restaurant sokeri jussin kievari in Oulu

Lekker eten en drinken in Oulu: zoveel leuke adresjes!

Een van de dingen die een stedentrip Oulu in Finland zo leuk maken, zijn de vele leuke adresjes om lekker uit eten te gaan of even rustig iets te drinken. Oulu heeft een echte cafécultuur: de inwoners van deze Finse stad gaan graag buiten de deur ontbijten, lunchen of koffie drinken. Hierdoor heeft de stad bovengemiddeld veel leuke plekken om – ook als toerist – aan te schuiven en misschien wel aan de praat te raken met de locals. De grootste kans daarop maak je trouwens bij de ontbijt- en lunchbuffets, waar je voor een vast bedrag van 13 -15 euro mag pakken wat je wilt. En rond twee uur in de middag, want dat is steevast koffietijd voor de Finnen. Maar ook voor het diner heb ik nog wel een paar tips. Je vindt ze allemaal hieronder.

Tips voor lunch en ontbijt in Oulu

Mijn tip als je wilt ontbijten of lunchen in Oulu zijn de lunch- en ontbijtbuffetten. Die worden op veel plaatsen aangeboden. Je hebt dan voor een vast bedrag (ik was steeds tussen de 13-15 euro kwijt) onbeperkt keuze uit een buffet met warme en koude gerechten. Koffie of thee met een koekje (of zelfs een gebakje) zat er bij de lunch ook steeds bij. Het was wel duidelijk dat dit onder de Finnen zelf ook populair is, dus je komt bij zo’n buffet ook nog relatief makkelijk met de plaatselijke bewoners in gesprek.

Puistokahvila/Parkcafé Makia

Op mijn eerste ochtend in Oulu ging ik ontbijten bij Makia, een gezellig en modern café-restaurant in het Otto Karhi-park in Oulu. Behalve wat er op het ontbijtbuffet klaarstond, werd mij ook nog gevraagd of ik een van de verschillende varianten omelet wilde proeven – dan werd dat direct voor me klaargemaakt. Een extra bonus wat mij betreft was de inrichting van dit gezellige café. Tijdens het eten zat ik me te vergapen aan het moderne Finse design bij Makia – ik vond de lampen bijvoorbeeld prachtig. Maar ook de buitenkant van het gebouw en de kleurrijke meubeltjes op het terras mogen er zijn.

restaurant Makia in Oulu
  • Ontbijten bij Makia kan op maandag t/m vrijdag van 7.30-10.00 uur en op zaterdag en zondag van 9.00-13.00 uur
  • Voor de lunch zijn er onder andere salades en soep – op weekdagen van 10.30-18.00 uur en in het weekend van 13.30-18.00 uur
  • ‘s Avonds kun je bij Makia terecht voor een goede kop koffie met wat lekkers erbij, smörrebröd (rijkelijk belegde boterhammen) of om te proosten
  • Kijk voor je bezoek nog even op de website van Makia voor actuele informatie

Lunchbuffet van Radisson Blu Hotel Oulu

Mijn eerste lunchbuffet in Oulu gebruikte ik bij het Radisson Blu Hotel. Dat was eigenlijk vooral vanwege de gunstige ligging: ik was vlak daarvoor vlakbij van het water gekomen nadat ik Oulu en omgeving per kano had verkend. Want eerlijk is eerlijk: zo sfeervol als bij Makia zag het er niet uit. Maar het bleek een prima plek om te lunchen, met een ruime keuze aan salades en warme gerechten. En natuurlijk is dit lunchbuffet ook handig als je toevallig in dit hotel verblijft (hier vind je de prijzen en kun je boeken).

Tuba Food & Lounge

De volgende dag nam een local me mee naar een café met een gezellige retro-uitstraling: Tuba Food & Lounge. Ook hier maakte ik gebruik van het lunchbuffet, maar je kunt hier ook alleen een kop koffie met een Fins koffiebroodje bestellen. Of pizza. Of een burger. Het zag er allemaal lekker uit!

restaurant tuba in oulu

Het was maar goed dat ik een local bij me had, want die kon me het een en ander uitleggen. Bijvoorbeeld dat de inrichting van Tuba bestaat uit tweedehandsmeubels. Dit zorgt echt voor een hele gezellige sfeer. Ook de kopjes zijn vintage en bijna allemaal verschillend. Op het bordje dat erbij hangt, staat: “Kies een kopje dat past bij je persoonlijkheid.” Grappig toch?

Tips voor diner in Oulu

‘s Avonds uit eten gaan in Finland is niet heel goedkoop – maar het kan wel heel erg lekker zijn! Ik at op een paar bijzondere plekken, zoals in een oud pakhuis en in een Lapland-sfeer. Maar ook de internationale keuken is goed vertegenwoordigd in Oulu.

