elyly excursie in finland

Met een eLyly over het bevroren Saimaa-meer

Tijdens onze voorjaarsvakantie in het Finse merengebied kwamen we erachter dat je in Zuid-Finland een heleboel leuke, winterse activiteiten kunt ondernemen. Zo gingen we skiën, schaatsen en ijsvissen. Maar we deden ook iets waarvan we nog nooit eerder hadden gehoord: we gingen met een eLyly het ijs op. Een eLyly is een elektrische step op een rupsband, waarmee je lekker door de sneeuw kunt rijden. Samen met gids Arto hadden we een ontzettend leuke middag. Hieronder vertel ik er alles over.

Kleden tegen de kou

Van tevoren kregen we van onze gids Arto een mailtje met alle nodige informatie. We zouden elkaar treffen op Sahanlahti Resort, waar we ook verbleven. Dat was dus alvast lekker makkelijk. Verder hoefden we ons geen zorgen te maken dat het te moeilijk zou zijn: als we konden fietsen, konden we ook op de eLyly. Wel moesten we warme kleren aantrekken, want het kon flink koud zijn op het meer zo zonder beschutting. Om goed op de stepjes te kunnen staan, moesten we stevige schoenen of snowboots aantrekken, maar wel zonder spikes. Tegen de koude wind in je ogen konden we eventueel nog een skibril of zonnebril meenemen.

Ga jij ook naar deze regio of wil je er meer over weten? Bekijk dan dit Stralend Finland Magazine Savonlinna en het Saimaameer in Zuid-Finland. Daarin vind je al mijn tips over dit deel van Finland handig bij elkaar. in één pdf-bestand

Wat is een eLyly?

Op het afgesproken tijdstip troffen we Arto aan de rand van het bevroren Saimaa-meer. Hij gaf ons eerst allemaal een helm en droeg zelf een paar ijspriemen om zijn nek, al was het ijs op het meer zo diep dat we echt niet bang hoefden te zijn om in een wak terecht te komen. Voor als het ijs op het meer niet stevig genoeg is, heeft Arto een route door de besneeuwde bossen rondom het meer achter de hand.

Daarna vertelde Arto eerst iets over het idee achter de eLyly. Het is een nog relatief nieuwe uitvinding, die bedoeld is voor mensen die er graag in de winter op uit trekken in de natuur, maar dan wel zonder het lawaai dat bijvoorbeeld een sneeuwscooter maakt. De stepjes zijn grotendeels gemaakt van hout uit Finland. De naam eLyly is afkomstig van de allereerste ski, die in Noord-Europa werd uitgevonden in dezelfde periode dat de Inuit de sneeuwschoen uitvonden. Deze ski’s waren vrij breed en de ene was korter dan de andere. De lange ski was bedoeld om op te glijden en de kortere om mee af te zetten. Die was dus ook ruw gemaakt van onderen, door middel van een stuk dierenhuid. De lange ski werd juist ingevet met dierlijk vet, net zoals ski’s nu nog worden gewaxt. De langere ski heette lyly.

Instructies en oefenen

Daarna vertelde Arto ons hoe we de eLyly moesten gebruiken. Aan het stuur zat een klein gashendeltje. Maar het belangrijkste was nog wel hoe je je gewicht verdeelde over de step. Rijden op de eLyly gaat het makkelijkste als je ontspannen rechtop kunt staan. Maar ja, dan moesten we wel eerst nog even oefenen en gewend raken aan de bewegingen van de step.

elyly excursie in finland

Het meer op

Eerst ging het nog een beetje met horten en stoten, maa al gauw ging het steeds soepeler. En toen de rechte stukken eenmaal niet zo moeilijk meer waren, was het tijd om te gaan oefenen met bochtjes. Arto ging mee op een sneeuwscooter en was altijd in de buurt als we hem even nodig hadden voor wat extra hulp.

elyly excursie in finland

De sneeuwomstandigheden waren die dag niet optimaal, omdat het een paar dagen ervoor kort had geregend en die laag water daarna weer was opgevroren. Arto vertelde enthousiast hoe heerlijk het is om moeiteloos door een laag zachte poedersneeuw te glijden op een eLyly. Maar ook onder deze wat moeilijkere omstandigheden hadden we het prima naar ons zin. Het zonnetje hielp daar ook bij.

Tijd voor een pauze

Onderweg maande Arto ons midden op het meer om even te stoppen. Hij had iets lekkers bij zich: een thermosfles vol warme bessenlimonade. Terwijl we hiervan genoten, vertelde hij wat meer over dingen die het Saimaa-meer zo uniek maken. Bijvoorbeeld dat het op drie na grootste meer van Europa is (en het grootste meer van Finland). Het valt op de kaart alleen veel minder op dan andere meren. Het is namelijk een aaneengesloten gebied van water, maar wel met ook veel landtongen en eilandjes.

elyly excursie in finland

In het Saimaa-meer leeft een unieke zeehondensoort: een ondersoort van de ringelrob die zich heeft aangepast aan het leven in zoet water. In de winter leven de zeehonden onder het ijs. Ze hebben speciale klauwen om van onder af een gat in het ijs te maken om (ongeveer eens in de 20 minuten) adem te kunnen halen. Wij waren in februari bij het Saimaa-meer en in die tijd van het jaar maken de zeehonden een soort grotten in hopen sneeuw langs de oevers om hun jongen in te krijgen.

Verder liet Arto ons nog zien hoe er hier gevist wordt: vissers spannen een net onder water tussen twee gaten die ze in het ijs maken. Eens in de zoveel tijd komen ze kijken wat voor vangst er in het net zit.

Terug naar Sahanlahti

Daarna was het tijd om terug te gaan naar ons vertrekpunt. We hadden helemaal niet in de gaten gehad hoe de tijd voorbij was gevlogen en het begon al een beetje te schemeren. Met rode wangen van de frisse buitenlucht leverden we onze spullen weer in bij Arto.

Ook op pad met de eLyly?

Lijkt het jou ook wel leuk om tijdens een wintervakantie in Zuid-Finland op pad te gaan met een eLyly? Op deze website vind je alle informatie over alle leuke winteractiviteiten die je met Arto kunt gaan doen. Of bekijk eerst deze video die ik maakte tijdens onze excursie en andere activiteiten die we in de voorjaarvakantie ondernamen (en abonneer je als je in de toekomst meer reisvideo’s uit Finland wilt zien). Op de website van Visit Saimaa vind je nog veel meer ideeën voor leuke activiteiten – zowel in de winter als in de zomer.

Wil jij ook op vakantie naar het mooie Finse merengebied in de winter? Bekijk dan deze mooie reizen van Voigt Travel. Hierbij reis je met het vliegtuig of met de ferry naar Finland. Zelf kozen wij ervoor om deze keer met de boot naar Finland te gaan: we voeren met Finnlines van Travemünde naar Helsinki en terug. Hoe dat beviel, lees je hier.

Wij werden uitgenodigd om deze reis te maken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.