nationaal park helvetinjarvi

Wat is de beste reistijd voor Fins Lapland en de rest van Finland?

Zoals je misschien wel weet, ben ik sinds mijn eerste bezoek aan Finland behoorlijk gek op dat land. Als je mij vraagt wat de beste reistijd voor Finland en Fins Lapland is, vind ik dat dan ook een hele moeilijke vraag. Want elk jaargetijde heeft zo zijn voordelen!

In de winter naar Finland

Een winters plaatje is het beeld dat de meeste mensen van Finland hebben – of in ieder geval was dat tot voor kort zo. Het landschap van Fins Lapland met een dikke laag sneeuw erop, rendieren, sledehonden, sneeuwschoenwandelen en met een beetje geluk het noorderlicht zien. En wat denk je van de kerstperiode meemaken in Rovaniemi, waar de kerst man woont?

hondensledetocht in zweden

In de winter heb je wel weinig daglicht, al scheelt het wel heel erg of je in Noord- of Zuid-Finland zit natuurlijk. In het noorden komt de zon een tijdje helemaal niet op, maar ook tijdens mijn stedentrip Helsinki in januari waren de dagen maar kort. Maar eerlijk gezegd heb ik dat nooit een bezwaar gevonden. Ook de donkere dagen zijn mooi om mee te maken in Finland.

Naar Finland in de lente

Wat dat betreft zit je in de lente nog beter. De dagen worden dan langer, zodat je meer tijd hebt om activiteiten bij daglicht te doen. Maar er ligt nog steeds volop sneeuw in Fins Lapland en ‘s avonds is het nog steeds donker genoeg om het noorderlicht te zien. Tijdens ons bezoek aan het rendierpark van Salla vertelde gids Lars ons dat mannetjesrendieren hun gewei verliezen in de winter. Die kun je in het voorjaar dus vinden. Als je er één vindt, mag je het volgens Lars meenemen – een leuke bijkomstigheid als je in de lente in Fins Lapland bent. (Ik weet alleen niet zeker wat de douane hiervan vindt – dat zou je even moeten nakijken.)

IJsmeer in Finland

In de zomer naar Finland

De zomer in Finland wordt steeds populairder en dat is heel begrijpelijk. De Finse zomerdagen zijn heerlijk lang – in Fins Lapland gaat de zon een tijd lang zelfs nooit helemaal onder. Sommige mensen vinden dat lastig met slapen, maar ik vond het alleen maar heerlijk en moest er thuis weer aan wennen dat het ‘s avonds donker werd.

Vakantiehuisje in Finland Vuokatinmaa

Dingen die de zomer in Finland extra leuk maken zijn zwemmen in de vele meren (liefst na een bezoek aan de sauna), wandelen, raften, kanovaren, worstjes grillen en bessen plukken. Wij zijn nu twee keer in de zomer naar Finland geweest en zowel wij als de kinderen vonden het helemaal geweldig.

In de herfst naar Finland

Tijdens onze stedentrip Tampere in augustus kwamen de eerste paddenstoelen al boven. In het najaar kun je volop paddenstoelen zoeken in Finland – als je weet wat je doet natuurlijk. De Finnen weten dat trouwens uitstekend en hebben vaak hun eigen ‘geheime’ plekje om te plukken.

Nationaal Park Helvetinjarvi bij Tampere

De kleuren van de herfst in Finland schijnen echt geweldig te zijn. Als de bomen en struiken hun herfstkleuren krijgen, noemen ze dat ‘ruska’ en dat zou ik heel graag eens met eigen ogen gaan bekijken. Extra voordeel van het najaar: het wordt weer eerder donker, zodat het noorderlicht weer te zien kan zijn.

Dit is dus waarom ik zelf in elk jaargetijde wel naar Finland zou willen. Wat vind jij de beste reistijd voor Finland?

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.