nationaal park oulanka

7 redenen voor een zomer in Fins Lapland

Wat hebben we een mooie herinneringen aan onze zomervakantie in Fins Lapland. Die boekten we destijds (het is alweer een paar jaar geleden) bij Lapland-specialist Voigt Travel. Hier vind je een overzicht van onze route, de accommodaties waar we verbleven en de activiteiten die we deden. We denken er nog vaak aan terug: het was echt een onvergetelijke ervaring, zo’n zomer in Fins Lapland. Toch denken veel mensen nog steeds vooral aan de winter als ze aan Fins Lapland denken. Daarom zet ik hieronder 7 redenen op een rij waarom het een goed idee is om (ook) je zomer in Fins Lapland door te brengen.

1. De natuur in zomers Fins Lapland

De natuur in Fins Lapland is prachtig in de zomer. Je bevindt je in een glooiend heuvellandschap vol felgroene bomen en knuffelbaar wollegras. Door dit landschap lopen wilde rivieren, die kronkelend richting kraakheldere meren stromen. En rendieren natuurlijk – die kom je echt overal tegen. De mooie natuur in Fins Lapland maakt elke autorit mooi en zorgt ervoor dat je op veel plekken mooi kunt wandelen of fietsen. Gewoon op de veranda voor je vakantiewoning zitten en van het uitzicht genieten kan natuurlijk ook. In een van onze accommodaties hadden we zelfs een sauna met uitzicht op het meer.

nationaal park oulanka
Tijdens een wandeling in nationaal park Oulanka in Fins Lapland

2. Lekker actief zijn op het water

Al die meren en rivieren in Finland lenen zich ook uitstekend voor allerlei wateractiviteiten. Huur bijvoorbeeld een houten kano en vaar langs de ruige oevers. Of stap op een supboard en geniet midden op het water van de zon. Wie graag de kracht van de natuur trotseert, stapt in een raft en laat zich samen met een gids en enkele andere avonturiers door de flinke waterstromen meevoeren over de rivieren. Zelf deden wij dit in Ruka – daar kun je tochten maken voor volwassenen, maar ook voor gezinnen met kinderen.

raften in finland
Raften voor gezinnen met Ruka Safaris

3. Hiken met husky’s

Net zoals veel mensen bij Fins Lapland vooral denken aan de winter, doen ze dat ook bij husky’s. En ja, het is een heel bijzondere ervaring om op een hondenslee door de sneeuw te zoeven. Maar ook in de zomer is een bezoek aan een huskyfarm de moeite waard. Je hoort dan alles over de verzorging van de honden. Je kunt zelfs met ze gaan wandelen in het bos of je in een karretje laten voorttrekken – een unieke ervaring. Zelf konden wij er niet op uit trekken met de husky’s, omdat het te heet was. In juni en september kan dit wel.

husky's in de zomer
Ook wij gingen in de zomer op bezoek bij de husky’s

4. Beren spotten

Zoals ik al schreef, kom je in de zomer in Fins Lapland overal rendieren tegen. Andere dieren laten zich wat lastiger spotten, zoals elanden en beren. Als je graag beren wilt zien, kun je terecht in een van de houten observatiehutten, waar je achter glas de bruine beren met hun welpjes in het wild kunt bekijken. Met een beetje geluk komen ze nieuwsgierig bij de hut snuffelen. Je kunt er zelfs een hele nacht doorbrengen. Dat vergeet je echt nooit meer!

beren spotten
De hut waar ik beren spotte in Fins Lapland

5. Finse picknicks

Wat alle activiteiten in Fins Lapland nog leuker maakt, is de Finse picknick waarmee je ze kunt combineren. Op heel veel plekken in Fins Lapland zijn namelijk laavu’s (half overdekte kampvuurplekken) en kota’s (hutten) gemaakt, die alleen te bereiken zijn via een wandel-, fiets- of kano-/rafttocht. Of je gids het nu voor je doet of je zelf je eigen picknick verzorgt, Finse koffie uit zo’n zwartgeblakerde ketel smaakt altijd heerlijk in de buitenlucht.

