In Noord-Lapland, z’n 250 km boven de poolcirkel, ligt een bijzonder resort. Kakslauttanen Arctc Resort is een familiebedrijf en de kans is groot dat je eigenaar Jussi tijdens je verblijf tegenkomt en dat hij even een praatje met je komt maken. (Alleen zal hij je nooit vertellen hoe oud hij is, want naar eigen zeggen is hij de jongere broer van de Kerstman en heeft hij geen leeftijd.) Toch is het tegelijkertijd een heel groot resort met bizar veel voorzieningen en mooie accommodaties (het bestaat zelfs uit twee delen: West en East Village). Mijn mond viel er af en toe van open! Nog bijzonderder: in Kakslauttanen is het ook eind maart nog Kerstmis en kun je altijd het noorderlicht zien, zelfs overdag. Hoe dat zit, vertel ik je hieronder.
- Bekijk hier mijn top 10 mooiste plekken in Finland
- Hier vind je tips over wat je kunt doen in Finland en hier reisgidsen voor Finland
- Kijk hier voor adresjes om te overnachten in Finland
- Lees hier over de mogelijke routes naar Finland
- Hier verzamel ik mooie reizen naar Finland van verschillende reisorganisaties en hier actuele kortingen en gratis extra’s
Jussi’s glazen iglo’s
Het is nu moeilijk voor te stellen, maar oorspronkelijk waren er maar weinig toeristen in de winter naar Fins Lapland op vakantie wilden. Zomervakantie in Fins Lapland was veel populairder. Het was in die tijd, de zomer van 1973 om precies te zijn, dat Jussi ging vissen in Utsjoki, het noordelijkste dorpje van Finland. Op de terugweg naar zijn huis in Midden-Finland kwam hij zonder benzine te staan. Er zat niets anders op dan zijn tentje op te zetten in de wildernis langs de weg van noord naar zuid. Waar was hij eigenlijk? Het bleek Kakslauttanen te zijn.
Hij kan het niet echt verklaren, maar Jussi voelde zich meteen thuis in Kakslauttanen. Eerst bracht hij er een hele zomer door in een tent en daarna bouwde hij een kleine blokhut. Hij genoot van de schone lucht en het schone water dat je zo uit de beken kunt drinken, en van de koude winters en de aangenaam warme zomers. Om nog meer mensen van deze plek te laten genieten, begon Jussi een café waar mensen die onderweg waren even konden uitrusten. Zo begon zijn favoriete plekje uit te groeien tot het huidige Kakslauttanen Arctic Resort.
Het noorderlicht liet zich regelmatig zien in Kakslauttanen. Dan ritsten mensen hun slaapzak open, gingen buiten staan kijken en kwamen vervolgens door en door koud terug in een koud bed. Het kwam zelfs regelmatig voor dat mensen maar in de sauna gingen liggen, omdat ze het zo koud hadden gekregen. Dat moest toch anders kunnen, dacht Jussi. Zo ontstond het idee van de glazen iglo’s, waarin je binnen zou kunnen blijven en toch het noorderlicht zou kunnen zien. Glazen iglo’s bestonden toen nog helemaal niet in Finland, dus mensen verklaarden Jussi in eerste instantie voor gek. Maar de luchtfoto die Jussi van de iglo’s maakte toen ze klaar waren, ging de hele wereld over. Drones waren er nog niet, dus de foto is vanuit een hijskraan genomen. Hij werd gebruikt door grote bedrijven zoals Finnair en gaf het wintertoerisme naar Fins Lapland een enorme boost. En het aantal gasten dat naar Kakslauttanen kwam natuurlijk ook.
Je kunt nog steeds in deze oorspronkelijke, allereerste glazen iglo’s komen slapen bij Kakslauttanen Arctic Resort. Deze glazen iglo’s in Kakslauttanen West Village zijn onlangs nog gemoderniseerd: ze hadden al een eigen toilet, maar hebben nu ook een douche en sauna.


Kelo-Glass Iglo
Maar Jussi zit niet stil en heeft nog steeds regelmatig nieuwe ideeën voor zijn resort. Een van de nieuwere accommodaties van Kakslauttanen Arctic Resort zijn de Kelo-Glass Igloos – en daar mochten wij in slapen. Deze prachtige vakantiewoningen combineren een traditionele Finse blokhut van Kelo-hout met een uitbouw in de vorm van een glazen iglo. Dankzij die combinatie heb je het perfecte uitzicht én veel voorzieningen zoals een eigen keuken, badkamer met sauna en woon-/slaapkamer met openhaard.
Zo troffen wij onze Kelo-Glass Iglo aan – wat was hij mooi!

Meteen maar even binnen kijken natuurlijk 🙂


Ook de inrichting vonden we erg mooi. Het is dan ook niet zomaar een interieurtje… Jussi laat elk jaar vaklieden (vrienden en andere mensen uit dit deel van Finland) komen om bijvoorbeeld voor het nodige textiel te zorgen. Timmerlieden maken meubels en kunstenaars maken kunstwerken, maar bijvoorbeeld ook lampen van rendierleer en geweien. Deze schommelstoel werd al gauw mijn favoriete plekje om te zitten als we even geen winterse avonturen aan het beleven waren. En zie je dat kastje op de muur? Dat is het noorderlichtalarm, dat begint te piepen als het noorderlicht te zien is. Zo kun je rustig slapen zonder bang te zijn om iets van het spektakel te missen.

