaatsen in Finland. Tijdens onze voorjaarsvakantie in Zuid-Finland bezochten we twee van de beste plekken om te gaan schaatsen in Finland: Oravi en Punkaharju. In Oravi keken we alleen toe terwijl we zelf gingen ijsvissen, maar in Pukaharju bonden we zelf de ijzers onder. Hieronder lees je meer over deze plekken om te schaatsen in Zuid-Finland.

Schaatsen in Oravi

Zelf gingen we dus ijsvissen vanuit Oravi. Maar bij het vertrekpunt van deze excursie, activiteitencentrum SaimaaHoliday Oravi, zagen we meteen al bordjes staan die de weg wezen naar de ijsbaan van Oravi.

Alle informatie over de schaatsmogelijkheden hier vind je op deze website. Hier vind je ook de route, die begint bij SaimaaHoliday Oravi. Let op: je moet wel een baankaart kopen om gebruik te mogen maken van de schaatsbaan. Onderweg kom je ook plekken tegen om op te warmen, waaronder een Finse kota midden op het meer, en het café op een van de eilanden van nationaal park Linnansaari.

Tijdens het ijsvissen en onze eigen pauze bij dit café zagen we regelmatig schaatsers langskomen. We kregen zelf ook wel zin om te gaan schaatsen.

Vakantiewoning in Oravi

Mocht je Oravi uitkiezen om te gaan schaatsen in Finland, dan kun je bij SaimaaHoliday Oravi ook terecht voor verschillende soorten accommodaties. Wij verbleven in deze prachtige vakantievilla aan een meer, zo’n 12 kilometer van het activiteitencentrum.

Villa Kuha is een van de Tallusniemi villa’s die hier staan. Het huis heeft een elektrische sauna in de vakantiewoning, en een houtgestookte buitensauna aan het meer. Die laatste is alleen in de zomer in gebruik. Wij maakten dus gebruik van de binnensauna (waar je ook uitzicht hebt op het meer) en gingen na afloop in ons blootje rollen in de knie-diepe sneeuw om snel af te koelen. Dat kon makkelijk, want je hebt hier volop privacy.

Verder heeft Villa Kuha een grilplaats buiten en een mooie stenen houtkachel in de woonkamer.

Schaatsen in Punkaharju

Een andere populaire plek voor Nederlanders om te gaan schaatsen in Finland is Punkaharju. Een goed startpunt hier is Harjun Portti. Op de website van Harjun Portti vind je ook alle informatie over deze Finse schaatslocatie, inclusief de schaatsroutes hier.

Een extra bijzonder moment om hier te komen schaatsen, is wanneer er één keer per jaar bij kaarslicht wordt geschaatst. Dit evenement heeft een Nederlands tintje, want het ontstond toen een groep Nederlanders zou komen schaatsen bij Punkaharju. De omstandigheden waren overdag echter te slecht. Om het schaatsen niet helemaal te hoeven af te blazen, werd een noodoplossing bedacht. De organisatoren struinden alle lokale winkels af op zoek naar kaarsen en zetten deze op het ijs. Zo kon er ‘s avonds, toen de weersomstandigheden wel goed waren, alsnog worden geschaatst bij kaarslicht. Het hele gebeuren was zo’n succes, dat er sindsdien elk jaar een keer een avond met schaatsen bij kaarslicht wordt georganiseerd.

Vertrek bij Harjun Portti

Maar die avond zouden wij al op de boot naar Duitsland zitten. Wij gingen dus gewoon op een ochtend naar Harjun Portti. We hadden geen schaatsen bij ons en bovendien wilden we graag schaatsen zoals de Finnen dat zelf doen. Bij de verhuur kregen we dan ook hele andere schaatsen dan we gewend zijn: losse, robuuste ijzers, die bevestigd werden aan een soort langlaufschoenen. En als we dan toch langlaufachtig aan het schaatsen waren, namen we er ook maar de stokken bij die de Finnen gebruiken bij het schaatsen.

Verder kregen we bij de verhuur van Harjun Portti allemaal een geel bandje om onze mouw om te laten zien dat we de kosten voor het gebruik van de schaatsbaan hadden betaald.

Schaatsen op zijn Fins

Het begin van de schaatsbaan lag vlak bij de plek waar we onze schaatsen hadden opgehaald. Hier namen we eerst even de tijd om te wennen aan de Finse manier van schaatsen. Door de constructie van de ijzers die alleen bij de tenen vastzitten aan de (langlauf)schoenen, komt de rest van je voet helemaal los van het ijzer als je hem optilt. Dat voelt wel even anders dan ijzers die zitten vastgeschroefd aan je schoen. Daarnaast moesten we even een ritme zien te vinden van het bewegen van de schaatsen en de stokken, zonder te gaan struikelen over je eigen stokken. Verder waaide het flink hard en was het een tijdje geleden dat we op natuurijs – met natuurlijk hier en daar een groef en een barst – hadden geschaatst.

schaatsen in Finland

Maar – al zeg ik het zelf – we kwamen best snel op gang. Vanaf Harjun Portti setten we koers richting de blauwe brug. We moesten wel netjes tussen de paaltjes blijven, want hoewel het ijs hier echt heel dik en veilig is, zijn er plekken waar stroming het ijs zwak maakt. Zo lang je op de geveegde route en tussen de paaltjes blijft, heb je daar niets voor te vrezen.

schaatsen in Finland

Wafels eten in Inkeritalo

Aan de andere kant van de brug kwamen we al snel bij Inkeritalo. Hier konden we in een rustiek Finse omgeving opwarmen met een lekkere lunch. Op het menu stond vandaag tomatensoep met geitenkaas. Maar Inkeritalo staat toch vooral bekend om de wafels die je er kunt eten.

