IJsvissen in Finland: rustgevende activiteit op het Saimaameer

Tijdens onze wintervakantie in Zuid-Finland gingen we ijsvissen in nationaal park Linnansaari vanuit Oravi. Gids Niko ging met ons op pad en liet ons op zijn telefoon alvast foto’s zien van vissen die hij eerder had gevangen tijdens het ijsvissen. Dat beloofde wat! Maar eerst moesten we ons maar eens warm aankleden, want ijsvissen is ook: lang stil zitten op het ijs, waar de wind vrij spel heeft. Gelukkig hadden ze bij activiteitencentrum SaimaaHoliday Oravi alles wat we nodig hadden.

Warme kleren

Op zich hadden we ons wel al warm aangekleed voor deze excursie. Maar het kan altijd beter. Nadat we ons hadden gemeld, vroeg Niko of we misschien een warm overall wilden aantrekken voordat we het ijs op zouden gaan. Dat wilden we wel, want in het verleden heb ik gemerkt dat die overalls je echt heerlijk warm houden. Ook vroeg Niko of onze schoenen of snowboots wel goed waterdicht waren. Even dacht ik: Hoezo, we gaan toch niet nat worden? Maar toen hij aanbood dat we waterdichte laarzen konden lenen, namen we dat aanbod toch maar aan. Hij zou het vast niet voor niets vragen…

Achter de sneeuwscooter

Zo liepen we al snel warm ingepakt achter Niko aan naar buiten. Daar stond het vervoermiddel waarmee hij ons het bevroren meer op zou brengen al klaar: een sneeuwscooter met een slee erachter. Op de bankjes van de slee lagen dekentjes klaar om op te zitten en over onze benen te leggen. En helmen, want die moesten we wel op voor de rit over het meer. Helemaal achter in de slee lagen de spullen die we nodig zouden hebben voor het ijsvissen. Maar daarover zouden we later uitgebreid te horen krijgen.

Hoe gaat ijsvissen?

Na een tijdje sneeuwscooteren zette Niko de slee stil. We waren aangekomen op de eerste plek waar we onze hengels zouden uitgooien, midden op het meer. Niko pakte alle benodigdheden uit de slee en deed het eerst stap voor stap voor.

 • Eerst zet je de ijsboor zachtjes op het ijs.
 • Draaien maar! Dit is nog best een aardige workout, want het ijs is behoorlijk dik.
 • Als je erdoorheen bent, haal je de boor eerst nog een paar keer op en neer.
 • Daarna schop je de sneeuw en het ijsschaafsel dat zich rondom het gat heeft verzameld opzij – van daar die waterdichte schoenen dus.
 • Met een ‘zeefschepje’ haal je de laatste restjes sneeuw en ijs uit het gat, zodat het helemaal vrij is om de lijn en eventueel gevangen vis door te laten.
 • Dan pas is het tijd om je hengel te pakken. Of eigenlijk je hengeltje, want de hengels die gebruikt worden voor het ijsvissen zijn heel klein.
 • Niko hielp ons om wat wormpjes aan het haakje te doen.
 • In de winter liggen de vissen vooral op de bodem, dus moesten we de lijn eerst helemaal laten zakken tot op de bodem.
 • Daarna moesten we hem weer een klein stukje ophalen.
 • Bijna klaar: eerst de lijn nog een paar keer met grote halen op en neer bewegen om de aandacht van de vissen te trekken.
 • En dan… is het afwachten geblazen. Je kunt helemaal stil zitten, of de hengel een heel klein beetje op en neer bewegen.
 • Af en toe kun je hem even helemaal ophalen, om te kijken of het aas er nog aan zit.

Ga jij ook naar deze regio of wil je er meer over weten? Bekijk dan dit Stralend Finland Magazine Savonlinna en het Saimaameer in Zuid-Finland. Daarin vind je al mijn tips over dit deel van Finland handig bij elkaar. in één pdf-bestand

Zelf ijsvissen

We waren er klaar voor en gingen zelf aan de slag. Niko had meerdere boren bij zich en tussen de gaten hielden we een paar meter afstand – hoewel het ijs zo dik was dat je echt niet bang hoefde te zijn dat je erdoorheen zou zakken.

Ik heb eigenlijk niets met vissen, maar ik vond het wel heerlijk rustgevend om, nadat de workout van het boren achter de rug was, in stilte naar mijn hengeltje te kijken. Om ons heen hoorde je de wind door de bomen ruisen en verder eigenlijk niets.

Ik vond het niet eens zo heel erg dat we niets vingen, al was het natuurlijk wel leuk geweest om dat ook mee te maken.

Pauze bij het kampvuur

Nadat we het ijsvissen op twee plekken hadden geprobeerd, nam Niko ons mee naar een plek om op te warmen. Hij maakte een vuurtje en legde wat worstjes en Karelische pasteitjes op de roosters. Voor daarbij was er lekkere warme bessenlimonade.

Eigenlijk zaten onze buikjes hiermee wel vol, maar Niko nodigde ons ook nog uit om mee te lopen naar het café, waar we als toetje nog warme chocolademelk en een pannenkoek met jam en slagroom kregen.

Nog één poging

We waren weer helemaal warm en opgeladen. Tijd om naar de laatste plek te sneeuwscooteren. Zouden we hier dan wel geluk hebben? Helaas, ook hier wilden de vissen niet bijten. Toch vond ik het ijsvissen erg leuk om een keer gedaan te hebben – heel rustgevend en de picknick onderweg was lekker en gezellig.

Ook ijsvissen in Finland?

Lijkt het jou ook leuk om te gaan ijsvissen in Finland? Dan hoef je daar dus niet helemaal voor naar Fins Lapland (waar Maarten ging ijsvissen in Sea Lapland). Deze excursie deden we tijdens onze voorjaarsvakantie in Zuid-Finland, bij het Saimaameer. Op de website van Visit Saimaa vind je nog veel meer ideeën voor leuke activiteiten – zowel in de winter als in de zomer.

Wil je zien welke activiteiten wij uitkozen? Bekijk dan ook even deze video (en abonneer je als je in de toekomst meer reisvideo’s uit Finland wilt zien).

Wil jij ook op vakantie naar het mooie Finse merengebied in de winter? Bekijk dan deze mooie reizen van Voigt Travel. Hierbij reis je met het vliegtuig of met de ferry naar Finland. Zelf kozen wij ervoor om deze keer met de boot naar Finland te gaan: we voeren met Finnlines van Travemünde naar Helsinki en terug. Hoe dat beviel, lees je hier.

Wij werden uitgenodigd om deze reis te maken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.