met de ferry naar Finland

Met de boot naar Finland: Travemünde-Helsinki met Finnlines

Tot nu toe waren we alleen nog maar met het vliegtuig naar Finland geweest – afgezien van de keer dat Maarten tijdens een vakantie in Zweden heel eventjes de grens bij Haparanda/Tornio over reed. Maar je kunt natuurlijk ook met de boot naar Finland! Toen we in de voorjaarsvakantie op wintersport naar Finland gingen, besloten we dat eens te proberen. We kozen voor de ferry van Finnlines tussen Travemünde en Helsinki. Naar het vertrekpunt van deze veerboot naar Finland was het voor ons 4 uur rijden, en eenmaal aangekomen was het nog een keer vier uur rijden naar onze bestemming: het Zuid-Finse merengebied. Hieronder lees je alles over onze ervaringen met deze overtocht – en we hebben ook nog wel een paar tips voor je, bijvoorbeeld over wat je zou kunnen meenemen aan boord.

Vertrek vanuit Travemünde

Op de vrijdag voor de voorjaarsvakantie pakten we allemaal onze eigen spulletjes in:

  • ieder een weekendtas met warme kleren voor in Finland
  • allemaal een rugzak met kleding en toiletartikelen voor twee nachten op de boot (inclusief sportkleding en -schoenen en badkleding)
  • een tas met eten en drinken
  • een tas met spelletjes en boeken

In de namiddag aten we thuis nog wat en daarna gingen we op pad. Op de website van Finnlines had ik gelezen dat inchecken al mogelijk was vanaf 20.30 uur, en dat het boarden om ongeveer 23.00 uur zou beginnen. Het schip zou op zaterdagochtend vroeg om 2.30 vertrekken. (Let op: kijk voor actuele incheck-, boarding- en vertrektijden altijd kort voor je reis nog op de website, deze kunnen natuurlijk veranderen.)

Zelf waren we rond 22.00 uur op de kade. Op vertoon van onze paspoorten waren we al gauw ingecheckt. We kregen een kaartje om zichtbaar in de auto te hangen, ieder een sleutelkaart voor de hut en één sleutelkaart voor het autodek. Het boarden begon inderdaad rond 23.00 uur. Alle auto’s werden keurig naar een plek op het autodek gedirigeerd. Daarna moesten we nog heel even wachten tot onze hut schoongemaakt was.

Rond half twaalf waren we in onze hut. Het zou dus nog wel even duren voordat we zouden gaan vertrekken. Wel werd er alvast omgeroepen dat je je telefoon het beste uit of op vliegtuigstand kunt zetten. Als je telefoon op roaming staat en verbinding maakt met het satellietnetwerk op zee, kan dat namelijk tot hoge kosten leiden. Je kunt aan boord ook een wifi-pakket kopen, maar wij besloten het zonder te doen. Ook werd er alvast een veiligheidsbriefing gegeven op dek 8. Dezelfde informatie is trouwens ook te zien op de televisie in je hut. Ook goed om te weten: handdoeken zijn aanwezig en het water uit de kraan is drinkbaar.

Rond middernacht besloten we te gaan slapen. Onze bedden waren al opgemaakt. Toen ik ‘s nachts een keer wakker werd, voelde ik dat we aan het varen waren. Onze vakantie naar Finland was begonnen!

Een hele dag op zee

Zaterdag waren we de hele dag op zee. Ik had me van tevoren best wel afgevraagd hoe ik dat zou vinden. Zou ik me niet stierlijk gaan vervelen? Dat bleek helemaal niet het geval. Sterker nog: ik vond de dag op zee eigenlijk wel een perfect begin van de vakantie. Omdat je de hele dag niks hoeft, is dit een ultieme kans om meteen even goed te onthaasten. En omdat we geen internet hadden, kregen we er meteen een digitale detox bij.

Om te beginnen sliepen we maar eens lekker uit – iets wat ook niet zo vaak voorkomt. Daarna ging ik (de koffieleut van het stel) maar eens een lekker kopje koffie halen in het Star Cafe. Hier liggen ook al de eerste Finse kaneelbroodjes voor je klaar als je daar zin in hebt. Bij het Star Cafe zijn genoeg zitplaatsen bij de grote ramen of bij mooi weer op een beschut terras aan dek.

veerboot naar Helsinki

Sporten en sauna

Bij het Star Cafe kun je ook de toegangscode ophalen voor de fitnessruimte. Die is verdeeld in twee ruimtes: eentje met cardio-apparatuur en eentje met gewichten. Tegenwoordig gaan we hier thuis allemaal regelmatig naar de sportschool, dus we vonden het heel fijn om een deel van onze tijd aan boord hieraan te kunnen besteden.

Na ons bezoek aan de sportschool aan boord zochten we de sauna op. Deze is voor mannen en vrouwen gescheiden. Sommige mensen dragen badkleding, andere niet. Behalve een sauna is er ook een hottub en een deur naar het zonnedek, zodat je behalve met een koude douche ook in de buitenlucht kunt afkoelen.

Zonnen, lezen en slapen

Na het sporten en het bezoek aan de sauna was ik helemaal ontspannen. Ik ging nog even aan dek in de zon zitten, wat heerlijk was, maar ook nog een beetje fris. Het was tenslotte pas februari. Terug in de hut had ik eindelijk weer eens tijd om lekker te lezen. Maar om eerlijk te zijn, lagen we binnen de kortste keren allemaal een middagdutje te doen. Het is echt ongelofelijk hoe ‘zen’ je wordt van zo’n dag op zee.

