meer in vuokatti finland

Vakantie in Finland: goed voor lichamelijke en geestelijke gezondheid

Je hoort tegenwoordig steeds vaker over mensen die een burn-out hebben. Overspannenheid en oververmoeidheid zijn in onze snelle maatschappij helaas aan de orde van de dag. Maar ook klachten die op het eerste gezicht puur lichamelijk lijken, kunnen stressgerelateerd zijn. Een vakantie kan helpen om even op adem te komen en bij te tanken. Maar welke bestemmingen zijn daar nou echt ideaal voor? Voor mij waren dat altijd al de noordelijke landen. En nu er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar het effect van natuur op onze gezondheid, wordt ook echt duidelijk dat Finland een goed land is voor een zogenaamde gezondheidsvakantie. Om de volgende 6 redenen bijvoorbeeld.

Vakantiehuisje in Finland Vuokatinmaa
Overdag zwemmen, ‘s avonds naar de zonsondergang kijken – Vuokatti

1. Schone lucht

De lucht die we 24 uur per dag inademen is van grote invloed op onze gezondheid. Luchtverontreiniging kan ervoor zorgen dat je je steeds slechter gaat voelen en het inademen van schone lucht doet je lichaam op allerlei manieren goed. Mooi dus dat onderzoek van de World Health Organization (WHO) heeft aangetoond dat Finland wereldwijd hoge ogen gooit als het gaat om de zuiverheid van de lucht.

Altijd lekker buiten – Vuokatti

2. Bewegen in de natuur

Het is ook niet zo verbazingwekkend dat de lucht zo schoon is met al die bomen in Finland. Maar liefst 78% van het landoppervlak is bedekt met bos. Het land heeft 188.000 meren, 180.000 eilanden en 40 nationale parken, waarin je heerlijk kunt wandelen. Tijdens dat wandelen adem je frisse lucht in en werk je aan je conditie, maar daar blijft het niet bij. Onderzoek toont aan dat wandelen door bossen een ontspannende werking heeft: het verlaagt je hartslag en vermindert de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in je lichaam.

Wandelen in Finland nationaal park Hossa
De wandelpaden in Finland worden uitstekend onderhouden – nationaal park Hossa

Maar het hoeft niet bij wandelen te blijven natuurlijk. Al die natuur in Finland leent zich voor nog veel meer activiteiten – in zomer én winter. Wat denk je van:

  • zwemmen
  • vissen
  • sneeuwschoenwandelen
  • raften
  • mountainbiken
  • SUPpen
  • kanovaren of kajakken
  • en er kan nog veel meer…
fietsen op een fatbike in salla finland
Mountainbiken doe je gewoon over de sneeuwscooterpaden – Salla

Extra voordeel van al dat bewegen in de buitenlucht: je slaapt ‘s nachts heerlijk. Die goede nachtrust draagt ook weer bij aan je gezondheid. Als he wilt, kun je zelfs gratis blijven overnachten in het bos, in een saavu (een houten hutje met een open voorkant).

3. Weinig mensen, weinig prikkels

Het is misschien een beetje onaardig om te zeggen, maar dat er zoveel natuur is in Finland heeft er natuurlijk ook mee te maken dat er niet zoveel mensen zijn. Er wonen ruim 5,5 miljoen mensen op een oppervlakte die 10x zo groot is als Nederland. En dat is soms wel zo lekker rustig… Vergelijk de hoeveelheid prikkels die je te verwerken krijgt tijdens een boswandeling maar eens met de hoeveelheid prikkels die je binnenkrijgt terwijl je door het centrum van een stad loopt. Het schijnt dat er ook mensen bestaan die gek worden van rust, maar ik knap er persoonlijk enorm van op.

wandelen in nationaal park oulanka
Een van mijn favoriete plekken in nationaal park Oulanka

4. Gelukkige mensen om je heen

De mensen die je tegenkomt in Finland, zitten over het algemeen ook nog eens lekker in hun vel. Ik wil hier niet doen alsof iedereen in Finland vrolijk door het leven huppelt, maar het land werd de afgelopen twee jaar wel als het gelukkigste land ter wereld aangemerkt in het United Nations Happiness Report. Je kunt hier dus je voordeel doen met het principe Waar je mee omgaat, word je mee besmet. We worden allemaal blijer van vrolijke mensen om ons heen, toch?

Raften in Finland
Alle gidsen met wie ik tot nu toe op pad ben geweest in Finland waren erg fijn gezelschap – nationaal park Oulanka

5. Pure voeding

Behalve omgevingsfactoren en lichaamsbeweging is ook voeding een belangrijke factor in onze gezondheid. In dat opzicht zit je in Finland echt wel goed. In de New Nordic Kitchen staan duurzaamheid, lokaal geproduceerde ingrediënten, seizoensproducten en eenvoudige, pure gerechten centraal. Geen pakjes en zakjes dus, maar bessen en paddenstoelen. Als je die ook nog eens zelf gaat plukken in het bos (wat ongeveer van augustus tot oktober kan), heb je er meteen weer een ontspannende activiteit bij. Als je er geen verstand van hebt, is het wel zo veilig om op pad te gaan met een Fin die precies weet wat eetbaar is, en wat giftig. Overal in Finland kun je excursies boeken en onder begeleiding van een gids op zoek gaan naar eetbare bessen en paddenstoelen, zoals bosbessen, bergbraambessen, frambozen, cantharellen en andere wilde paddenstoelen.

Soup in Luppolinna at Ruka Safaris
Stevige soep en bessenlimonade na een flinke wandeling – Ruka

6. Saunacultuur

Naar Finland gaan en niet de sauna in duiken, dat is bijna onmogelijk. Sauna’s zijn echt overal en de meeste vakantiewoningen (mökki in het Fins) hebben er ook één. Zo’n bezoekje aan de sauna werkt ontspannend (helemaal als je er niet de deur voor uit hoeft), stimuleert de bloedsomloop en is een weldaad voor vermoeide spieren en stress. Als de buitenactiviteiten in Finland nog niet genoeg waren om je te laten slapen als een roosje, dan zorgt de rozigheid na een saunabezoek daar wel voor.

Vakantiehuisje in Finland Vuokatinmaa
Vanuit de sauna in ons vakantiehuisje de zon zien ondergaan – Vuokatti

Kortom: als je om gezondheidsredenen op vakantie gaat en nog een bestemming zoekt, is Finland helemaal geen gekke keuze. En als je om andere redenen voor Finland kiest als bestemming voor je volgende vakantie, pak je de gezondheidsvoordelen gewoon lekker mee!

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.