fietsen in Ylläs

Fietsen vanuit Ylläs door nationaal park Pallas-Yllästunturi

Als ik in de zomer in Fins Lapland ben, wil ik altijd het liefst zoveel mogelijk de natuur in trekken. Vaak ga ik dan wandelen, maar deze keer koos ik voor iets anders: ik ging fietsen vanuit Ylläs. Ik huurde een elektrische fatbike (een mountainbike met extra dikke banden, zodat je er over ruige ondergronden en zelfs door de sneeuw mee kunt fietsen) en verkende de wandel- en fietspaden van nationaal park Pallas-Yllästunturi, met onderweg natuurlijk worstjes grillen met de Finnen en als afsluiting zo’n lekker Fins kaneelbroodje. Wat een mooie dag – kijk je even mee?

Duidelijke kaart en markering

Ik ga graag goed voorbereid op weg – zeker als ik de natuur in ga. In zo’n uitgestrekt en dunbevolkt gebied is het toch wel handig om van tevoren te weten waar je naartoe gaat (het is zelfs slim om het even aan iemand te laten weten) en waar je onderweg kunt schuilen en eventueel eten en drinken kunt kopen (zodat je weet wat je moet meenemen). Gelukkig is mijn ervaring dat de Finnen hun wandelpaden (die in dit geval ook dienst doen als fietspaden) uitstekend onderhouden en markeren.

Wat sowieso een goed idee is, is om de wandel- en fietskaart van Ylläs en nationaal park Pallas-Yllästunturi te kopen. Deze kost (in 2022) 10 euro en dat geld wordt gebruikt voor het onderhoud van de paden. Zonder dit soort inkomsten zou je in Finland niet zoveel goed onderhouden vlonderpaden, bruggetjes, trappen en zelfs grilhutten inclusief houtvoorraad en een bijl tegenkomen. De kaart is er ook in een handige digitale versie. Op de website van Visit Ylläs vind je alle informatie over deze en andere kaarten van de omgeving.

Hieronder zie je een klein stukje van de kaart om je een idee te geven van mijn route. Ik huurde een fiets (een elektrische fatbike om precies te zijn) bij Sports Corner in Jounin Kauppa, het winkelcentrum van Äkäslompolo. Vanaf daar fietste ik eerst over het fietspad langs de weg richting het bezoekerscentrum (luontokeskus). Daar in de buurt volgde ik een bospaadje naar Ihmisen Rinki en verder naar Varkaankuru, waar ik lunchte. Daarna kwam het uitdagendste (zwart gemarkeerde) deel van de route: een smal pad over de berg, waarna ik door het bos weer afdaalde naar Kesänkijärvi, het meer waar ik eerder had gekajakt. Aan dat meer staat boscafé Kesängin Keidas – de perfecte plek voor een warm of juist verfrissend drankje met een Fins kaneelbroodje erbij.

Geen lange route dus, maar wel heel afwisselend. (Let op: de lijnen zijn wandelpaden, de stipjes zijn fietspaden. Vaak is dit gecombineerd. Maar waar alleen een lijn staat, mag/kan je dus niet fietsen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er trappen in de route zitten. De kleuren geven de moeilijkheidsgraad aan: blauw is makkelijk, rood is moeilijker en zwart is het moeilijkst.)

fietsroutes Yllas

Onderweg hangen trouwens ook op meerdere plaatsen plattegronden. Ook staan er regelmatig bordjes. Extra service is dit bord bij Ihmisen Rinki, waarop je kunt zien welke boscafés wanneer geopend zijn. Bij de paden die niet bedoeld zijn voor fietsers, staat ook een duidelijk bord.

goed gemarkeerde wandelroutes in Yllas

Fietsen maar!

Tijd om op te stappen. Mijn fatbike bleek makkelijk te bedienen en verstellen en fietste heerlijk. Ik kreeg nog wat handige tips mee voor als het heuvelachtig wordt onderweg:

  • zadel laag, zodat je je voeten makkelijk op de grond kunt zetten
  • ondersteuning hoog (mijn fiets had een speciale MTB-stand)
  • zet hem al voordat de helling begint in een lage versnelling

Op sommige stukken kon ik deze tips goed gebruiken en moest ik goed opletten omdat er veel stenen en boomwortels op het pad lagen. Maar daar wist de fatbike prima raad mee. En op veel stukken is het pad breed en vlak en fietste ik moeiteloos tussen een eindeloos tapijt van bosbessenplantjes door.

fietsen in Fins Lapland
Foto: Eetu Leikas, Visit Ylläs

Onderweg kwam ik de mooiste plekjes tegen.

fietsen in Ylläs

Als je deze brug tegenkomt (vlak bij Varkaankuru), loop dan even een klein stukje stroomafwaarts langs het water. Daar vind je namelijk een waterval. Het is maar een kleintje, maar groter worden ze niet echt in nationaal park Pallas-Yllästunturi.