Nou reisden wij met twee tieners, maar ik kan me voorstellen dat het iets anders is als je met kleine kinderen met de ferry naar Finland gaat. Daarom is het goed om te weten dat er ook een speelruimte is aan boord van de schepen van Finnlines. Voor de kleintjes is er een ballenbak, grotere kinderen kunnen tafelvoetbal spelen.

Maaltijden aan boord

In de namiddag gingen we met zijn vieren naar het buitendek om de zon te zien ondergaan. Wat hadden we een geluk met het weer!

met de veerboot naar Finland

Daarna gingen we een hapje eten bij het Star Cafe. Bij de bar & bistro op hetzelfde dek haalden we nog wat pizzapunten. Er is ook een buffetrestaurant aan boord van de schepen van Finnlines op deze route (de Finnstar, Finnlady en Finnmaid). Het is mogelijk om bij je overtocht een maaltijdpakket te boeken, waarmee je daar kunt gaan brunchen en dineren.

De rest van de avond vulden we met spelletjes doen. Op de televisie in onze hut konden we zien waar het schip zich inmiddels bevond. Na een hele tijd varen langs de kust van Duitsland, Denemarken en Zweden gingen we nu zo’n beetje beginnen aan de oversteek naar Finland. Dat was die nacht ook wel een beetje te voelen. Maar het was niet zo erg dat iemand van ons er last van kreeg.

Aankomst in Helsinki

Toen ik ‘s morgens wakker werd, zag ik aan de randen van het rolgordijn wel al dat het licht was buiten. Terwijl we langzaam wakker werden, hoorden we opeens een geluid dat we niet goed konden plaatsen. Ik deed het gordijn omhoog en zag dat we door een laag ijs heen voeren en dat aan de horizon de zon op het punt stond om op te komen. Gauw aankleden en naar buiten! En dat was de moeite waard. Je ziet er meer van in deze video over onze voorjaarsvakantie in Zuid-Finland.

met de ferry naar Finland

Keurig op tijd, om 10.00 uur, legden we aan in Helsinki. We konden rustig in onze hut blijven, want er wordt omgeroepen wanneer je naar je auto kunt gaan. Daarna worden alle auto’s, bussen en vrachtwagens weer een voor een van de boot af gedirigeerd.

Deze manier om naar Finland te reizen was ons uitstekend bevallen en uitgerust reden we de laatste vier uur naar onze eerste bestemming in het Finse merengebied, waar we zondagmiddag aankwamen.

Voorjaarsvakantie in Zuid-Finland

Van zondag tot vrijdag beleefden we een heerlijke en winterse vakantie in het Zuid-Finse merengebied. Ben je benieuwd wat we zoal beleefden? Klik dan door om te kijken hoe we:

Terug van Helsinki naar Travemünde

Vanwege het ontspannen gevoel op de heenweg hadden we na al deze winterse avonturen op de terugweg echt zin in onze dag op zee. De tijdsindeling was wel iets anders dan op de heenweg:

  • inchecken kon vrijdag van 12.30-14.00 uur
  • het boarden stond gepland vanaf 13.45 uur
  • de vertrektijd van de ferry was om 15.00 uur
  • om 21.00 uur op zaterdagavond kwam de veerboot weer aan in Travemünde

(Nogmaals: kijk deze tijden voor jouw vertrek na, ze kunnen anders zijn dan bij ons het geval was.)

De ontspannende werking was hetzelfde als op de heenweg. We waren namelijk nog maar net in onze hut toen de eersten van ons alweer wegzakten in een lekker middagdutje. Uiteindelijk lagen we allemaal te slapen. Toen we weer wakker werden, was het Star Cafe al gesloten, maar gelukkig hadden we ook wat eten en drinken bij ons. Intussen speelden we weer spelletjes en praatten we na over wat we het allerleukste hadden gevonden aan deze vakantie in Finland.

Op zaterdagochtend pasten we dezelfde routine toe als op de heenweg: uitslapen, koffie drinken, sporten, sauna en aan dek zitten. Opnieuw scheen midden op zee heerlijk de zon. ‘s Avonds gingen we (na een middagdutje) weer ‘uit eten’ op de boot en om 21.00 uur legden we aan in Travemünde.

Hotel bij Travemünde

Omdat wij geen zin hadden om daarna nog vier uur naar huis te rijden, boekten we een betaalbaar hotel op een kwartiertje van de aanlegplaats van de veerboot: Hotel Luebecker Hof. De volgende ochtend reden we fris verder naar huis.

Voor herhaling vatbaar

Al met al is ons deze route naar Finland prima bevallen. We zouden het zeker een volgende keer weer overwegen. Een dagje lekker sporten, naar de sauna gaan en dutjes doen in een echt bed voelt toch een stuk prettiger dan tijd doden op een vliegveld en in een vliegtuig zitten. Bovendien was het erg fijn om onze eigen auto bij ons te hebben en waren we zo niet gebonden aan beperkingen wat betreft de omvang of het gewicht van onze bagage. Wat ons betreft een aanrader dus!

Ook met de boot naar Finland?

Alle informatie over deze overtocht van Travemünde naar Helsinki vind je op de website van Finnlines. Of bekijk deze mooie reizen van Voigt Travel. Hierbij reis je met het vliegtuig of met de ferry van Finnlines naar Finland.

Wij werden uitgenodigd om deze reis te maken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.