stiltekapel helsinki

10 x gratis doen in Helsinki

Of een stedentrip Helsinki duur is? Tijdens mijn twee stedentrips Helsinki vond ik het prijsniveau best meevallen. Sterker nog: er waren ook veel dingen gratis. In deze blogpost zet ik 10 dingen op een rij die je gratis kunt doen in Helsinki. Nog een extra reden om echt een keer een bezoek te brengen aan deze stad die mijn hart heeft gestolen!

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Helsinki kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

1. Wandelen door stad en natuur

Ik vond het tijdens mijn eerste stedentrip Helsinki heerlijk om gewoon maar wat door de stad te lopen. Er zijn genoeg mooie gebouwen en straten om van te genieten. Hier vind je de precieze route van mijn 4 wandelingen door Helsinki.

Tijdens onze tweede citytrip Helsinki zochten we ook enkele mooie plekjes in de natuur op. Wandelen in de mooie parken van Helsinki kost net zo goed niks – en de herfstkleuren zijn er echt een aanrader.

parken in Helsinki

2. Sommige musea

Het stadsmuseum van Helsinki (Helsingin Kaupunginmuseo) staat midden in het centrum en is voor iedereen gratis. Het is ook leuk voor alle leeftijden: van de design-inrichting in de hal tot het uitgebreide speelgedeelte en alle exposities daaromheen. Je kunt hier zeker een halve dag doorbrengen. Maar omdat het gratis is, kun je ook makkelijk kort binnenlopen – eventueel een paar keer.

Als je geïnteresseerd bent in design, is het zeker een aanrader om (gratis) binnen te lopen bij het Iittala & Arabia Design Centre. Beneden is een winkel waar ook de verschillende ontwikkelingsfasen van enkele ontwerpen te zien zijn. Op de 9e verdieping vind je het Design Museum Arabia en de Design Lab Gallery. Toen ik er was, was er ook nog een ruimte waarin kunst was gemaakt van producten van Fiskars (scharen, bijlen etc.). Grappig!

Iittala en Arabia Design Centre in Helsinki

3. Bibliotheken

Helsinki heeft enkele schitterende bibliotheken waar je zo naar binnen kunt lopen. Wij keken onze ogen uit bij de Oodi-bibliotheek en universiteitsbibliotheek Kaisa Talo.

architectuur helsinki

4. Wintertuin

Omdat ik tijdens mijn eerste citytrip naar de Finse hoofdstad in de winter in Helsinki was, was het best fijn om tijdens een van mijn wandelingen door de stad even op te warmen in de wintertuin. Dit is een grote kas met tropische planten en cactussen. Van de buitenkant ziet de wintertuin er ook erg mooi uit.

wintertuin Helsinki

5. Academische boekhandel van Aalto

De door Alvar Aalto ontworpen academische boekhandel Akateeminen Kirjakauppa is echt zo’n boekwinkel waar je uren kunt doorbrengen. (En ja, ze hebben behalve Finse boeken ook Engelstalige.) Er zijn leuke hoekjes ingericht waar je kunt zitten lezen en er is een café. En vergeet niet om ook even het ontwerp van het gebouw zelf in je op te nemen.

Stedentrip Helsinki

6. Suomenlinna

Oké, je moet er wel eerst met de boot naartoe (die maakt deel uit van het openbaar vervoer van Helsinki), maar verder is rondwandelen op het eiland Suomenlinna gratis. Suomenlinna is één groot fort en er ligt ook een onderzeeër. Je vindt de route die ik liep in mijn blogpost met wandelingen door Helsinki.

Helsinki Suomenlinna

7. Ateljee bar in Hotel Torni

Ook als je niet verblijft in Hotel Torni, kun je de lift nemen naar skybar Ateljee voor een mooi uitzicht op Helsinki. Wel zo aardig als je een drankje bestelt natuurlijk – ik nam tijdens mijn winterse stedentrip een warme chocolademelk. Maar als je alleen even wilt kijken, kan dat ook.

Als je toevallig in hetzelfde hotel verblijft als wij, krijg je daar trouwens ook een schitterend uitzicht bij.

Clarion Hotel Helsinki zwembad

Hier vind je nog meer uitkijkpunten in Helsinki.

8. Stiltekapel

Deze stiltekapel ziet er van buiten al heel bijzonder uit, maar stap ook zeker even binnen om het interieur te bekijken. Beter nog: ga er een tijdje zitten en geniet van de stilte midden in de stad.

Helsinki stedentrip

9. Markthallen

Ook voor de markthallen hoef je geen toegang te betalen en je kijkt er je ogen uit. Niet alleen naar wat er allemaal te koop is trouwens – de gebouwen zelf mogen er ook zijn. Hier lees je meer over de markthallen in Helsinki.

Stedentrip Helsinki

10. Linnanmäki

Dit pretpark kon ik zelf niet bezoeken, omdat het in de winter gesloten is. Maar ik heb gelezen dat de toegang tot het park en 9 attracties waaronder de panoramatoren gratis is. Voor andere attracties zijn tickets en polsbandjes te koop. Hier vind je actuele info over Linnanmäki.

parken in Helsinki

Ander voordeel in Helsinki

Je kunt best veel gratis doen in Helsinki, vind je niet? Nou bezocht ik tijdens mijn stedentrip Helsinki ook veel betaalde dingen, maar dat bleef gelukkig betaalbaar dankzij de Helsinki Card die ik aanschafte. Daarmee mocht ik een paar dagen lang onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer en naar binnen bij heel veel musea. Daar heb ik intensief gebruik van gemaakt.

Als je met kinderen in Helsinki bent, is het goed om te weten dat kinderen tot 7 jaar niet hoeven te betalen in het openbaar vervoer en bij veel betaalde bezienswaardigheden.

Powered by GetYourGuide

Ik maakte ook een video van mijn bezoek aan winters Helsinki. Abonneer je eventueel meteen even als je in de toekomst meer Finse reisvideo’s wilt zien.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.