fietsen in Finland

Een echte Finse picknick

Ik was niet zo vroeg vertrokken, dus al vrij snel na de start van mijn fietstocht in Fins Lapland was het tijd voor de lunch. Varkaankuru was daar de perfecte plek voor. Zoals je ziet was het prachtig weer, dus in eerste instantie was ik verbaasd dat er niemand buiten bij het kampvuur zat. Maar toen ik even stilstond, herinnerde ik me weer dat we in de top van het ergste muggenseizoen in jaren zaten. Wel zo relaxt om binnen te zitten dus – dat bleken de Finnen zelf ook allemaal te doen.

kampvuur maken in Finland

Bij de supermarkt in het winkelcentrum van Ylläs (Jounin Kauppa in Äkäslompolo) hadden we broodjes, worstjes en mosterd gehaald. Vegetarische worstjes in dit geval: daarvan had de supermarkt er verschillende en hoewel ik normaal gesproken wel vlees eet, vond ik ze echt prima smaken. Zo goed zelfs, dat ik me echt heb voorgenomen vaker voor vegetarische alternatieven te gaan kiezen.

Voor mij is dit echt de ultieme daginvulling tijdens een zomervakantie in Finland: lekker wandelen, fietsen of varen en onderweg worstjes grillen. En het leuke is : hoewel Fins Lapland best dun bevolkt is, schuift er vaak wel een Fins gezin of stel aan om hetzelfde te doen. Zo ook in dit geval. En dat kwam goed uit, want hoewel hout, een bijl, een mes, grilspiesen en nog meer benodigdheden aanwezig waren in de grilhut, bleken we geen lucifers bij ons te hebben. Gelukkig delen de Finnen graag wat ze bij zich hebben met andere natuurliefhebbers.

worstjes grillen in Finland

Ultiem souvenir uit Fins Lapland

Ben je nog op zoek naar een mooi souvenir uit Fins Lapland? Dan is mijn tip om zo’n Lapse mok (kuksa) te kopen. En dan bij voorkeur niet pas aan het einde, maar al aan het begin van je vakantie. Het merk Kupilka maakt ze nu ook van materiaal dat licht, gerecycled en zelfs vaatwasbestendig is. Je hangt ze zo aan je rugzak en neemt ze overal mee naartoe om onderweg water of koffie te drinken.

Lapse mok

Over de berg naar het meer

Na deze fijne en typisch Finse lunch was het tijd voor het pittigste stukje van de route: het zwarte gedeelte. De moeilijkheidsgraad zat hem gelukkig niet zo zeer in vlak langs afgronden fietsen of steile hellingen moeten nemen. Het was vooral dat het pad wat smal was, met aan weerszijden stenen. Af en toe zat er en bocht/helling in waarbij ik de voetjes even aan de grond zette, maar over het algemeen ging het prima.

fatbiken in Fins Lapland
Foto: Eetu Leikas, Visit Ylläs

Daarna kwamen we al snel weer tussen de bomen te fietsen. We kwamen al aardig in de buurt van het meer (Kesänkijärvi). En kijk, deze brug is dus een mooi voorbeeld van hoe goed de Finnen hun wandel- en fietspaden onderhouden.

wandelpaden in Finland

Als je deze route nog wat wilt verlengen, kun je ook eerst een rondje om het meer fietsen voordat je je fiets parkeert bij Kesängin Keidas, een wilderniscafé waar we er opnieuw voor kozen om binnen te zitten vanwege de muggen. Tijdens het bewegen had ik er niet zoveel last van, maar zodra je stil gaat staan of zitten…

fietsen in nationaal park Pallas-Yllastunturo

Een koel drankje ging er wel in. Daarbij nam ik een Fins kaneelbroodje. De volgende dag zou ik namelijk alweer naar huis gaan en ik had nog geen kaneelbroodje gegeten deze keer. Dat kon ik natuurlijk niet laten gebeuren. Het was de perfecte afsluiting van deze mooie fietstocht.

Fins kaneelbroodje

Ook fietsen in nationaal park Pallas-Yllästunturi?

Wil jij ook een dagje fietsen in nationaal park Pallas-Yllästunturi? Op de website van Visit Ylläs vind je informatie over dit nationale park. Of kijk hier op NationalParks.fi, daar staan ook veel handige tips voor als je Pallas-Yllästunturi gaat bezoeken.

Hier lees je wat ik nog meer deed in Ylläs in de zomer. En had je mijn video over Levi en Ylläs al gezien? Die geeft je alvast een eerste indruk van hoe het is in Fins Lapland in de zomer. Voor meer video’s uit Finland kun je je abonneren als je wilt.

Ook in de zomer naar Levi en/of Ylläs? In dit Stralend Finland Magazine vind je al mijn tips over deze bestemmingen bij elkaar.

Wil je toch in de winter naar Fins Lapland? Kijk dan eens bij deze winterreizen naar Ylläs.

Ik werd uitgenodigd om Ylläs te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.