Sokeri-Jussin Kievari

Sokeri-Jussin Kievari zou je kunnen vertalen als de kroeg van Suiker-Jussi. Achter dit restaurant zit een oud verhaal: het verhaal van Jussi die zin zijn eigen suikerfabriek in een ton met suiker viel. Alle fabrieksarbeiders waren al naar huis en als één van hen haar tas niet was vergeten, was Jussi waarschijnlijk verdronken in zijn eigen rijkdom aan suiker.

Niet alleen het verhaal achter het restaurant gaat heel ver terug, maar ook het gebouw waarin het is gevestigd: een monumentaal houten pakhuis. Je kunt het niet missen: als je vanaf het plein met de markthal en het beeld van de politieagent tussen de moderne gebouwen van het theater en de bibliotheek door de brug naar het eiland Pikisaari over loopt, staat het rode restaurant met de witte berken ervoor meteen aan het uiteinde van de brug aan de rechterkant.

restaurant sokeri jussin kievari in Oulu

Als je binnenkomt en een tafeltje zoekt, loop je over eeuwenoude balken en ook de inrichting is traditioneel gehouden.

restaurant sokeri jussin kievari in oulu

Het menu is nostalgisch: traditioneel Fins comfort food, gemaakt met streek- en seizoensproducten – in gulle porties. Zoals je hierboven kunt zien, at ik een salade met gegrilde geitenkaas als voorgerecht, lamsbout met gegrilde groente als hoofdgerecht en een waanzinnig lekkere vanillepudding als dessert. Wat geweldige eerste avond van mijn stedentrip Oulu!

Oula Kitchen & Bar in Lapland Hotel Oulu

Hoewel Oulu niet meer in Fins Lapland ligt (daarvoor ligt het net te zuidelijk), kun je in Oula Kitchen & Bar toch een beetje van Lapland proeven – zowel qua eten als qua sfeer. Het restaurant is bijvoorbeeld gedecoreerd met rendiergeweien en toen ik er binnen kwam lopen, klonk er joik-muziek. En kijk dit enorme schilderij van een cirkelende kudde rendieren!

restaurant oula in oulu

Mijn verwachtingen van het eten waren hooggespannen, want ik at al een keer eerder in het restaurant van een Lapland Hotel. Dat was in Ylläs en ik vond het echt heel bijzonder en lekker (daarover lees je hier). En ook deze keer was ik heel enthousiast.

In restaurant Oula tovert chef Satu Tilus uit Raahe de lekkerste streekgerechten voor je op tafel. Ze plukt en kookt volgens de seizoenen en verwerkt graag een vleugje Lapland in haar gerechten. Ik koos voor rendier (bereid op twee verschillende manieren) en en wafel met ijs en daarop dennentopjespoeder. De bruine boter bij het donkere Finse brood en het verse knäckebröd was ook erg smaakvol.

Wat ik erg leuk vond: achter in het menu stond een lijst met gebruikte ingrediënten en waar ze vandaan komen, zoals rendier uit Sodankylä, eland uit Västerbotten (in Zweden), berk uit Rovaniemi en kruipbramen uit Luosto. Dat laat naar mijn mening ook zien dat ze in dit restaurant heel bewust bezig zijn met waar ze hun producten het beste vandaan kunnen halen.

Frans & Camille

Heb je even genoeg Fins gegeten en wil je eens iets anders? Dan heeft Oulu een eigen stukje Frankrijk: Frans & Camille. Deze Franse bistro zat direct naast het hotel waar ik een nachtje sliep in Oulu: Arina (hier vind je mijn ervaringen met dit hotel en andere tips om te overnachten in Oulu). Je zit hier midden in het (winkel)centrum van Oulu en dankzij de locatie op de hoek en de grote ramen is Frans & Camille een perfecte plek om mensen te kijken. Ideaal als je alleen uit eten gaat – je verveelt je geen moment.

Frans restaurant in Oulu

Op het menu staan Franse klassiekers zoals bouillabaisse en crème brûlée. Zelf koos ik voor een smaakvol runderstoofpotje.

Bonustip: de markthal van Oulu

Tot slot wil ik je nog de markthal van Oulu tippen. Ik ben zelf gek op de klassieke markthallen die je op veel plekken in Finland ziet (in Helsinki vind je er meerdere), dus alleen al erdoorheen lopen vind ik een feestje. Vaak vind je in zo’n markthal ook een of meerdere cafés. Als alternatief kun je er langs de kraampjes van allerlei speciaalzaken lopen je favoriete brood, kaas, vleeswaren, vis en noem maar op uit te kiezen.

foodhal oulu

Dit zijn mijn persoonlijke tips, maar op de website van Visit Oulu vind je nog veel meer tips over lekker eten en drinken in Oulu.

Ik ben benieuwd waar jij lekker gaat eten in Oulu – eet smakelijk!

Wil je nog meer weten over twee stedentrips in Finland die verrassend leuk zijn? Dan is dit Stralend Finland Magazine over Oulu en Tampere misschien interessant voor je.

Ik werd uitgenodigd om Oulu te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.