oulanka nationaal park
Koffiepauze tijdens een wandeling in nationaal park Oulanka

Met een beetje geluk kun je zelfs letterlijk proeven van de wildernis. Zo konden wij tijdens een koffiepauze bij het raften wat bosbessen en oranje bosframbozen plukken. En aan het einde van de zomer schieten de paddenstoelen overal uit de grond. Het is echt een aanrader om met een wildernisgids op pad te gaan om te leren welke vruchten en paddenstoelen je kunt plukken en eten. Maar je kunt ook gewoon binnenstappen bij een restaurant waar ze met lokale ingrediënten koken. Die ingrediënten komen dan gegarandeerd rechtstreeks uit het bos.

paddenstoelen zoeken in Finland
Onze gids wist feilloos de beste paddenstoelen en bessen te vinden

6. Heel veel zonuren

Een deel van de zomer gaat de zon helemaal niet onder in Fins Lapland. Ik vond dat heerlijk: het gaf me extra energie en tijd om van de Finse natuur te genieten. Dankzij al die zonuren kan het in Fins Lapland ’s zomers ook 25 graden of warmer worden. Op die warme dagen kun je het beste doen wat de Finnen zelf (en de rendieren) ook doen: afkoelen in de schone rivieren en meren.

Ga je in de nazomer naar Fins Lapland en wordt het ‘s avonds weer wel donker? Dan heeft dat ook zo zijn voordelen: je wordt dan getrakteerd op prachtige pastelkleurig luchten als de zon laag staat en het kan zelfs gebeuren dat het noorderlicht zich na het vallen van de duisternis al laat zien.

meer in vuokatti finland

7. Ontspannen in de sauna

Na een actieve dag in de Finse natuur is het tijd om te ontspannen in een Finse sauna. Dat hoort er echt bij in Finland. In alle vakantiewoningen waar wij verbleven tijdens onze zomervakantie in Fins Lapland, hadden we een sauna. Zou er een verband zijn tussen deze Finse uitvinding en het feit dat de Finnen in 2022 opnieuw zijn uitgeroepen tot het gelukkigste volk op aarde? Wij vinden het in ieder geval zo heerlijk, dat we inmiddels zelf een Finse sauna thuis hebben. Maar de frisse duik in een Fins meer die er eigenlijk wel een beetje bij hoort, daarvoor zullen we toch echt moeten wachten tot we weer een keer in Finland zijn.

sauna vuokatinmaa
Vanuit deze sauna konden we zelfs de zon zien ondergaan boven het meer

Rechtstreeks vanaf Rotterdam The Hague Airport

Zijn dit voor jou ook goede redenen om je zomervakantie een keer in Fins Lapland te willen doorbrengen? Dan kan ik je na onze eigen ervaring echt aanraden om eens te kijken bij de reizen van Lapland-specialist Voigt Travel. Bij de reis die wij via deze reisorganisatie boekten, zat een rechtstreekse vlucht van Rotterdam The Hague Airport naar Rovaniemi. Die bracht ons in drie uur naar de poolcirkel. Daarnaast omvatte de pakketreis onze huurauto, alle accommodaties en enkele activiteiten.

Een van de mogelijke reizen is deze 8-daagse Puur Natuur fly & drive. Daarbij verblijf je in een traditioneel rood huis in Ruka, midden in de bossen en direct aan een meer. Ruka is ook de plek van waaruit ik ging beren spotten, ging wandelen in nationaal park Oulanka en ging raften. De mensen waren er enorm gastvrij en het eten was er fantastisch! Ik heb echt hele warme herinneringen aan deze plek.

Wil je langer genieten van de zomer in Finland? Kijk dan eens naar deze familiereis die wij zelf maakten. Deze reis combineert de zomer in Fins Lapland met een verblijf in Midden-Finland. Ook heel mooi!

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.