reisgids finland

Dominicus reisgids Finland: lekker veel achtergrondinformatie

Hoewel ik zelf schrijf voor online, ben ik nog steeds dol op reisgidsen. Juist omdat voor mijn werk al zoveel achter schermpjes zit, vind ik het tijdens mijn vakantie prettiger om die schermpjes een beetje te vermijden en rustig door een papieren reisgids te bladeren. Tijdens onze zomervakantie in Finland heb ik dan ook erg veel plezier gehad aan mijn nieuwe Dominicus-reisgids Finland van Ger Meesters, die onlangs nog was geactualiseerd.

Dominicus reisgids Finland

Indeling van de reisgids

Deze reisgids Finland is als volgt ingedeeld:

 • Inhoudsopgave
 • Overzicht van alle kaarten en plattegronden met bladzijdenummers
 • Woord vooraf van Ger Meesters
 • Onder de Finnen: informatie over het land Finland: de Scandinavische sfeer, de indeling, geologie en natuur, het klimaat en de seizoenen, de flora en fauna, en de Finse nationale parken. (Interessant genoeg begint dit stuk met: “Zodra je voet zet op Finse bodem, weet je dat je in Scandinavië bent.” Ik ben het hier volledig mee eens, maar krijg regelmatig voor de voeten geworpen dat Finland geen Scandinavië is.)  
 • De Finse manier van leven: informatie over de Finnen: karakter, omgangsvormen, de Finse identiteit, de sauna, sport, taal, literatuur, beeldende kunst en muziek en architectuur.
 • Geschiedenis van Finland: van de prehistorie tot het huidige opkrabbelen uit de financiële crisis.
 • Åland
 • Het hart van Zweeds Finland (Zuidwest-Finland rondom Turku)
 • Zuid-Finland (Zuidelijke kuststrook langs de Finse Golf, exclusief Helsinki)
 • Helsinki
 • West-Finland (met onder andere Tampere, Jyväskylä en Vaasa)
 • Oost-Finland (Fins Karelië)
 • Noord-Finland (het gebied onder Fins Lapland, dus eigenlijk meer Midden-Finland zoals de schrijver van de reisgids zelf ook al aangeeft)
 • Lapland
 • Algemene informatie (praktisch gedeelte)
 • Register

Tijdens onze zomervakantie in Finland heb ik vooral de gedeeltes gebruikt over de regio’s waar wij verbleven: het hoofdstuk Noord-Finland voor ons bezoek aan Oulu, onze week in Vuokatti en het raften en wandelen in nationaal park Oulanka, en het hoofdstuk Lapland voor ons bezoek aan Rovaniemi, onze tussenstop in Kemi en onze week in Salla.

Voordelen van de reisgids

Het fijnste aan de reisgids Finland van Dominicus vond ik dat er veel historische en culturele context wordt gegeven. Ik vind altijd dat je een bestemming hierdoor veel beter kunt begrijpen. Dit zorgde ervoor dat ik de reisgids er steeds weer bij pakte en dat we veel hebben gezien waar we anders misschien zo voorbij zouden zijn gereden. Ook bevat de reisgids duidelijke kaartjes van regio’s en steden. Dankzij het gebruik van verschillende kleuren vind je snel de regio die je zoekt.

Wensen voor de volgende uitgave

Zoals ik al aangaf, was deze reisgids net herzien en dat is altijd een prettige gedachte bij een reisgids. Zo weet je tenminste dat de informatie actueel is. Een volgende herziene versie zal dus nog wel even op zich laten wachten. Maar als die komt, hoop ik dat die:

 • In de plattegronden nummertjes gebruikt om de genoemde bezienswaardigheden aan te geven.
 • Geen zwarte letters op een donkere achtergrond gebruikt zoals nu bij de praktische informatie, want dit vond ik bij sommige combinaties toch wat lastiger lezen (tja, ik word ook een dagje ouder).
 • De nationale parken (nu te vinden bij ‘Onder de Finnen’) ook op de regiokaartjes aan het begin van de hoofdstukken aangeeft, zodat je in één oogopslag kunt zien bij elke nationale parken je in de buurt zit.

Al met al was ik erg blij dat ik deze reisgids bij me had. Hij heeft er zeker aan bijgedragen dat we zo ontzettend veel gezien hebben in de twee weken dat we in Finland waren. Volgende keer gaat hij zeker weer mee!

Je kunt de reisgids Finland van Dominicus hier bestellen

Deze blogpost ontstond in samenwerking met de uitgever van de reisgids.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.