Op bezoek bij de Kerstman
Maar veel tijd om in de schommelstoel te zitten hadden we niet. We hadden namelijk een heel bijzondere afspraak: met de Kerstman! Bij Kakslauttanen Arctic Resort kun je ook ver na kerst (het was inmiddels eind maart) op bezoek bij de Kerstman. Een elf kwam ons halen bij de receptie en wees ons de weg naar zijn huis.

Onderweg nam ze ons mee naar het gouden huisje dat geluk brengt als je het aanraakt. Kakslauttanen ligt in het deel van Lapland waar goud in de grond zit en als je in de zomer verblijft bij Kakslauttanen Arctic Resort, kun je zelfs op het resort proberen een goudklompje te vinden. Maar nu liepen we verder over de wensbrug (waar je een wens mag doen terwijl je twee handen vol sneeuw omhoog gooit) naar de toren waar de elfen wonen en alle pakjes inpakken.


Eenmaal bij het huis van de Kerstman werden we hartelijk welkom geheten.

De Kerstman nam uitgebreid te tijd om een praatje met ons te maken en we kregen zelfs een cadeautje!


Nog één foto en toen was het toch echt tijd om afscheid te nemen.

Als je in de zomer in Kakslauttanen bent, geniet de Kerstman van een welverdiende vakantie op de Bahama’s, zo vertrouwde hij ons toe. Maar de elfentoren, de wensbrug en het huis van de Kerstman staan wel het hele jaar door hier.
De rest van het resort
Op weg van het huis van de Kerstman naar het restaurant voor het avondeten konden we meteen even rondkijken in Kakslauttanen West Village. Het resort is mooi aangelegd en het is leuk om gewoon wat rond te lopen. Als je dat doet, kom je ook weer kunstwerken tegen van de vrienden en vaklui die Jussi regelmatig uitnodigt om het resort steeds mooier te maken.


De verlichting op het park zit verstopt in deze vogelhuisjes.

Ook het gebouw waarin de receptie en het restaurant waar wij aten is gevestigd, ziet er mooi uit. Het heeft net als onze Kelo-Glass Iglo een eigen glazen koepel die eraan vast is gebouwd.


Eten en drinken
Het ontbijt en diner zijn vooral de momenten waarop je de andere gasten tegenkomt. Het ontbijt wordt geserveerd als buffet en het diner wordt aan tafel geserveerd. Er is elke dag een gewoon menu (met voor elke gang twee mogelijkheden) en een apart Indisch menu, omdat er ook veel gasten uit India verblijven bij Kakslauttanen Arctic Resort. Het lunchbuffet kun je apart bijboeken.

Aangezien je waarschijnlijk volop van de winterse omgeving wilt genieten, is het heel fijn om niet te hoeven nadenken over het eten en geen boodschappen te hoeven doen. Je schuift gewoon aan en smullen maar.



Eerste nacht in de iglo
En zo liepen we na het avondeten best vol van alle eerste indrukken terug naar onze glazen iglo. De zon was al onder, maar het viel ons op hoe lang het daarna nog licht bleef.


Het was dus nog te vroeg om iets van het noorderlicht te zien, maar we waren optimistisch over onze kansen. We kozen daarom niet voor het tweepersoonsbed in de blokhut, maar voor de twee bedden onder de glazen koepel. Die zijn elektrisch verstelbaar, dus we zetten ze een beetje rechtop en wachtten af.

En wat er gebeurde toen het eenmaal goed donker was… Ik heb echt geprobeerd om selectief te zijn bij het kiezen van de foto’s, maar het zijn er toch veel te veel geworden. Vooral toen er een corona van noorderlicht boven ons verscheen waardoor het licht op ons neer leek te dalen, vond ik dat bijna een spirituele ervaring. We hoorden dan ook van een medewerker van het resort dat dit het mooiste noorderlicht was dat zij dit seizoen had gezien. Ik zou zeggen, kijk zelf maar (ook al is het in het echt natuurlijk nog mooier). Ik heb ze op chronologische volgorde laten staan, zodat je een beetje kunt zien hoe het schouwspel zich ontwikkelde.















En hiermee was het nog niet eens afgelopen. We bleven kijken tot onze ogen dichtvielen, en als we dan weer even wakker waren (door het noorderlichtalarm of uit onszelf), zagen we meerdere keren opnieuw het noorderlicht. Wat een waanzinnige nacht!
Op pad met de husky’s
De volgende ochtend liepen we een beetje met kleine oogjes naar het ontbijt. We hadden niet zoveel slaap gehad, maar dat was het dubbel en dwars waard geweest. En zo te zien werd ook dit weer een hele mooie dag.

Na het ontbijt werden we bij de receptie opgehaald voor onze eerste activiteit van vandaag. We gingen op huskysafari en dat begon natuurlijk met instructies.

