sauna

Naar de sauna in Finland: zo gaat dat en hier kan het

Wist je dat er meer dan 3 miljoen sauna’s zijn in Finland? Ze zitten bijna in elke (vakantie)woning en dan zijn er nog de openbare sauna’s. Tijdens mijn reis naar zomers Noord-Finland speelde de sauna dan ook een belangrijke rol. Elke dag was er wel gelegenheid om de Finse sauna in te gaan  en daar maakte ik natuurlijk graag gebruik van.

Sauna als levenswijze

In Finland is een sauna niet iets waarop je jezelf een paar keer per jaar trakteert, zoals het voor mij hier in Nederland is. Sauna in Finland is een levenswijze. Het betekent jezelf lichamelijk en geestelijk reinigen en oppeppen en even alles loslaten, tot en met je kleren. Niet als uitzondering, maar als regel.

De warmte van de sauna voelt heerlijk na een actieve dag buiten in de natuur. Ook voor je spijsvertering en nachtrust schijnt het heel goed te zijn. Maar naar de sauna gaan is in Finland ook zeker een sociaal gebeuren. Hoewel de Finnen over het algemeen bekendstaan als stil, praten ze in de sauna. Zakenlieden en politici gaan samen naar de sauna en je kunt de Finse sauna zelfs zien als de ultieme plek om deals te sluiten, omdat je letterlijk nader tot elkaar komt. De Finnen zeggen dan ook dat de beste beslissingen in de sauna worden genomen.

Een sauna is in Finland dus niet alleen een plek om te ontspannen. Je kunt er ook onderhandelen en brainstormen. De eerste sauna waar ik in Fins Lapland terechtkwam, heette dan ook Aivoriihi: ‘plek om te brainstormen’.

Sauna in Finland

Saunayoga

Maar ik ging er iets anders doen: saunayoga. Bij een temperatuur van zo’n 50 graden Celcius deed ik een half uur lang zes oefeningen uit de hatha yoga, die speciaal voor de sauna waren aangepast. Voor een optimaal effect is het belangrijk dat je ze in stilte doet, verzekert instructrice Hanna van Ruka Safaris me. Het extra handdoekje dat ze me van tevoren toestopt voor het transpireren blijkt geen overbodige luxe: hoewel de oefeningen er vrij simpel uitzien, is het effect in combinatie met de warmte goed voelbaar. Je kunt voor saunayoga dan ook het beste zwemkleding of dunne, soepele kleding met korte mouwen en pijpen dragen.

Löyly: Fins opgietritueel in de sauna

Als de saunayoga is afgelopen, trakteert Hanna ons nog op een löyly: ze giet water op de hete stenen, zodat de sauna zich vult met hete stoom. Na een tijdje flink zweten ben je dan helemaal klaar voor een frisse duik in een dompelbad, of gewoon in het meer natuurlijk. Daarvan heeft Finland er 188.000, dus er is er bijna altijd wel eentje in de buurt.

Finse sauna aan het meer

De rest van mijn zomerse verblijf in Noord-Finland geniet ik van de sauna en hottub in mijn accommodatie: Luppolinna. Daarover kun je binnenkort meer lezen, maar ik kan wel alvast verklappen dat de hele kelder was gereserveerd voor een ruime sauna, relaxruimte, douches en een hottub met uitzicht over het meer.

De laatste avond bezoek in een andere sauna in Iisakki Village. Deze houtgestookte sauna heeft een enorme oven van wel 750 kilo.

Sauna in Finland

Het duurt wel 4 uur en kost heel wat brandhout voordat de Aito-oven op temperatuur is. Maar dan levert hij ook een milde warmte waarvan je urenlang kunt genieten. De sauna heeft zelfs een speciaal certificaat verdiend voor het leveren van een optimale en authentieke Finse sauna-ervaring.

Sauna in Finland

Direct tegenover de sauna kun je zwemmen in het Rukajärvi-meer.

Sauna in Finland

Ook in de jacuzzi kijk je uit over dat meer.

Sauna in Finland

Omkleden doe je  bij de open haard in een apart gebouw met douches en drankjes, waaronder speciaal saunabier.

Lijkt dat je ook wel wat? Mijn verblijf bij Ruka Safaris werd geregeld door Voigt Travel. Zij vliegen niet alleen in de winter, maar ook in de zomer rechtstreeks van Amsterdam naar Rovaniemi, zodat je zomers Noord-Finland nu heel makkelijk zelf kunt beleven. Op de website van Voigt Travel vind je alle mogelijkheden.

Saunafestival in Finland

Hou je van festivals, dan is het mobiele saunafestival in Finland vast iets wat je wilt meemaken. Het begon ooit in 2006 met zo’n 18 gekke mobiele sauna’s en inmiddels kun je in het West-Finse Teuva zo’n 50 unieke exemplaren komen bekijken. Tijdens het festival gelden twee regels: de sauna moet mobiel zijn en ruimte bieden aan minimaal één persoon. In 2020 vindt het festival plaats op 27 juli.

Ga je in de winter naar Finland? Lees dan ook even over deze bijzondere sauna-ervaringen.

Deze video geeft een indruk van wat je zoal nog meer kunt beleven als je in de zomer naar Fins Lapland gaat.

Ik werd uitgenodigd om Fins Lapland te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.