vakantiehuis vuokatinmaa

5 redenen om (ook) in de zomer naar Fins Lapland te gaan

Fins Lapland is al jarenlang een populaire bestemming in de winter. Dat het ook in de zomer een heerlijke vakantiebestemming is, weten minder mensen. Ik probeerde het uit en was meteen weg van Finland in de zomer. Dit zijn mijn 5 redenen om (ook) in de zomer op vakantie naar Noord-Finland te gaan.

1. Het buitenleven in Finland

In Finland is alle ruimte voor outdoor-activiteiten. Zelf ondernam ik de volgende activiteiten, waarover je meer kunt lezen als je even doorklikt:

IJsmeer in Finland

2. De vriendelijkheid van de Finnen

Het is niet zo dat mensen in Denemarken, Noorwegen of Zweden niet vriendelijk tegen me zijn. Integendeel. Toch voelde er iets anders in Finland. Alsof de gidsen helemaal niet aan het werk waren toen ik met ze op pad was, maar gewoon deden wat ze het liefste deden – en dat ik toevallig het geluk had dat ik welkom was om mee te gaan. Het zal ongetwijfeld persoonlijk zijn, maar de gastvrijheid die ik bij Ruka Safaris heb ervaren, is voor mij meteen een van de grote pluspunten van Finland.

Gidsen van Ruka Safaris in Finland

3. De Finse sauna

Ik hou van sauna en in Finland is je vakantiedag eigenlijk niet compleet zonder saunabezoek. Alle vakantiewoningen waar ik in Fins Lapland heb verbleven, hadden een eigen sauna – wat een heerlijke luxe! Ik deed zelfs een keer aan saunayoga. Maar er is ook speciaal saunabier, dat trouwens ook prima smaakt in de hottub die er vaak ook is. Durf jij af te koelen met een duik in het meer?

Sauna in Finland

4. Goede bereikbaarheid

Met Voigt Travel kun je ook in de zomer rechtstreeks vanuit Nederland naar Rovaniemi vliegen. Je zit dan nog maar enkele uren rijden van populaire Finse vakantieregio’s als Ruka-Kuusamo en Salla. Maar rijd niet te snel weg uit Rovaniemi: je bevindt je hier pal op de Poolcirkel en dat is toch wel even een foto waard. Ook niet vergeten: Rovaniemi is de officiële luchthaven van de Kerstman, die hier vlakbij in Santa Village woont. Op het vliegveld, dat het hele jaar door in kerststemming is, kun je zelfs een stempel in je paspoort krijgen met de tekst Santa’s official home airport. Grappig toch?

5. De dieren in Noord-Finland

Hoe vaak je ze ook hebt gezien, het blijft leuk om rendieren zomaar langs de weg te zien lopen. Tijdens een bezoek aan het rendierpark in Salla kwamen we zelfs oog in oog te staan met een prachtig wit rendier. Helemaal bijzonder is het om beren te gaan spotten. Ook elanden en veelvraten kun je tegenkomen in Fins Lapland. En hoewel vogels minder mijn ding zijn, vond ik de auerhoen die zomaar langs de weg een paringsdans uitvoerde ook erg apart.

Beren spotten in Finland

Onze fly&drive-vakantie in Finland

Wil je eens meekijken hoe zo’n zomervakantie in Finland er dan precies uit kan zien? Kijk dan zeker even naar het reisverslag van onze fly&drive Finland in de zomer. Dat deden we met onze drie tieners en we hadden een onvergetelijke tijd. De complete route, alle accommodaties en al onze uitstapjes vind je in deze blogpost over onze zomervakantie in Finland.

Extra tip: rondreis naar Zweden en Noorwegen

Hoe verleidelijk het ook is om je hele zomervakantie in Finland te blijven, het is ook een goed idee om bij je rechtstreekse vlucht naar Lapland ook een huurauto of camper te boeken en er een rondreis door het Arctische noorden te maken. Het mooiste is (volgens de ervaringsdeskundigen die ik sprak) om in Finland te beginnen en van daar door Zweden naar Noorwegen te rijden. Je ziet het landschap dan voortdurend veranderen: van uitgestrekte bossen naar heuvellandschap en tenslotte bergen en fjorden. Onderweg kun je bijvoorbeeld Kiruna of Abisko aandoen, een prachtige treinreis naar Narvik maken of de Noordkaap bezoeken. Terugvliegen na zo’n fly & drive-vakantie naar Lapland kan niet alleen vanuit Rovaniemi, maar ook vanuit een andere plek (in 2017 was dit Tromsø in Noorwegen en in 2018 Skellefteå in Zweden). Zelf combineerde ik mijn eerste bezoek aan Noord-Finland met een stedentrip Tromsø en een rondreis door Noord-Noorwegen vanuit die stad.

Krijg je al zin om Finland in de zomer te leren kennen? Voor een voorproefje van Ruka-Kuusamo bekijk je deze video die ik maakte van mijn dagen in Fins Lapland.

Ik werd uitgenodigd om Fins Lapland te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.