helsinki card

Verken Helsinki met de Helsinki Card voor OV en bezienswaardigheden

Toen ik voor het eerst naar Helsinki ging (in 2017), had ik van tevoren drie dingen geregeld: mijn vlucht, mijn hotel en een Helsinki Card. Ik was toen voor mijn werk in Helsinki en aangezien ik dat wilde combineren met zoveel mogelijk van de stad zien, stonden me drukke dagen te wachten. Al snel bleek dat het gemak van de Helsinki Card het me dubbel en dwars waard was. Dus toen wij onlangs met zijn tweeën een lang weekend naar Helsinki gingen, stond voor mij meteen vast dat ik naast vlucht en hotel ook weer een Helsinki Card wilde. Hieronder vertel ik waarom ik deze kaart zo de moeite waard vind.

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Helsinki kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

Varianten van de Helsinki Card

De Helsinki Card is er voor 1, 2 en 3 dagen. Wanneer de kaart ingaat, bepaal je zelf: je moet namelijk zelf achterop een startdatum en -tijd invullen. Vanaf dat moment is de kaart dan 24, 48 of 72 uur geldig.

Maar er is nog iets waar je uit kunt kiezen. Je kunt namelijk kiezen voor een Helsinki Card City, die geldig is voor zones A en B van het openbaar vervoer in Helsinki, of voor de Helsinki Card Region, die geldig is voor zones A, B en C. Hier lees je meer over hoe het openbaar vervoer in Helsinki werkt. Zone C heb je bijvoorbeeld nodig om met het openbaar vervoer van en naar het vliegveld te reizen (Vantaa), of naar Espoo en verder naar nationaal park Nuuksio.

De meeste bezienswaardigheden in Helsinki liggen in zone A en B. Daar staat tegenover dat een Helsinki Card Region niet zo heel veel meer kost dan een Helsinki City Card. Wij kozen daarom voor het gemak van de Helsinki Card Region voor 3 dagen: van vrijdagmiddag toen we aankwamen in Helsinki, tot maandagmiddag toen we met de trein terug naar het vliegveld reden. Zo konden we op zondag ook nog mooi de Finse natuur in per openbaar vervoer.

Oh ja, ook goed om te weten: de ferry naar Suomenlinna maakt ook deel uit van het openbaar vervoer in Helsinki. Hiervan mag je dus ook gebruikmaken met een Helsinki Card.

helsinki card

Rondrit, rondvaart en rondwandeling met de Helsinki Card

De vorige keer dat ik in Helsinki was, was in januari. De rondvaart die is inbegrepen bij de Helsinki Card is in de winter niet beschikbaar. Maar ik kon wel mee met de rondrit door de stad per dubbeldekkerbus (de Panorama Sightseeing Bus Tour). De bus vertrok vanaf Esplanadi en de rit was een hele handige manier om ook enkele bezienswaardigheden te zien die wat verder buiten het centrum liggen, zoals het Sibelius-monument en het Olympisch Stadion. Een tussenstop bij de Rotskerk was ook inbegrepen (en toegang tot deze bijzondere kerk zit ook in de Helsinki Card). Voor meer flexibiliteit kun je met de citycard ook gebruikmaken van de Hop-on-Hop-off-bus.

Deze keer was het andersom: de bustour was niet beschikbaar (ik vermoed nog vanwege de coronamaatregelen), maar de rondvaart wel. Die rondvaart, tussen de eilanden voor de kust van Helsinki, vonden wij echt de moeite waard. Let wel op dat je je meldt bij het goede loket op Kauppatori: het geel-met-rode, van Stromma. Er zijn namelijk ook andere rondvaarten en die zijn niet inbegrepen bij de Helsinki Card.

rondvaart Helsinki

Een rondwandeling met gids over forteiland Suomenlinna is ook inbegrepen bij de Helsinki Card.

Toegang tot musea en attracties

Behalve het openbaar vervoer en de bustour en/of rondvaart krijg je met de Helsinki Card ook toegang tot allerlei musea en attracties. Behalve dat het praktisch is om niet overal apart voor te hoeven betalen, vind ik het ook prettig dat dit een bezoek voor mijn gevoel laagdrempeliger maakt. Als een museum bijvoorbeeld over een half uur al gaat sluiten, zou ik niet zo snel nog een kaartje kopen, maar wel nog even gauw binnenstappen op vertoon van mijn Helsinki Card.

De musea die wij bezochten met de Helsinki Card, zijn:

rotskerk helsinki

Het is dat we niet overal tijd voor hadden, maar anders hadden we ook nog een bezoek kunnen brengen aan:

 • De andere musea op Suomenlinna (korting op het Speelgoedmuseum, rest inbegrepen bij de Helsinki Card)
 • Openluchtmuseum Seurasaari
 • Expositiecentrum WeeGee
 • Het Nationale Museum
 • Het Sportmuseum
 • Het Fotografiemuseum
 • Het Hotel- en restaurantmuseum
 • Het Technologiemuseum
 • Het Theatermuseum
 • Kunstmuseum Amos Rex
 • Kunstmuseum Ateneum
 • Kunstmuseum HAM
 • Kunstmuseum Sinebrychoff
 • Sea Life Helsinki
 • Hvitträsk (een villa die in 1902 is ontworpen door het Finse architectenbureau Gesellius, Lindgren en Saarinen en waar Eliel Saarinen, die het Centraal Station van Helsinki ontwierp, later woonde)
 • Villa Hakasalmi (een van de weinige overgebleven landhuizen in Helsinki in de empirestijl)
 • Tamminiemi (de residentie van de Finse Presidenten Risto Ryti, C.G.E. Mannerheim en Urho Kekkonen)
 • Het Mannerheim-museum

Nu ik het zo op een rijtje zet, krijg ik meteen alweer zin om een stedentrip Helsinki te gaan plannen. Maar dan wel in de zomer, want openluchtmuseum Seurasaari wil ik de volgende keer echt niet missen. Ook naar WeeGee ben ik erg benieuwd.

Andere voordelen van de Helsinki Card

Daarnaast zijn er dingen die niet inbegrepen zijn bij de Helsinki Card, maar die kaarthouders wel bepaalde voordelen bieden, zoals:

 • Korting op het Luchtvaartmuseum, de Flying Cinema Tour, het Sky Wheel, dierentuin Korkeasaari en Tropicario
 • Twee gratis ansichtkaarten in het Stadsmuseum
 • Korting bij Scandinavia Cafe, Indisch restaurant Samrat en restaurant Seurasaaren Kruunu
 • Korting op een dagtrip naar Tallinn – iets wat ik ook heel graag een keer zou doen vanuit Helsinki
 • Korting op een huurauto bij Europcar
 • 10% korting bij Kankurin Tupa

Natuurlijk kan het gebeuren dat er veranderingen optreden in de attracties die deelnemen aan de Helsinki Card. Kijk daarom altijd nog even wat er precies is inbegrepen voordat je de kaart aanschaft. Houd er ook rekening mee dat een Helsinki Card voor kinderen vaak niet nodig is, omdat die soms al gratis naar binnen mogen in musea.

Al met al denk ik dat wij bij een volgende stedentrip Helsinki waarschijnlijk weer een Helsinki Card zouden aanschaffen. De kaart biedt veel gemak en – als je veel wilt zien – ook veel voordeel. Helsinki is dan ook een stad die als geen ander weet hoe je zo’n kaart aantrekkelijk kunt maken: het was een van de eerste steden die een eigen City Card had.

Wij kregen de Helsinki Card deze keer aangeboden om zoveel mogelijk van Helsinki te kunnen delen op Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.