Maar al gauw gleden we over door het bos en over de sneeuwvlakte.


Onderweg stopten we even zodat de honden konden rusten en wat sneeuw konden happen.


Mooier weer dan dit hadden we ons niet kunnen wensen.


Na afloop wilden de honden heel graag nog even lekker knuffelen. Ze leken er echt van te genieten.


En natuurlijk stond er, zoals zo vaak bij excursies in winters Finland, een beker warm bessensap voor ons klaar.

Altijd noorderlicht?
Aan het begin van deze blogpost schreef ik dat je bij Kakslauttanen Arctic Resort altijd het noorderlicht kunt zien. Maar dat kan toch helemaal niet? Het noorderlicht is een natuurverschijnsel. Om het te kunnen zien, ben je afhankelijk van genoeg zonneactiviteit en een donkere, onbewolkte hemel. Dat zijn geen dingen die we als mens kunnen controleren. Hoe zit dat dan?
Nou, ik vertelde je ook dat Kakslauttanen Arctic Resort ontzettend veel voorzieningen heeft, zoveel zelfs dat mijn mond er af en toe van openviel. Dat was ook zo toen ik hoorde dat het resort zelfs een eigen planetarium heeft. Daar kun je (tegen betaling) een voorstelling komen bekijken over het noorderlicht, met mooie beelden én een uitleg over de wetenschap achter het noorderlicht en mythes die eromheen hangen. Vandaar dus dat het hier wel mogelijk is om, in een grote koepel, het noorderlicht op elk gewenst moment ‘aan te zetten’.


Bij het planetarium staat ook de Igloo Tower van het resort. Toegang is inbegrepen bij een kaartje voor de noorderlichtvoorstelling.


Ook zijn hier de designwinkel en de gratis toegankelijke kunstgalerie van Kakslauttanen Arctic Resort gevestigd. Het resort heeft zelfs een eigen brouwerij en destilleerderij.



Uitstapjes in de omgeving
Die avond was het bewolkt en konden we dus bijslapen. De volgende dag stapten we in onze huurauto om iets van de omgeving te gaan zien. In een andere blogpost vertel ik je over de bezienswaardigheden in Noord-Lapland die we tijdens deze reis hebben bekeken.




Aurora-sledetocht
Maar we waren ’s avonds op tijd weer terug, want we gingen nog iets bijzonders doen. Hoewel het al de hele middag behoorlijk bewolkt was, gingen we per rendierslee op zoek naar het noorderlicht. Zouden we nog een keer geluk hebben? We rekenden nergens op. We hadden tenslotte al zoveel geluk gehad.

Of zagen we daar in de verte toch voorzichtig wat van het groene schijnsel verschijnen?


Halverwege werden de sleeën vastgezet en konden we even opwarmen in een lavvu.


Maar lang bleven we niet binnen, want kijk eens!

Het zag er tussen de bewolking door heel anders uit dan eerder bij heldere hemel. Maar ook dit was mooi! Na terugkomst bij onze Kelo-Glass Igloo kropen we dus weer in de bedden onder de glazen koepel.


Dat is nog eens fijn in slaap vallen…

Op pad in nationaal park Urho Kekkonen
De volgende dag gingen we er weer op uit – maar we bleven wel dicht bij ‘huis’. Kakslauttanen Arctic Resort ligt namelijk aan de rand van nationaal park Urho Kekkonen, het op één na grootste nationale park van Finland. Met twee paar sneeuwschoenen van het resort in de auto reden we in ongeveer 10 minuten naar Kilopää, een van de toegangspoorten van dit nationale park. In een andere blogpost lees je alles over de prachtige sneeuwschoenwandeling die we daar maakten.


Het was een wandeling met een flinke klim erin, dus de sauna in onze Kelo-Glass Igloo voelde die avond nog lekkerder dan eerder.

Ook naar Kakslauttanen Arctic Resort?
Daarmee zat ons verblijf in Kakslauttanen erop. De volgende dag reden we met onze huurauto in ongeveer 3 uur terug naar Rovaniemi, waar we de nachttrein naar Helsinki namen. Maar je kunt ook vliegen op Ivalo – dat ligt maar een half uur rijden van Kakslauttanen.
Op de website van Kakslauttanen Arctic Resort vind je alle accommodaties en de activiteiten die je er in verschillende jaargetijden kunt ondernemen. In de zomer kun je bijvoorbeeld gaan wandelen en fietsen, maar ook vissen en goud zoeken. In de nazomer kun je met een gids bessen of paddenstoelen gaan plukken. En de herfstkleuren in Lapland schijnen echt prachtig te zijn. Het lijkt ons dus zeker de moeite waard om Kakslauttanen ook in andere jaargetijden te leren kennen. En ook met een blauwe lucht is het uitzicht in de glazen iglo’s de moeite waard.

Hoera! Mijn reisgids met al onze tips voor Zuid-Finland is nu verkrijgbaar. Binnenkort komt ook mijn reisgids over Fins Lapland uit.




Wij werden uitgenodigd om te verblijven bij Kakslauttanen Arctic Resort en daarover te schrijven op Stralend Finland.
Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.