We konden er weer helemaal tegenaan. Bovendien hadden we op de terugweg de wind in de rug, wat het schaatsen nog lekkerder maakte.

schaatsen in Finland

Meer activiteiten

Als je ook nog iets anders wilt doen op het ijs behalve schaatsen, kan dat ook. Huur bijvoorbeeld een keer een fatbike waarmee je zo door de sneeuw en over het ijs fietst, of stap op een step-slee (spark).

activiteiten in de winter in Finland

Vakantiehuis in Punkaharju

Als je zelf ook wilt gaan schaatsen bij Punkaharju, kun je ook verblijven vlak bij Inkeritalo. Daar vind je namelijk Kruunopuisto. Vroeger was dit een sanatorium voor tuberculose-patienten, die er vooral opknapten door de schone lucht hier aan het water en tussen de bomen. Nu staat hier een kuurhotel waar onder andere mensen met rugklachten komen om op te knappen. Maar je kunt er ook appartementen huren. Wij verbleven een nacht in dit appartement, dat uitkeek op de route waar we die middag nog hadden geschaatst.

vakantiewoning Punkaharju

Die avond gingen we ook nog zwemmen in de spa van Kruunopuisto. Hier vind je sauna’s (een gedeelde en twee aparte voor heren en dames), een zwembad waar je aquafitness kunt doen, een lauwwarme sauna waar je saunayoga kunt doen, een koud dompelbad, een wisselbad voor je voeten en een douche met verschillende effecten.

Houd rekening met de zeehonden

Als je net als wij gaat schaatsen op het Saimaameer, moet je wel rekening houden met de zeldzame zeehondensoort die hier leeft. In de winter verschuilen de zeehonden zich onder het ijs. In sneeuwhopen langs de kust van eilandjes maken ze een soort grotten, waar eind februari/begin maart hun jongen geboren worden. Blijf dus uit de buurt van dat soort sneeuwhopen langs de randen van de eilandjes, zodat je de zeehonden niet verstoort.

zeehonden in Zuid-Finland

Hou het veilig

Hoe mooi de ijsbanen in Zuid-Finland ook zijn en hoe goed ze ook onderhouden worden, het blijft natuurijs. Zorg er daarom voor dat je veilig op pad gaat. Blijf op de gebaande paden, ga niet in je eentje schaatsen en voorkom onderkoeling. Het is handig om laagjes te dragen, zodat je iets uit kunt doen als je gaat transpireren tijdens het schaatsen, en weer iets aan kunt trekken als je het koud krijgt (bijvoorbeeld als je even pauzeert of als de wind opsteekt).

Ook is het in Scandinavië en Finland goed gebruik om te schaatsen met ijspriemen (in een veilige hoes) om je nek. Zo heb je ze altijd bij de hand mocht je toch in een wak terechtkomen. Onze gids Arto (met wie wij op pad gingen met de eLyly) gaf ons de volgende instructies voor als dat gebeurt:

  • Accepteer de kou en kalmeer.
  • De eerste minuut kan je niet ademen (raak dus niet in paniek).
  • Probeer daarna langzaam te ademen.
  • Roep een paar keer zo hard als je kunt om hulp.
  • Draai je om naar waar je vandaan kwam, want daar was het ijs nog wel stevig genoeg om op te staan.
  • Trek dan de priemen uit hun beschermende hoes en prik ze in het stevige ijs.
  • Verplaats steeds één priem naar voren om jezelf stap voor stap uit het ijs te trekken.
schaatsen in Finland uitrusting

Ook schaatsen in Finland?

Meer informatie over schaatsen op het Saimaameer in Zuid-Finland vind je op de website van Visit Saimaa.

Wil jij ook op vakantie naar het mooie Finse merengebied in de winter? Bekijk dan deze mooie reizen van Voigt Travel. Hierbij reis je met het vliegtuig of met de ferry naar Finland. Zelf kozen wij ervoor om deze keer met de boot naar Finland te gaan: we voeren met Finnlines van Travemünde naar Helsinki en terug. Hoe dat beviel, lees je hier.

Wil je zien wat we nog meer deden tijdens deze voorjaarsvakantie in het Zuid-Finse merengebied? Bekijk dan ook even deze video (en abonneer je als je in de toekomst meer reisvideo’s uit Finland wilt zien).

Wij werden uitgenodigd om deze reis te maken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.