10 x gratis doen in Helsinki

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Of een stedentrip Helsinki duur is? Tijdens mijn stedentrip Helsinki vond ik het prijsniveau echt meevallen. Sterker nog: er waren best veel dingen gratis. In deze blogpost zet ik 10 dingen op een rij die je gratis kunt doen in Helsinki. Nog een extra reden om echt een keer een bezoek te brengen aan deze stad die mijn hart heeft gestolen!

1. Wandelen door de stad

Ik vond het tijdens mijn stedentrip Helsinki heerlijk om gewoon maar wat door de stad te lopen. Er zijn genoeg mooie gebouwen en straten om van te genieten. Hier vind je de precieze route van mijn 4 wandelingen door Helsinki.

2. Helsinki City Museum

Het stadsmuseum van Helsinki (Helsingin Kaupunginmuseo) staat midden in het centrum en is voor iedereen gratis. Het is ook leuk voor alle leeftijden: van de design-inrichting in de hal tot het uitgebreide speelgedeelte en alle exposities daaromheen. Je kunt hier zeker een halve dag doorbrengen. Maar omdat het gratis is, kun je ook makkelijk kort binnenlopen – eventueel een paar keer.

stadsmuseum Helsinki

3. Iittala & Arabia Design Centre

Als je geïnteresseerd bent in design, is het zeker een aanrader om (gratis) binnen te lopen bij het Iittala & Arabia Design Centre. Beneden is een winkel waar ook de verschillende ontwikkelingsfasen van enkele ontwerpen te zien zijn. Op de 9e verdieping vind je het Design Museum Arabia en de Design Lab Gallery. Toen ik er was, was er ook nog een ruimte waarin kunst was gemaakt van producten van Fiskars (scharen, bijlen etc.). Grappig!

Iittala en Arabia Design Centre in Helsinki

4. Wintertuin

Omdat ik in de winter in Helsinki was, was het best fijn om tijdens een van mijn wandelingen door de stad even op te warmen in de wintertuin. Dit is een grote kas met tropische planten en cactussen. Van de buitenkant ziet de wintertuin er ook erg mooi uit.

wintertuin Helsinki

5. Academische boekhandel van Aalto

De door Alvar Aalto ontworpen academische boekhandel Akateeminen Kirjakauppa is echt zo’n boekwinkel waar je uren kunt doorbrengen. (En ja, ze hebben behalve Finse boeken ook Engelstalige.) Er zijn leuke hoekjes ingericht waar je kunt zitten lezen en er is een café. En vergeet niet om ook even het ontwerp van het gebouw zelf in je op te nemen.

Stedentrip Helsinki

6. Suomenlinna

Oké, je moet er wel eerst met de boot naartoe, maar verder is rondwandelen op het eiland Suomenlinna gratis. Suomenlinna is één groot fort en er ligt ook een onderzeeër. Je vindt de route die ik liep in mijn blogpost met wandelingen door Helsinki.

Helsinki Suomenlinna

7. Ateljee bar in Hotel Torni

Ook als je niet verblijft in Hotel Torni, kun je de lift nemen naar skybar Ateljee voor een mooi uitzicht op Helsinki. Wel zo aardig als je een drankje bestelt natuurlijk – ik nam tijdens mijn winterse stedentrip een warme chocolademelk. Maar als je alleen even wilt kijken, kan dat ook.

8. Stiltekapel

Deze stiltekapel ziet er van buiten al heel bijzonder uit, maar stap ook zeker even binnen om het interieur te bekijken. Beter nog: ga er een tijdje zitten en geniet van de stilte midden in de stad.

Helsinki stedentrip

9. Markthallen

Ook voor de markthallen hoef je geen toegang te betalen en je kijkt er je ogen uit. Niet alleen naar wat er allemaal te koop is trouwens – de gebouwen zelf mogen er ook zijn. Hier lees je meer over de markthallen in Helsinki.

Stedentrip Helsinki

10. Linnanmäki

Dit pretpark kon ik zelf niet bezoeken, omdat het in de winter gesloten is. Maar ik heb gelezen dat de toegang tot het park en 9 attracties waaronder de panoramatoren gratis is. Voor andere attracties zijn tickets en polsbandjes te koop. Hier vind je actuele info over Linnanmäki.

Ander voordeel in Helsinki

Je kunt best veel gratis doen in Helsinki, vind je niet? Nou bezocht ik tijdens mijn stedentrip Helsinki ook veel betaalde dingen, maar dat bleef gelukkig betaalbaar dankzij de Helsinki Card die ik aanschafte. Daarmee mocht ik een paar dagen lang onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer en naar binnen bij heel veel musea. Daar heb ik intensief gebruik van gemaakt.

Als je met kinderen in Helsinki bent, is het goed om te weten dat kinderen tot 7 jaar niet hoeven te betalen in het openbaar vervoer en bij veel betaalde bezienswaardigheden.

Ik maakte ook een video van mijn bezoek aan winters Helsinki:

Om te bewaren op Pinterest:

2 thoughts on “10 x gratis doen in Helsinki

  1. Helsinki is zo veel hipper dan ik me ooit had voorgesteld. Dankjewel voor de tips.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *