Finland in de lente

In de lente naar Lapland: een aanrader volgens de inwoners van Rovaniemi

De meeste mensen gaan in de winter naar Fins Lapland. Bij Lapland denken ze toch aan dat sprookjesachtige plaatje met een dik pak sneeuw, husky’s, rendieren en de Kerstman. Zelf gingen wij juist twee keer in de zomer naar Finland, waarvan één keer in de zomer naar Lapland. Ook dat was een geweldige ervaring. Dus wat is nou de beste tijd om naar Lapland te gaan? Die vraag is niet zo 1-2-3 te beantwoorden. Maar de inwoners van Rovaniemi in Lapland hebben wel een suggestie voor je. Wat denk je van de lente?

Lente in Lapland betekent licht

April is de tijd waarin de winter ten einde komt. Na donkere maanden – afgezien van het noorderlicht dan – neemt het licht het over boven de poolcirkel. En omdat er nog wel sneeuw ligt, profiteer je dubbel van elke zonnestraal. Het zonlicht wordt namelijk gereflecteerd door de sneeuw. Als je het aandurft, zou je zelfs kunnen overwegen om je eerste duik van het jaar te nemen – ook al zul je daar wel een open plek in het ijs voor moeten opzoeken.

Als je geluk hebt, kun je in de lente zelfs van twee walletjes eten. De dagen worden namelijk wel langer, maar als het eenmaal donker wordt, heb je nog steeds kans om het noorderlicht te zien. Net zo lang tot de middernachtszon het heeft overgenomen en het ‘s nachts niet meer donker wordt. Ook heel mooi om mee te maken!

Wandelen over de sneeuw

In het voorjaar naar Lapland gaan heeft nog een praktisch voordeel. Overdag is het dan gemiddeld zo’n 5-15 graden – als je op een beschut plekje in de zon zit, kan het zelfs voelen als 20 graden. Maar ‘s nachts is het nog frisjes en vriest het vaak nog. Hierdoor krijgt het pak sneeuw dat er nog ligt een stevige korst, waarover je goed kunt wandelen – ook op plekken waar je op andere momenten in het jaar niet kunt lopen. Wat denk je van een wandeling door een bevroren moeras?

Ook activiteiten zoals een huskysafari of rit met een sneeuwscooter zijn nog steeds goed mogelijk. Je hebt het alleen veel minder koud als de zon schijnt. Misschien wil je zelfs wel een ijsje eten na afloop!

rovaniemi in de zomer

De Finse natuur wordt wakker

Over ijs gesproken: in april/mei breekt ook het ijs in de rivieren Ounasjoki en Kemijoki open. En het lijkt wel alsof daarmee alles weer wakker wordt. Bloemen en planten laten zich weer steeds meer zien van onder de sneeuw en rendieren krijgen kalfjes. Dat maakt het voorjaar tot een extra mooie tijd om een bezoekje te brengen aan Fins Lapland.

Finland in de lente

Zou jij overwegen om in de lente naar Lapland te gaan?

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.